След сезона: Лига Европа сезон 2011/12


Н. Гавазов

След сезона: Лига Европа сезон 2011/12

Докато в Мадрид откриват витрината, където ще бъде изложен най-свежия европейски клубен трофей, дойде време да направим и равносметка на турнира Лига Европа. На 9 май два испански отбора сложиха точка на състезанието, чиито старт беше даден на 30 юни със срещите от първия квалификационен кръг. В този ден отбори като Бананц, АЗАЛ, Банга, Тре Пене и други тимове откриха програмата на втория по значимост клубен турнир на Стария континент. Маратонът продължи единадесет месеца, докато Атлетико и Атлетик не сложиха точката в Букурещ.

 

БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ

Четири български тима взеха участие в турнира Лига Европа сезон 2011/12. Ако трябва да използваме една -единствена дума за да обобщим тяхното представяне, това е провал и той е в резултат на трагедията, в която се намира родния футбол - постоянен отлив на публика от стадионите и телевизионните екрани, липса на научна основа в работата с младите, липса на подготвени треньори, наличието на слаби и мързеливи футболисти, които не стават дори за аматьорските лиги в Европа.

Литекс, след като отпадна от Шампионска лига, трябваше в плейофите за влизане в групите на Лига Европа да преодолее Динамо Киев, който се оказа голямо препятствие за ловчанлии. Отборът на Гриша Ганчев загуби и двата си мача и с това сложи точка на кампанията си по европейските терени.

В плейофите за влизане в груповата фаза на Лига Европа ЦСКА трябваше да се справи с румънския Стяуа. „Армейците" се провалиха, а противопоставянето показа, че дистанцията от северните ни съседи става все по-голяма - отборът от Букурещ в момента се бори за място в Лига Европа, докато ЦСКА най-вероятно ще стане шампион на България. Това обаче не попречи на румънците да се справят без проблеми с „армейците".

Левски също се сгромоляса - срещу Спартак Търнава в третия квалификационен кръг на турнира, но това вече се превърна в традиция за „сините" и всъщност не е никаква изненада.

Интересното е, че най-достойно от всички български отбори се представи столичният Локомотив, който спечели най-много точки за коефицента на България и напусна турнира непобеден. Софиянци отпаднаха в третия квалификационен кръг от полския шампион Сласк Вроцлав след две нулеви равенства в България и Полша.

В крайна сметка, приключенията за българските отбори в Европа приключиха рано-рано и родните ни грандове се завърнаха там, където се чувстват най-добре - в „майсторската" група, сред боричканията на малкото останали фенове на българския футбол и сред отбори, които са идеалният вариант за помпене на самочувствие.


ГЛУПОСТТА НА СИОН

Когато правен конфликт се превърне в оръжие за сплашване в ръцете на безумни хора, няма как да не започне хаос. Швейцарският Сион отдавна си спечели славата на отбор-бунтар, а неговият президент Кристиан Константин на няколко пъти поставяше отбора си в крайно неудобно положение -от това, че трябва да бъде прекратен мач, заради по-високата с половин сантиметър врата, до забъркването на тима в политически битки.

През 2008 година Сион наруши правилата за осъществяване на трансфери и се опита да сключи договор с египетския вратар Ел-Хадари. „Фараонът" обаче имаше действащ контракт с Ал - Ахли и резултатът от цялата работа е, че швейцарците получиха забрана за трансферна дейност, след като преди това спечелиха две дела в граждански съдилища на собствената си страна, въпреки нормите и предписанията на УЕФА. Търпението на Европейската централа обаче се изчерпа, когато Сион най-нагло използва незаконните нови футболисти в мачове от Лига Европа и дори отстрани Селтик от турнира. Тук вече департамента на Платини се намеси и изхвърли швейцарците от състезанието, а това доведе до съдебни битки, а целият абсурд придоби комичен характер, с искането на президента на Сион отборът да бъде включен отново, когато вече почти бяха изиграни срещите от груповата фаза. В крайна сметка всички спортни съдебни инстанции застанаха на страната на УЕФА, но така или иначе, шумът и паниката, които Сион предизвика накараха футболните чиновници многократно да се изпотят.


ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА ГОЛА НА ЧУЖД ТЕРЕН

Всеки човек, който се увлича от футбол знае едно важно правило - голът на чужд терен е с двойно значение. Разбира се, с определени уговорки, но така или иначе гостите получават известно преимущество. В миналото именно попаденията на гостите ставаха решаващи за определяне на победителя - през миналия сезон това се случи в 15 противопоставяния, а сега само в 4! Това бяха сблъсъците Спортинг - Манчестър Сити, Металист - Олимпиакос, Стандарт - Висла и Ломотив Москва - Атлетик.


ОБИДНИТЕ ОТПАДАНИЯ

Отпадане от турнира Лига Европа може да се смята за обидно, ако загубилият тим преди това е афиширал своите намерения да продължи, колкото е възможно напред в турнира, а не да отбива номера, като например с Тотнъм и други отбори ( тук включваме и двата манчестърски гранда).

Войводина (Сърбия) - Вадуц (Лихтенщайн) 1:3

Изненадващата победа на отбора от Княжеството, след като преди това Вадуц беше загубил у дома си с 0:2.

Газ Метан (Румъния) - Майнц 05 1:1

Благодарение на немския Майнц 05, в Европа разбраха за съществуването на румънския Газ Метан, който се класира за Лига Европа след дисквалификацията на Тимишоара. Първият двубой в Германия завърши при 1:1, в мач, в който Майнц излезе с резервите. На реванша всички се питаха, колко ли гола ще получат румънците, които докараха нещата до 1:1 в редовното време, а след това и до дузпите, в които немците не реализираха две и отпаднаха от турнира.

Фулъм (Англия) - Одензе (Дания 2:2

В последния кръг от група К, Висла и Фулъм трябваше да решат, кой е по-достоен за второто място. Поляците победиха първия Твенте и очакваха чудеса от датчаните, които по най-изненадващ начин завършиха 2:2 в Лондон с Фулъм и изхвърлиха „котиджърсите" от турнира. Най-драматичното е, че англичаните допуснаха изравнителния гол в третата минута на допълнителното време.


СТАТИСТИКА

Общо количество отбори: 195
Общо количество изиграни мачове: 205
Общо количество отбелязани голове: 585
Голмайстор: Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид)
Най-добър асистент: Диего Да Куня (Атлетико Мадрид)
Най-много отправени удари към вратата на противника: Фалкао (Атлетико Мадрид) - 25 удара
Най-много попадал в засада: Адриан Лопес (Атлетико Мадрид) - 16 пъти
Най-много извършени нарушения: Габи (Атлетико Мадрид) - 39
Най-много спечелени корнери: Атлетик Билбао - 96
Най-недисциплинирания отбор: Стяуа
Мач с най-много удари към вратите: Брюж - Хановер 96 - 23 удара
Най-грубият мач: Рен - Атлетико 48 фала
Най-резултатният отрязък от време: 31-45 минута и 76-90 минута - по 101 гола.

 

  Сподели
205