Плейофи за Евро 2024: регламент, участници и график на мачовете


Н. Гавазов

Плейофи за Евро 2024: регламент, участници и график на мачовете

Традиционно квалификационната кампания за Европейското първенство протича на два етапа - груповата фаза, на базата на резултатите от която станаха известни 20-те участници във финалната част на турнира, както и плейофите, където ще бъдат излъчени още трима победители за билетите за Евро 2024.

Към момента 11 национални отбора са си гарантирали място в плейофите: Грузия, Гърция, Казахстан и Люксембург чрез C, Израел и Босна и Херцеговина чрез B, Украйна, Финландия и Исландия – чрез B или A, както и Полша и Естония през A.

Както можете да видите, липсва един участник, който ще бъде националният отбор на Хърватия или Уелс - последните им мачове от груповата фаза на селекцията ще се проведат днес, 21 ноември.

 

Плейофната таблица в момента изглежда така:

Път C : Грузия (1) – Люксембург (4), Гърция (2) – Казахстан (3)

Път B : Израел (1) – Украйна/Исландия (4), Босна и Херцеговина (2) – Финландия/Украйна (3)

Път А : Полша (1) — Естония (4), Уелс (2) — Финландия/Украйна/Исландия (3)

Това оставя два отбора от Дивизия А, така че към тях се присъединява най-добрият отбор от Дивизия D, Естония. Четвъртият национален отбор ще бъде един от отборите на Дивизия В, които ще бъдат определени с жребий, в който ще участват Украйна, Финландия и Исландия.

 

Формат на плейофите

Ясно е, че най-добрите национални отбори, които не успяха да стигнат директно до Европейското първенство, ще играят в плейофите. Кой точно има право да играе в плейофите се определя от класирането на националните отбори в последното издание на Лигата на нациите.

Грузия и Босна и Херцеговина, които спечелиха групите си в Лигата на нациите, вече имат гарантирани места в плейофите.

Ако един или повече победители от групите на Лигата на нациите се класират за Евро чрез евроквалификациите, те се заместват в плейофите от следващите национални отбори, класирани в същата група.

Шотландия, например, се класира за Евро 2024, давайки място на втората Финландия в плейофите в дивизия B.

Единственият нюанс е с Дивизия А, където 13 национални отбора се класираха едновременно за финалите на Евро 2024, така че тя беше допълнена от най-добрия отбор от Дивизия D - Естония.

 

Кога са плейофните мачове за Евро 2024?

Път А

    21 март, полуфинал №1

    21 март, полуфинал №2

    26 март, финален мач за място на Евро

    

Път В

    21 март, полуфинал #1 (Израел определено ще играе в този мач)

    21 март, полуфинал #2 (Босна и Херцеговина определено ще играе в този мач)

    26 март, финален мач за място на Евро

    

Път C

    21 март, полуфинал #1 (Грузия определено ще играе в този мач)

    21 март, полуфинал #2 (Гърция определено ще играе в този мач)

    26 март, финален мач за място на Евро

Въз основа на резултатите от директните срещи тримата победители в плейофите ще се присъединят към 20-те национални отбора, класирали се директно, и страната домакин Германия във финалната част на Евро-2024.

Припомняме, Европейското първенство ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли 2024 г. Десет германски града ще бъдат домакини на мачовете.

Към момента за финалите се класираха Германия, Португалия, Франция, Белгия, Шотландия, Испания, Турция, Австрия, Англия, Унгария, Словакия, Албания, Дания, Швейцария, Нидерландия, Румъния, Сърбия, Италия, Словения и Чехия.

  Сподели
433