Куриозните дузпи (видео)


Н. Гавазов

Куриозните дузпи (видео)

МАРОКАНСКИЯТ ВРАТАР

Вратарят на футболният клуб ФАР Рабат Халид Аскри, стана незабавно известен, след комична ситуация, случила се през септември 2010 година. Тогава, срещата от турнира за Купата на Мароко между ФАР и Магриб не излъчи победител в основното и допълнителното време и по регламент, трябваше да се изпълнят 11-метрови наказателни удари.

Към изпълняващия футболист на противниковия отбор Аскри се отнесе изключително внимателно. Съперникът на вратаря стреля в долния десен ъгъл, стража отгатна къде отива топката и отрази удара. След това Аскри се изправи на крака и започна да се бие в гърдите и да посочва емблемата си, демонстрирайки своята преданост към колектива. За съжаление на вратаря, топката изведнъж промени посоката си и стремително се насочи към празната врата. В този момент, когато Аскри бе с лице към трибуните, играчът, който не успя да отбележи гол сигнализира на рефера за случващото. Запалянковците пък се опитаха да съобщят на своя вратар за случващата се трагедия, но мислите на Аскри бяха далече от обикновените земни дела. Опомняйки се в един момент, за злощастният вратар беше много късно да реагира. От гледна точка на футболните правила, голът бе редовен и съответно зачетен от рефера. В заключение трябва да отбележим, че Магриб успя да победи своя съперник и съответно да се класира за 1/8-финалите за Купата на Мароко.





АВТОГОЛЪТ НА ДЮРИЦА

Топката, вкарана в собствената врата не е толкова рядко явления в съвременния футбол. За това способстват голямата скорост и плътност, които лишават играчите от свободни пространства. В среща от четвъртфиналите от турнира за Купата на Унгария между Дебрецен и Фехервар, на терена се случи нещо, което направи известен словака Павол Дюрица. Във 87-та минута на въпросния двубой, арбитърът посочи бялата точка пред вратата на гостите. Единственият шанс за Фехервар да запази интригата в мача бе вратарят да спаси наказателния удар. За негово щастие, той се справи блестящо, но за негова беда, топката попадна в съотборника му Павол, който вместо да я изчисти, я заби неспасяемо в собствената си врата. Краен резултат – 3:1 за Дебрецен, а за злощастният защитник това беше последният му мач с екипа на Фехервар. Любопитното е, че Дюрица бе включен в залата на славата, но с обратен знак, с което се оказа първият неудачник попаднал там. Словакът бе изключен от основния състав, след което се завърна в родната Артмедия.



ОТРАЗЕНИЯТ ГОЛ

Хърватският нападател Младен Петрич стана широко известен, благодарение на третия си гол във вратата на Англия на „Уембли”, с което изключи родоначалниците на футбола от Евро 2008. Година по-рано обаче, играчът извърши не по-малко геройство, този път в турнира за Купата на УЕФА. Срещу френския Нанси, вратарят на Базел Франко Костанцо събори в своето наказателно поле Диа от противниковия отбор и заслужено получи червен картон. Лошото бе, че лимитът от трите смени за швейцарците вече бе изчерпан. Какво трябва да се направи? И тук Петрич, който по това време играеше за Базел, надяна фланелката с името на Костанцо и се подготви за удара на Кретиен. Преди да напусне пределите на терена, изгоненият вратар активно подсказа на хърватина какво трябва да прави. Ние не знаем какви са били точно указанията на Костанцо, но така или иначе Петрич отрази много професионално удара.

  Сподели
180