Американец спечели Вуелтата


Н. Гавазов

Американец спечели Вуелтата

Австралиецът Кейдън Гроувс спечели последния 21-и етап от Колоездачната обиколка на Испания, но е Сеп Къс от САЩ спечели Вуелтата.

Гроувс триумфира в 21-ия етап, който бе около Мадрид и с дължина 101 км. Това е трета етапна победа за него във Вуелтата и тя му гарантира и първо място в класирането по точки за активност.

Състезателят на Алпесин беше фаворит за спечелване на етапа, но начинът му на победа не беше очакван: спринт беше предвиден, като се има предвид историята и характерът на последния етап. Но вместо това Гроувс победи петимата си отцепили се колеги, изскачайки начело на 40 км от финала.

Филипо Гана от отбора на Инеос завърши втори за трети път в последните три седмици, пропускайки победата в спринта днес.

В същото време при този развой на етапа Сеп Къс от отбора Джъмбо-Висма успя да се представи много зряло и гарантира тройна победа на отбора си. Преднината му от 17 секунди пред Йонас Вингегор (Дания) и негов съотборник се запази и днес. Времето на шампиона е 76:48:21часа. Трети е друг състезател на Джъмбо-Висма – словенецът Примож Роглич, който остана на 1:08 минути от върха.

Белгиецът Ремко Евенпул от отбора на Куик Степ стана шампион при катерачите, събирайки 135 точки. Зад него отново е Вингегор.

  Сподели
158