Турски клуб ще гони играч за солидарност с жертвите от 7 октомври


Н. Гавазов

Турски клуб ще гони играч за солидарност с жертвите от 7 октомври

Нападателят на турския футболен клуб Анталияспор Сагив Йехезкел отпразнува гола срещу Трабзонспор, като показа пред камерата надписа на превързаната си ръка: "100 дни 7.10". В медийното пространство избухна силен скандал, израелският футболист бе обиждан в социалните мрежи и медиите.

Израелецът Сагив Ейхезкел, който играе за Анталияспор, изравни резултата в домакинството на Трабзонспор. Социалните мрежи на клуба от Анталия разпространиха кадри как празнува Сагив, но след като забелязаха надписа на ръката му в памет на 100-те дни от атаката на Хамас, бързо изтриха публикациите.

Клубът публикува изявление, в което се казва: "Сагив Йехезкел, който изглежда е действал против националните ценности на страната ни, показа надписа на китката си, след като вкара гол в 68-ата минута на мача, който изиграхме днес срещу Трабзонспор. В резултат на това играчът беше отстранен с решение на Борда. Нашият Борд на директорите никога няма да толерира поведение, което е в противоречие с чувствата на нашата страна, дори и да доведе до слаб резултат в лигата или Купата".

"Нашите ценности са по-важни от всеки играч“, каза президентът на Анталияспор, обещавайки да проведе разследване и да прекрати договора с Йехезкел.

Турският журналист Ерсин Челик написа в своя X акаунт: "Ционисткото куче на име Сагив Йехезкел направи произраелски пропаганден жест, за да отбележи стоте дни геноцид в ивицата Газа... Да видим какво наказание ще дадат асоциацията и екипът за подкрепа геноцид на терена. Или ще защитят Йехезкел?".

Сагив Йехезкел се премести в Анталияспор заедно със съотборника си в националния отбор Рамзи Сафури (израелски играч от арабски произход) през септември 2023 г. Медиите съобщиха, че през октомври, преди мача като гост с Газиентеп, израелците отказаха да излязат на терена, след като научиха, че преди мача е планиран митинг в подкрепа на Палестина. Пристигайки в турския клуб, Йехезкел вкара 6 гола и направи три асистенции. С избухването на войната с Хамас отношенията между играча и клуба се влошиха.

  Сподели
166