Италиано: Три принципа имаме - мъжество, кураж и адаптивност


Н. Гавазов

Италиано: Три принципа имаме - мъжество, кураж и адаптивност

Треньорът на италианския Фиорентина Винченцо Италиано сподели очакванията си от финала на Лигата на конференциите срещу английския Уест Хем, който ще се проведе на 7 юни от 22:00 часа в Прага.

"Все още не говорим за съперника. Първият ни тест е, че играем на финал. Трябва да се вземе предвид всеки детайл. Всяка грешка може да бъде фатална. Всеки ход има значение и може да доведе до различен резултат от този във финала за Купата на Италия, който загубихме. Трябва да обърнем внимание на всички аспекти и да влезем на терена с максимална концентрация. Особено след като играем срещу Уест Хем, много силен отбор с индивидуално силни играчи в отлична физическа форма.

Дори Уест Хем да не се представи добре във Висшата лига, те все още са много опасен отбор. Ако играете в такова първенство, значи имате определена класа. Не се стига случайно до финала, затова трябва да се подготвим добре. Дейвид Мойс е опитен треньор. Отборите му играят добре. Уважавам него и екипа му, ще се радвам да го срещна в Прага. И нека по-силният победи.

Моите три принципа са мъжество, кураж и адаптивност. Показахме тези качества във всеки мач: в квалификациите, след това в груповата фаза и още повече в последните мачове. Ние демонстрирахме тези качества в Познан и Базел. По-специално в последния мач, благодарение на издръжливостта и правилната стратегия, успяхме да се върнем след поражението в първия мач и да стигнем до този финал.

Работата ни започна миналата година. Поехме курс за преструктуриране и промяна на състава. Основната цел бе отново да се класираме за европейските купи и я изпълнихме. Постигнахме успех през този сезон. Не съм предполагал, че на този етап ще стигнем толкова далеч в развитието си, но, разбира се, сме изключително щастливи. Доказахме, че сме достатъчно силни и не изглеждахме излишни в този турнир.

Лично аз съм много щастлив, че участвам във финала и имам възможността да спечеля трофей. Това беше моята мечта, откакто бях назначен за треньор на Фиорентина [през 2021 г.] и осъзнах, че имаме потенциала да постигаме големи цели.

За първи път участвам в европейски състезания като треньор и за първи път седмичните ми тренировки бяха малко по-различни от обичайните. За някои играчи това беше и дебют в европейските турнири и, разбира се, не им беше лесно, но успяхме да се адаптираме.

Започнахме да се подготвяме добре за мачовете, въпреки че имаше някои трудности поради факта, че имаше по-малко тренировки. Благодарение на победите работихме с ентусиазъм и продължихме напред, знаейки, че можем да стигнем докрай. И този финал е наградата за цялата ни упорита работа и всички наши жертви", заяви Италиано.

  Сподели
268