Битката на гигантите


Н. Гавазов

Битката на гигантите

Барселона излиза тази вечер на „Бернабеу" в първи мач от полуфиналите на Шампионската лига и ще се опита да направи своята първа крачка по пътя към „Уембли". Срещу себе си обаче, сработеният отбор на Гуардиола има за съперник тим, който по всичко личи, че извървя дълъг път от онова 0:5 на „Камп Ноу" през есента, за да достигне до 1:0 на „Местая" през миналата седмица.

Битката на гигантите! Ден, в който въздуха над Мадрид и Барселона е малко по-особен, а на „Бернабеу" 80 000 екзалтирани зрители, 1 700 служители на реда и стотици журналисти ще бъдат част от атмосферата на емблематичния стадион, намиращ се в сърцето на испанската столица. Ден, в който стотици милиони телевизионни зрители ще станат свидетели на поредното футболно пиршество, на поредната футболна ванкхалия изразена само с две прости думи, но криещи зад себе си много неща - Ел Класико! Събитие, което не е само част от испанския футбол, нито от европейския, а събитие, без което световният футболен фолклор нямаше да бъде същия.

Реал срещу Барселона - тази година се оказа много щедра към любителите на най-популярния спорт, защото Фортуна ни зарадва не с две Ел Класико както обикновено, а с цели пет! Четири от тях са само през пролетта на тази година и то в рамките на три седмици, което със сигурност ще се помни и разказва още дълги години. Ако през есента машината на Гуардиола разби на пух и прах отбора на Моуриньо, а заедно и с това предварителните прогнози на специалистите, пет месеца по-късно нещата са малко по-различни. И въпреки господстващото положение на каталунците в Ла Лига, победата на „бланкосите"в Копа дел Рей вече прави тима на Специалния фаворит в предстоящия сблъсък.

А той започна още в началото на седмицата с мощна психологическа война, която премина при поделено надмощие, а ако работата на един треньор е да отклони вниманието от играчите си преди важен мач - то и в двата лагера успяха в това си начинание. Отначало Моуриньо обвини своя колега от противниковия лагер, че е треньор от една нова ера и ново поколение, който постоянно се оплаква от реферите и критикува техните решения, а също така, че е отишъл твърде далече с обвиненията си, че разполага с рефери, които са му приятели. Отговорът не закъсня и Гуардиола от своя страна се призна за победен на медийното поле от своя колега, когото обвини, че в изявите си в залите за пресконференции е наистина шампион и победител. И побърза да се закани: „Ще се срещнем в сряда вечер от 20:45 часа на „Бернабеу". Извън стадиона, той вече е победител".

Да, тази вечер е срещата - поредната война от две части. Битката продължава и Барселона, която даде навремето стартовия импулс в треньорската кариера на Моуриньо, страда от него все повече и повече. Ако през 1996-2000 Жозе бе помощник в каталунския клуб на Сър Боби Робсън, а след това на Луис ван Гал, то сега неговите отбори побеждават „блаугранас" - миналата година на полуфинал в Шампионската лига, а сега на финал в Купата за Краля! Моуриньо все повече започва да заприличва на онези хора, които под микроскоп и с помощта на пинсети сглобяват малките частици, за да оформят в крайна сметка нещо голямо. Но нека не забравяме, че Гуардиола в момента е начело на най-силния клуб в света, който е ядрото на световния шампион, а в редиците си има и един малък вълшебник, който във всеки един момент е готов да сътвори чудеса. Глупаво е дори за миг да си помислим, че закаленият през годините и в битките каталунски гранд може да бъде съборен лесно от пиедестала.

В крайна сметка, спектакълът приближава. Кои футболисти ще излязат на терена, с какво ще се опитат да се изненадат двата отбора и на какво ще станем свидетели в поредното Ел Класико- остава да видим тази вечер. Със сигурност обаче, надеждите на всички са да наблюдаваме зрелищен футбол. А какво ще се случи, няма никакво значение,....... защото това е Ел Класико!

 

  Сподели
221