Денвър е шампион на НБА


Н. Гавазов

Денвър е шампион на НБА

Приключи финалната серия на Националната баскетболна асоциация, която бе спечелена от Денвър Нъгетс.

В оспорван мач тимът от Колорадо победи Маями с 94:89 у дома, за да затвори серията с 4:1.

Никола Йокич завърши с 28 точки и 16 борби, за да бъде избран за MVP на финалите, а победителите преодоляха ужасна успеваемост при стрелбата си от тройката, като вкараха едва 18% от опитите си – 5 от 28.

"Маями" обаче не се възползва. Гостите стреляха генерално само 34,4% от игра, но все пак имаха шансове, въпреки че губеха със 7 в последния период. Джими Бътлър обаче вкара 8 поредни точки и даде аванс на отбора си от 87:86 2:45 преди края, а след това реализира и два наказателни 1:58 до сирената за аванс от 89:88.

Брус Браун обаче направи добавка за домакините, а Макс Струс пропусна от далеч. Йокич и Аарън Гордън не успяха да вкарат за домакините, но пас на Бътлър бе пресечен от Кентевиъс Колдуел-Поуп, който реализира два пъти от линията за аванс от 3.

Бътлър не успя да изравни с опит от дистанция, след което Брус Браун взе борбата и вкара два наказателни, след като и Кайл Лаури не успя да реализира и бе време празненствата да започнат.

За Нъгетс това е първа шампионска титла, която печелят в техния 47-и сезон, рекорд за всеки франчайз от лигата (Кливланд преди това бе спечелил дебютната си титла в своя 46-и сезон).

Имайте предвид, че за Маями това е втори загубен финал за последните четири сезона.

  Сподели
173