Барса - Юнайтед или един сблъсък на двата най-успешни отбора в 21 век


А. Павлов

Барса - Юнайтед или един сблъсък на двата най-успешни отбора в 21 век

Дългоочакваният ден настъпи. Днес един срещу друг ще застанат Барселона и Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига. Милиони хора ще вперят поглед към тазвечершния дуел, в който има всички предпоставки да станем свидетели на изключително вълнуващи събития. Няма как да бъде другояче, когато шампионите на Испания и Англия се срещат помежду си. В добавка към това двата тима имат и бляскави визитки, които увеличават още повече престижа на този финал.

Налице е обаче и един друг интересен факт, който показва ясно, че напоследък Барса и Юнайтед вървят изцяло в положителна посока. Неслучайно двата отбора оглавяват ранглистата на УЕФА за представянето в евотурнирите през последните пет сезона. Начело в тази класация са Червените дяволи със 151,157 точки, докато каталунците са втори със 139,408. В този период от време и двата тима спечелиха по веднъж Шампионската лига, като днешният финал е трети за Юнайтед и втори за Барса от 2006 година насам. Не е случаен фактът, че двата отбора вече доста често се срещат в надпреварата. През сезон 2007/2008 година Ман Юнайтед отстрани каталунците на полуфиналите. 12 месеца по-късно Барса си върна за това и победи Червените дяволи на финала. Така днешният сблъсък е третият път в последните пет кампании, в който Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг.

Тези положителни резултати, които записват двата отбора, са плод на много здрав труд както на отборно, така и на клубно ниво. И мениджърите, и ръководителите вършат добре своята работа, затова редом до спортните успехи не бива да пропускаме и всички останали ходове, които допринасят за развитието на барселонци и манчестърци. Пример за това е добрата трансферна политика, която е подплатена с много добър мърчандайзинг. Без съмнение Барселона и Манчестър Юнайтед са два сполучливи проекта, които се превърнаха в заплаха за най-титулуваните тимове на Стария континент.

В този ред на мисли победителят от тазвечершния финал ще стане шампион на Европа за четвърти път в историята си. Действително това ще бъде едно забележително постижение, като то ще доближи един измежду Барса и Юнайтед до големите акули като Реал и Милан. Както добре знаем, Белите и Росонерите са завоювали голяма част от своите трофеи в периоди, когато те са били абсолютни доминатори в европейския футбол.

Макар в момента да няма такъв отбор, определено Барселона и Манчестър Юнайтед са двата тима, които диктуват парада на Стария континент. Вероятно днес барселонци и манчестърци ще си оспорят не само четвъртото отличие от Шампионската лига, а и по-нататъшната абсолютна доминация в състезанието. Защото, когато веднъж започнеш да печелиш, жаждата за следващи успехи става още по-силна.

  Сподели
192