Барселона - Юнайтед или Fashion TV - изберете сами


Н. Гавазов

Барселона - Юнайтед или Fashion TV - изберете сами

И така, в сряда вечер отпадна и последният въпрос в Шампионската лига. Манчестър Юнайтед с лекота отстрани Шалке 04 от своя път към финала, а Сър Алекс показа, че притежава дълга и стабилна скамейка, побеждавайки своя съперник с втория си отбор, при това - толкова красиво. FUTBOL TV се вглежда внимателно в двубоя, който по погрешка бе игнориран заради нароченият за мегасблъсък Ел Класико (разочаровал за пореден път) и задава въпроса: Ще победи ли Юнайтед Барселона?

През настоящата си кампания във всички турнири, Манчестър Юнайтед се зарече да не губи на „Олд Трафорд" и поради това, задачата на Шалке 04 изглеждаше трудно изпълнима. Сър Алекс направи потресаващ ход и извади на терена девет нови изпълнители, оставяйки от титулярите единствено Ван дер Саар и Валенсия - действие, което в световния футбол може да направи единствено и само шотландският специалист. Звездите бяха на трибуните, но още в началото на двубоя отпадна въпросът, кой ще се класира за финала. „Червените дяволи" показаха цялата си мощ, при това, играта им беше повече от красива. Отборът. Не отделните личности, нито треньорският гении, а отборната игра победи. В крайна сметка, на немците (които опустошиха Интер) не им достигна класа, за да се справят с опитната машина на Сър Алекс. На Барселона тя е в повече, но едва ли каталунците трябва да бъдат спокойни...

Нека да си сложим ръка на сърцето и да признаем, че през настоящия сезон Юнайтед рядко предизвикваше възторжени емоции в неутралния запалянко. Отборът играеше повече прагматично, хвърляйки се смело в битките във всички турнири, при това, на по голям етап от сезона с твърде голям лазарет от контузени играчи. Което може би оправдава ходовете на Сър Алекс, които за някои са причудливи приумици, но е факт, че отбора е лидер във Висшата лига и ще играе финал в Шампионската лига. Когато Роналдо си замина, мнозина си задаваха въпроса: какво ще стане оттук, нататък. Защо не се купуват големи играчи. Когато Чичарито пристигна, отново имаше въпроси: кой е този? Сега мексиканеца се оказа скритият коз в отбора, докато голмайстора на Висшата лига на Англия се смята за част от втория състав, което впрочем не му попречи да разгражда през цялото време защитата на Шалке. Просто баланса, който е постигнал в отбора си Сър Алекс е плашещ - Видич и Фърдинанд са като скали, но Евънс и Смолинг играха също почти без грешка. А в умението си безболезнено да сменя поколенията, шотландският специалист няма конкуренция - отчасти, че вече толкова години работи в клуб от световно равнище, отчасти, че е един от най-добрите треньори на нашето съвремие. Умее да прави играчи, умее и да губи големите. С нищо Андерсон не е по-лош от младия Скоулс или Нани от младия Гигс. Просто, системата работи прекрасно и носи трофеи. А Сър Алекс е научил и младите и опитните как да топлят пейката. А когато те получат своя шанс - размазват своя противник.

Поради и това, вглеждайки се внимателно в играта на отбора в сряда вечер, не може да не признаем, че вторият състав на Юнайтед игра силно и разгроми съперника си съвсем заслужено. А красотата, която показа, засенчи и четирите последни Ел Клаиско взети заедно. За това може би камерите на стадиона показаха Гуардиола как гледа мача с отворена уста. Дали каталунеца не е разбрал, че този Юнайтед е по-силният вариант на римския вариант?

Какво ще се случи на финала? Сценариите са два. При първият, Юнайтед ще тръгне напред и ще контролира мача. След това Барселона ще успее да отнеме топката и цяло първо полувреме монотонно ще я разхожда по ширината на терена. „Червените дяволи" все пак ще се опитат да я отнемат и ще тръгнат напред, заработвайки си няколко жълти картона вследствие симулациите на Бускетс, Педро, Масчерано или който си изберете. В началото на второто полувреме хората на Сър Алекс отново ще удавят Барселона, но тук при поредния си сблъсък със Скоулс, Бускетс ще имитира, че умира и съдията ще изгони Пол. Съвсем скоро след това Меси ще вкара гол, пробивайки през зоната, където доскоро се намираше Скоулс. Краят на мача е ясен: 888 паса по ширина на терена и превключване на канала за мода, където манекенките са по-интересни........

Надявам се обаче този сценарии да бъде избегнат. Искам Юнайтед да играе прагматичен, но и атакуващ футбол, както го е правил винаги. Впрочем, не по-лошо от Реал Мадрид, който знае кога да се защитава, но и кога да си покаже зъбите. Да, Барселона е ясно как ще отговори. Но на практика се оказа, че сега каталунците могат да бъдат спрени само и единствено от „червените дяволи".

„На всички е известно как играе Барселона. Нашата задача сега е да помислим как да ги преборим", заяви вчера Сър Алекс.

Поради това, на шотландският специалист се надяват не само феновете на Юнайтед, но и всички противници на Барселона, които главоломно нарастват, след съдийските подпирания на каталунците (винаги съм казвал, че Арсенал и Реал можеха да отстранят спокойно Барса, ако не бяха съдиите). На „Уембли" ще видим битка и последен опит за дебарселонизацията на европейския футбол. Или Манчестър Юнайтед или ще чакаме следващата пролет. Просто защото не ми се гледа канала за мода.

 

  Сподели
216