Шефът на полицията на Париж обясни за мерки за сигурност на Игрите


Н. Гавазов

Шефът на полицията на Париж обясни за мерки за сигурност на Игрите

Шефът на полицията на Париж (Франция) Лоран Нунез обясни какви мерки за сигурност ще бъдат взети по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри, които ще се проведат в града през лятото на 2024 г.

"Нямаме идентифицирана заплаха за Олимпийските игри, но очевидно системата за сигурност, която разработихме, ще бъде съобразена с високия риск от терористична заплаха. От 22 март, след събитията в Москва, във Франция е обявено извънредно положение, което ще продължи до Олимпийските и Параолимпийските игри.

За да участват в събитието, хората ще трябва да представят цифров сертификат, който ще се издава при заплащане на таксата. Това ще послужи като основа за евентуални административни разследвания. Събитието ще бъде под много строго наблюдение на максимално ниво с голяма система за сигурност: осем дни преди церемонията по откриването ще бъде установен изключително строг контрол върху периметъра на територията, а посетителите ще бъдат щателно претърсвани при влизане.

Няма да има лицево разпознаване, законът забранява това. Ние ще използваме видеонаблюдение изключително за откриване на необичайни неща и извънредни ситуации.

Международният олимпийски комитет е доволен от начина, по който е организирана сигурността при подготовката за игрите. Френските власти са наясно с всички рискове“, заяви Нунес.

  Сподели
66