Тъжен финал на една красива история


Н. Гавазов

Тъжен финал на една красива история

Само преди година в социалните мрежи придоби популярност новината за защитника на Хелас Верона и националния отбор на Гърция Вангелис Морас, който стана донор на костен мозък на своя брат Димитрис. Присаждането бе единственият начин да бъде спасен неговият живот. Левкемията, с която Димитрис се сражаваше през последните няколко години, навлезе в последен, смъртоносен стадий и мъжът трябваше незабавно да бъде опериран. Заради брат си Вангелис летя до Мелбърн, където се лекуваше Димитрис, тъй като докарването на болния в Италия застрашаваше живота му.

В социалните мрежи моментално се поде акция за събиране на пари: гърците се обединиха и събираха пари за възстановяването на Димитрис след операцията, а италианските и гръцки медии отрязаваха случващото се. Присаждането премина успешно: след него момчетата публикуваха във Facebook снимка с фланелката с емблемата на Супермен. Когато всичко завърши, Вангелис се отправи обратно в Европа, пожелавайки на брат си скорошна ремисия.

"Отначало не исках да говоря за това, но Димитрис ме убеди, че трябва да го направя. Бях единственият човек, който можеше да му помогне, поради това бат ми искаше целият свят да знае за това. Фланелките със Супермен е идея на гръцката общност в Австралия. Но, разбира се, не аз, а Димитрис е Супермен. Процедурата по присаждане на костен мозък не е толкова сложно и болезнено. Искам хората да знаят за това и да разберат, че сега това не е толкова рисковано, както преди няколко десетилетия".

Съотборниците на Морас се снимали с фланелките на Супермен, а Вангелис поместил снимките в Twitter. Това се случило преди приятелската среща с Ал Хор.

"Тук няма реални супергерои. Само истински мъже. Форца, Димитрис!", се казвало в съобщения на Верона.

Футболистът, който е единствен съвместим донор за бат си, започнал да изпълнява специална персонална програма за възстановяване и поддържане на формата и само месец след това помогнал на отбора си да победи Кремонезе в третия кръг на Купата на Италия. Защитникът от гръцкия национален отбор вкарал втория гол и много трогателно бил поздравен от съотборниците си.

"Разбира се, посвещавам гола на Димитрис. Дали е гледал мача? Едва ли, защото в Австралия е вечер. Сега той преминава интензивна терапия, а след три месеца ще се разбере, дали може да победи болестта. Всички вярваме в него", заяви Вангелис след мача с Кремонезе.

След три месеца обаче не се появила никаква информация и изглежда, че Димитрис продължавал борбата с левкемията. Състоянието на болния се влошило в началото на лято тази година. Именно в този момент Вангелис се намирал в Гърция и не можел да заплати лечението на брат си.

"Не мога да изтегля пари, защото лимитът е 60 евро. Вълнувам се и не знам какво да правим. Брат ми временно се върна от Австралия, но трябва да платим нов цикъл терапия, а сега не може да го направим. Боли ме", оплакал се футболистът в началото на юли.

На 17 юли състоянието на Димитрис се влошило и Вангелис се сбогувал с тренировъчния лагер на Хелас Верона, за да види за последно брат си жив. Няколко часа след това Димитрис Морас умира, а в 11:34 часа средно европейско време известният италиански журналист Джанлука Марцио съобщава за скръбната вест.

Така завършва една история, в която присъстват много неща, включително сълзи и смях, борба и воля за победа. За жалост и лош край. Предполага се, че, всеки един от нас ще я интерпретира различно за себе си, но може би общия извод, който трябва да направим е, че е нужно много да ценим живота, защото един ден може да няма утре.

 

  Сподели
295