Пътят към славата: Битката на императорите


Н. Гавазов

Пътят към славата: Битката на императорите

Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига на 28 май на „Уембли". И двата тима са в преследване на 4-та европейска титла, като интересното е, че и „червените дяволи" и каталунците триумфират в напреварата за пръв път в английската столица. Futbol TV ще ви представи исторически преглед на шампионските години и на двата колоса, макар че мнозина са изключително добре запознати с неотдавнашните успехи на съперниците.

БАРСЕЛОНА - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:0


1:0 Ето'о 10‘
2:0 Меси 70'

27 май 2009, „Олимпико", Рим
Съдия: Масимо Бусака, Швейцария
62 467 зрители

През 2009 година футболният свят става свидетел на императорска среща в сърцето на Вечния град, където в мега-сблъсък Барселона и действащият шампион на Европа Манчестър Юнайтед определят победителят измежду най-добрите отбори на Стария континент. Част от героите от предишния европейски триумф начело с Роналдиньо ги няма, но тук вече са Меси, Шави, Бускетс и Пике. С голове на Ето'о и Меси каталунците побеждават с 2:0 и постигат исторически требъл, спечелвайки титлата в Примера, Купата на Краля и Шампионска лига - подвиг, който не е постигал нито един испански отбор! Последната титла обаче десетилетия още ще продължава да бъде поставяна под съмнение, заради скандалния полуфинал в Лондон, след който един човек ще стане монах, а Барселона ще получи позорното клеймо „отбора на УЕФА".

Пътят към Рим за Барселона започва в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, заради третото място на каталунците през сезон 2007/08 в Примера. Срещата с полския шампион Висла Краков е безпроблемна за отбора на Гуардиола и в група С те попадат в компанията на Спортинг, Шахтьор и Базел, в мачовете срещу които стават най-резултатния тим от всички участници в груповата фаза на турнира. Първото място в групата избягва среща на „блаугранс"

 с Юнайтед, Ливърпул, Байерн и Ювентус и в крайна сметка жребият за 8-финалите в турнира ги изпрати срещу палача на Реал Мадрид Олимпик Лион. Френският шампион бе сгазен с общ резултат 6:3, като три от попаденията бяха дело на Тиери Анри.

В следващия кръг от плейофите Барселона получи тежка задача, след като за съперник имаше срещу себе си Байерн Мюнхен, който стигна до тук отбелязвайки общо 12 гола във вратата на Спортинг Лисабон - съперника на каталунците в груповата фаза на турнира. Въпреки впечатляващата резултатност на немския гранд, в първия мач на „Камп Ноу", само за едно полувреме хората на Гуардиола нанизаха четири гола в мрежата на своя съперник и направиха реванша безпредметен.

Пътят към Рим обаче беше осеян и с тръни. На полуфинала в турнира Барселона трябваше да се изправи срещу амбициозния отбор на Челси, чиито собственик руския олигарх Абрамович мечтаеше за европейска титла. В първата среща на „Камп Ноу" защитата на „сините" от Лондон действаше решително и „аристократите" станаха първия отбор през този сезон, който в сърцето на Каталуния запази вратата си суха. Тежка задача очакваше хората на Гуардиола на „Стамфорд Бридж". Тя се усложни още повече в 9-та минута, когато защитата на каталунците не успя да се справи с пробива на Лампард и паса му към Есиен, който откри резултата. Останалата част от мача премина, както на „Камп Ноу" - Барселона владееше топката в 67 % от времето и отправи само един удар по посока на Чех. Мачът обаче ще бъде определен от специалистите като най-скандалния в европейската клубна история, заради обърканите действия на норвежкия съдия Йовребо, който подмина три чисти дузпи срещу каталунците. По-късно AS ще напише, че дузпите са пет и ще публикува подробен снимков материал на всяко едно от спорните положения, а в интервю за Cadena Ser Пике ще си признае, че е играл с ръка. Признанието на норвежеца пред УЕФА, че е допуснал грешки едва ли ще намали гнева на Челси, които на всичкото отгоре получиха гол в третата минута на добавеното четириминутно допълнително време дадено от главния рефер, който след мача влезе в манастир....

Горещ Рим и „Стадио Олимпико" очакват своите герои. 62 467 зрители стават на крака когато италианският тенор Андреа Бочели посреща излизащите от тунела футболисти със саундтрака към филма „Гладиатор". Небето над Вечния град потреперва. Битката между императорите предстои.

Мачът започва без излишно разузнаване и още в първата минута Кристиано Роналдо стреля опасно към Валдес, стражът на каталунците не се намесва добре, но добавката на Парк не сполучва. Все пак "червените дяволи" печелят ъглов удар. В седмата минута Кристиано Роналдо с далечен и силен удар се опита да тормози Валдес - несполучливо. В следващата минута отново португалският национал стреля неточно. В тези първи десет минути на двубоя инициативата е на страната на англичаните, които владеят повече топката от своя съперник и по такъв начин са отнели от ръцете на свояпротивник най-силното му оръжие. Точно когато по всичко изглежда, че хората на Сър Алекс ще нанесат своя удар, идва часът на Андрес Иниеста. Дребничкият халф, който заедно с Шави има основна заслуга за европейската титла на Испания в предишната година, пробива отдясно и извежда на стрелкова позиция Ето'о, който преодолявайки Видич реализира за 1:0!

Попадението сякаш сковава краката на англичаните, които до края на полувремето са по-скоро фигуранти. Единственото изгодно положение на Юнайтед е пропиляно от капитана на отбора в този мач Райън Гигс, който от пряк свободен удар изпраща топката над гредата. Барселона от своя страна се отдава на любимото си занимание - защитниците се построяват в квадрат и започват да разиграват без да помръднат и три метра.

Второто полувреме започва както първото - с разиграване на топката от страна на Барселона и безуспешни опити на „червените дяволи" да я отнемат. Пропуски за испанците правят Анри, чийтоудар е париран от Ван дер Саар, и Ето'о, който се разминава с добро подаване на Силвиньо и Шави, чийто удар от пряк свободен удар срещна гредата. Отговорът на англичаните се състои единствено в удар на Рууни и пропуск на Парк, който се разминава с топката. През последните 20 минути на мача настоящите шампиони на Европа тръгнаха "ва банк" и по едно и също време на терена са Тевес, Роналдо, Рууни и Бербатов, които играят в една линия - отново без успех.

В 70-та минута удря часът на Меси. Дребният аржентинец успява да се възползва от добро подаване на Шави и на практика слага точка на въпроса за това кой ще е победител в срещата. Така след деветдесет минути игра Барселона печели третия си трофей в Шампионската лига след 1992 и 2006 година. Един император е детрониран, за да се изкачи на престола друг. Европа има своя нов владетел!

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
172