Хванаха Фрум с положителна допинг-проба


Н. Гавазов

Хванаха Фрум с положителна допинг-проба

Шампионът от "Тур дьо Франс" и "Вуелта Испания" Крис Фрум е дал положителна проба за салбутамол по време на Обиколката на Испания, информира Международния колоездачен съюз (UCI). Британецът е тестван на 7 септември след 18-ия етап от Вуелта, а в пробата му е открито повишено наличие на салбутамол, вещество, което се приема от астматици.

Фрум използва терапевтично веществото с решение от UCI и Световната антидопингова агенция (WADA), след като от детството си има проблеми с астма. При въпросната допинг проба обаче наличието на салбутамол е над допустимите 1000 нанограма на милилитър.

Колоездачът от своя страна се оправда, че състоянието му се е влошило и лекарят на тима е предписал увеличаване на дозата салбутамол.

"Моята астма се влоши по време на Вуелта и аз следвах съветите на нашия лекар да увеличим дозата. Винаги полагам големи грижи да не нарушаваме правата на WADA. Заемам водещо място в нашия спорт и никога не съм нарушавал правата. UCI има пълното право да оповести теста, а аз и моя отбор сме готови да предоставим каквато информация е нужна", каза Фрум.

 

  Сподели
85