Ювентус - Рома: Не очаквайте празник от голове


Н. Гавазов

 Ювентус - Рома: Не очаквайте празник от голове

Ювентус - Рома

Стадион: "Алианц", Торино

Дата: 30.12.2023 г.

Час: 21:45 ч.

Съдия: Симоне Соза

Ювентус и Рома ще се срещнат в събота вечер, затваряйки не само кръга в Серия А, но и календарната година, като едва ли има по-достойна среща да сложи точка на този сегмент от сезона.

Разделени от 12 точки в класирането, и двата тима спечелиха последния си мач преди Коледа и сега торинци и римляни се надяват да завършат 2023 г. със стил.

След разочароващо равенство с Дженоа една седмица по-рано, Ювентус се върна към победите миналия уикенд, когато си осигури успех над младия отбор на Фрозиноне, включващ няколко играчи под наем от Старата госпожа.

След начален гол на турския тийнейджър Кенан Йълдъз , който впечатли при пълния си дебют, Юве беше върнат към паритета малко след почивката, но Душан Влахович след това се появи от пейката, за да донесе победата в 81-та минута на стадион "Бенито Стирпе". Така Юве събра 40 точки и след снощния провал на лидера Интер, се намира само на 5 пункта от върха - т.е. победа ще доближи торинци на две точки от "нерадзурите".

Бианконерите са допуснали максимум по един гол в последните си 13 домакински мача, полуавайки само седем гола в процеса - най-добрата им серия от 2019 г., по време на първи период на Алегри тук.

Въпреки че все още не е извел Юве до титла след завръщането си през 2021 г., треньорът от Тоскана със сигурност направи тима си по-труден за побеждаване и сериозен претендент за титлата.

Поддържането на натиска върху Интер може да се окаже нелека задача, но Ювентус спечели 10 от последните си 12 домакински мача срещу Рома в Серия А и ще бъде уверен, че ще продължи тази тенденция в събота.

Рома може и да победи "бианконерите" в последната среща между двата тима ( победа с 1-0 у дома през март), но за последно столичани си осигуриха последователни победи над Ювентус през 1995 г.

В миналия кръг "вълците" бяха гости на Наполи и спечелиха с 2:0 благодарение два късни гола на Лоренцо Пелегрини и Ромелу Лукаку. Така хората на Жозе Моуриньо отговориха на загубата от Болоня по-рано.

През 2023 г. "джалоросите" са отбелязали 26 гола през последните 15 минути на мачове в Серия А - включително не по-малко от девет от последните 11 - изравнявайки клубен рекорд в Серия А.

Очевидно е, че такъв боен дух отразява влиянието на Моуриньо, въпреки че твърдата му тактика едва ли е по-приятна от тази на Алегри. И все пак треньорът-ветеран не успя да промени колебливата форма на Рома.

Само в лигата столичният клуб вече загуби девет пъти при пътуванията си тази година - третият им най-висок резултат през последните четири десетилетия, освен това те остават нестабилни, когато се изправят срещу най-големите отбори на Италия.

Рома загуби 10 от последните си 15 мача срещу отбори, заемащи първите две позиции в класирането на Серия А - без да спечели нито веднъж - откакто победи Юве на стадион "Алианц" през август 2020 г.

С цел да сложи край на головата си суша от девет мача срещу Рома, Федерико Киеза бе обявен за готов да титуляр за Ювентус в събота, така че Кенан Йълдъз може да се върне на пейката.

Контузеното трио Мойс Кийн , Алекс Сандро и Матиа Де Шилио се присъединяват към отстранената двойка Пол Погба и Николо Фаджоли, а Макс Алегри ще бъде без още един крило този уикенд.

Андреа Камбиасо трябва да изтърпи наказание, отваряйки вратата на Тим Уеа да се върне в титулярните 11, а като алтернатива, съотборникът на последния от САЩ Уестън Маккени може да бъде преместен на десния фланг.

Рома, междувременно, все още ще бъде без Хусем Ауар , Крис Смолинг и Тами Ейбрахам , но бившият нападател на Юве Пауло Дибала може да бъде привлечен - макар и само от пейката.

Аржентинският национал се присъедини към пълноценни тренировки след последната си мускулна травма и Жозе Моуриньо може да се изкуши да го постави до Ромелу Лукаку – който отбеляза във всеки от последните му три мача – на някакъв етап през второто полувреме.

Друга дилема при избора на старши треньора на гостите е свързана с битката между младия полузащитник Едоардо Бове и капитана на клуба Лоренцо Пелегрини.

Победата с 1:0 е записана в ДНК-то на Юве и тактическата битка между Алегри и Моуриньо едва ли ще се превърне в празник на головете. Следователно, един удар може да реши съдбата на точките, а способността на домакините да си свършат работата срещу други претенденти в челната четворка трябва да се окаже достатъчна, за да се справят с Рома.

Прогноза: Ювентус - Рома 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Рома (Жозе Моуриньо)
 
Патрисио
   
Манчини
Йоренте
Ндика
Кристенсен
Кристанте
Передес
Бове
Залевски
Ел Шарави
Лукаку
Влахович
Киеза
Костич
Рабио
Локатели
Мирети
Макккени
Данило
Бремер
Гати
   
Шчесни
 
Ювентус (Макси Алегри)

Обоснована прогноза: Ювентус - Рома 1:0

  Сподели
258