Мондиал 2022. Дания


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Дания

Дания (№10 в класацията на ФИФА)

(Червено-белите, Датски динамит)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

В квалификационна група F само шотландците можеха да станат истински конкуренти на датския национален отбор, но в крайна сметка девет победи в десет мача изведоха отбора на Каспер Хюлманд до финалната част на Световното първенство. Освен това представянето на датския тим бе наистина впечатляващо, като преди последния кръг, в който загубиха от шотландците с 2:0,  те имаха невероятна статистика от голове 30:1. Израел, Австрия, Фарьорските острови и Молдова в случая бяха само зрители на празника на скандинавците.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Подобно на повечето европейски тимове, датският национален отбор последно се събра в края на септември, когато трябваше да се играят мачове от Лигата на нациите на УЕФА. По-специално в последния кръг Червената гвардия победи бъдещите си съперници французите (2:0), като по този начин повтори постижението от първия кръг (2:1). "Датският динамит" няма да играе приятелски срещи до старта на Световното първенство.

Треньор: Каспер Хюлманд (Дания)

50-годишният датски специалист оглави националния отбор през юли 2020 година. До момента тимът под негово ръководство изигра 34 мача, в които записа 23 победи и допусна само 9 загуби. В процентно отношение това е много повече, отколкото в Лингби, Нордселанд и Майнц 05, където Каспер работи по-рано в кариерата си. Само ще отбележим, че Дания под ръководството на Хюлманд игра полуфинал на Евро 2022, въпреки че загуби първия си мач от груповата фаза срещу Финландия.

Главна звезда: Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед)

Не е необходимо да подчертаваме още веднъж, че не всеки човек може да оцелее след инфаркт и още повече да остане напълно годен да играе футбол след такъв инфаркт. В националния отбор на Дания има много известни имена от калибъра на Каспер Шмайхел или Симон Кяер, но Кристиан Ериксен все още изпъква на техния фон.

Сегашното му състояние на нещата в Манчестър Юнайтед дава известен оптимизъм за представянето на Ериксен на предстоящия турнир, тъй като той вече има титулярно място в състава на "червените дяволи", а пет асистенции в 18 изяви само добавят по-голяма увереност в играча.

Капитан: Симон Кяер (Милан)

Симон дебютира за националния отбор през 2009 година като играч на Палермо. Четири години по-късно той вкарва първия си гол за "Датския динамит". За първи път получава лентата на 3 юни 2016 година в мача с Босна и Херцеговина, а след оттеглянето на Даниел Агер става капитан за постоянно.

Опитът, благородството и жаждата за борба си проличаха най-ясно при Кяер по време на инцидента с Ерискен на Евро 2020. Именно Симон помогна на пострадалия, извика медицинския екип, накара съотборниците си да прикрият колабиралия футболист, а след това утешаваше съпругата на Ериксен.

Млада надежда: Микел Дамсгаард (Брентфорд)

На някои може да им се стори, че датският национален отбор тихомълком създаде млади таланти и сега предизвиква фурор във футболния свят, но това изобщо не е вярно. Хората на Хюлманд първо пораснаха и едва след това станаха истински чудовища. Ето защо сред тях няма да видим младежи до 20 години с високи амбиции, но 22-23-годишни перспективни играчи са доста.

Андреас Сков Олсен (Брюж), Йеспер Линдстрьом (Айнтрахт Франкфурт), Йонас Уин (Волфсбург), Оливер Кристенсен (Херта) и разбира се Микел Дамсгаард (Брентфорд) са готови да вдигнат шум на терените в Катар.

Съставът на националния отбор на Еквадор за Световното първенство през 2022 г. (4-3-3):

Каспер Шмайхел (Ница) — Расмус Кристенсен (Лийдс), Андреас Кристенсен (Барселона), Симон Киер (Милан), Йоаким Меле (Аталанта) — Томас Дилейни (Севиля), Пиер-Емерик Хойберг (Тотнъм), Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед) — Андреас Сков Олсен (Брюж), Каспер Долберг (Севиля), Микел Дамсгаард (Брентфорд).

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място.

Програма на мачовете от група D:          

Кръг 1

22 ноември

15:00 Дания - Тунис

21:00 Франция - Австралия

Кръг 2

26 ноември

12:00 Тунис - Австралия

18:00 Франция - Дания

Kръг 3

30 ноември

17:00 Австралия - Дания

17:00 Тунис - Франция

  Сподели
755