Барселона ще повали Наполи


Н. Гавазов

Барселона ще повали Наполи

Барселона - Наполи

Стадион: "Луис Компанис", Барселона

Дата: 12.03.2024 г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Дани Макели (Нидерландия)

Барселона посреща Наполи в мач реванш от осминафиналите на Шампионска лига. Първата среща завърши с балансирано равенство 1:1, което бе осигурено с точни удари на звездните нападатели на съперниците, а това означава, че трябва да очакваме титанична битка в Каталуния.

Завинаги свързани с Диего Марадона, през миналия месец Барселона и Наполи се срещнаха на стадиона, който сега носи неговото име, след като и двата тима преминаха доста неубедително през есенната групова фаза на Шампионска лига.

Роберт Левандовски от Барса изведе своите след час игра,  преди главният стрелец на домакините Виктор Осимен да изравни в 75-та минута, в първото си участие след завръщането си от Купата на африканските нации.

Въпреки че 12-ият гол на Левандовски в толкова мачове на елиминациите в Шампионска лига се оказа недостатъчен, за да донесе победата на хората на Шави, равенството на Ботуша е ценно преди реванша в Испания.

Отпадането на Наполи от Европа за трети път в рамките на пет години би довело каталунския клуб до първо четвъртфинално участие от 2020 г.

След победата с 1:-0 над Майорка в петък, осигурена от Ламине Ямал през второто полувреме, Барселона е непобеден в осем мача и - въпреки че получи редица контузии - запази чисти мрежи във всеки от последните три.

Все още изоставайки зад историческия съперник Реал Мадрид в надпреварата за титлата в Ла Лига, а също и отпадайки  от Купата на Краля, Барса със сигурност разчита да спечели голямата награда в Европа, ако иска да избегне края на трудна кампания без трофеи.

Статистиката показва, че когато "блаугранас" избегне поражение като гост в първия мач от Шампионска лига, тимът продължава в 20 от 21 предишни случая. Те обаче не са спечелили нито един от последните си четири мача с елиминации, откакто победиха Наполи в "дербито на Марадона“ преди четири години.

Междувременно Наполи е обременен от историята на неуспеха да се възстанови от неуспехите в първия мач в състезанието на УЕФА, след като беше елиминиран през последните 11 пъти, когато не успя да вземе преднина в мач като гост.

Четвъртфиналистите от миналата година, шампионите от Серия А не успяха да подпалят Шампионска лига този сезон, тъй като Руди Гарсия и Валтер Мадзари не успяха да заменят адекватно треньора Лучано Спалети, спечелил Скудето, и се препънаха като подгласници в група  С.

Временният шеф Франческо Калсона се завърна в Неапол само няколко дни преди първия мач от миналия месец, ставайки третият старши треньор на клуба за сезона, но с Осимхен, завърнал се от международни задължения и Хвича Кварацкхелия най-накрая намери добрата предавка и картината започна да се прояснява.

Въпреки че все още има опасност да отпаднат от евротурнирите, Наполи е непобеден в пет мача, откакто Калсона пое юздите, а между равенствата с Каляри и Торино те унищожиха борещия се Сасуоло с 6:1 и победиха болния Ювентус на "Стадио Марадона".

Осимен вкара пет гола по време на тази сериоя, докато "Кварадона" бе точен четири пъти - включително срещу Торино в петък - така че италианските шампиони не са без надежда, докато се отправят от Кампания към Каталуния.

Наполи също така спечели пет от осемте си мача като гост в Шампионска лига от началото на миналия сезон – толкова, колкото и в предишните 21 – и не трябва да се подценява, въпреки че липсва искрата, която направи отбора на Спалети толкова специален.

От първия мач през февруари проблемите с контузиите на Барселона се превърнаха в нещо като криза, тъй като Френки Де Йонг (глезен) и Педри (подколенно сухожилие) ще отсъстват от стартовите 11 на домакините във вторник вечерта.

Гави вече не е на разположение, така че Андреас Кристенсен и Илкай Гюндоган може да се присъединят към Фермин Лопес в импровизирана полузащита; Феран Торес , Алехандро Балде и Маркос Алонсо също все още са извън игра. Присъствието на Рафиня също е под въпрос, поради проблем с глезена, но Роналд Араухо се завръща след наказание.

В Неапол 16-годишният Ламине Ямал стана най-младият играч, участвал в мач от елиминациите на Шампионска лига и сега ще се стреми да бъде най-младият голмайстор в историята на състезанието. Повече от два пъти по-възрастен от своя съотборник, Роберт Левандовски започва в предни позиции за "блауграна", след като натрупа 18 гола от последните си 12 изяви в последните фази.

Междувременно изравнителният гол на Виктор Осимен срещу Барса бе неговият девети гол в Шампионска лига и още един щеше да го направи най-резултатния нигерийски играч в състезанието, изпреварвайки Обафеми Мартинс.

Йенс Каюсте и Сирил Нгонге може да пропуснат поради контузии в бедрото, докато централният защитник Амир Рахмани накуцва срещу Ювентус с подобен проблем и беше неизползван резерв в петък вечер. Лео Остигард е готов да замести последния, ако е необходимо.

В полузащитата Пьотр Зилински трябва да бъде заменен, тъй като не беше регистриран за тази фаза на състезанието, след като отказа да подпише нов договор - полският национал се очаква да се присъедини към Интер това лято.

Очакванията са за равностоен двубой, в който дребните детайли ще решат изхода на сблъсъка. Един такъв е духът на каталунците – Барса спечели много точки след голове след 70-та минута, така че дори "блаугранас" да получи гол, предположенията са, че ще има сили да върне. Друг фактор е домакинството, което ще даде допълнителен импулс в представянето на каталунците.

Прогноза: Барселона – Наполи 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Наполи (Франческо Калсона)
 
Мерет
   
Ди Лоренцо
Остегард
Жесус
Оливейра
Ангуиса
Лоботка
Траоре
Политано
Осимен
Кварацхелия
Фелиш
Левандовски
Ямал
Лопес
Кристенсен
Гюндоган
Кансело
Мартинес
Араухо
Кунде
   
Тер Щеген
 
Барселона (Шави)

Обоснована прогноза: Барселона - Наполи 2:1

  Сподели
268