Кой може да замени Клоп начело на Ливърпул?


FUTBOL-TV

Кой може да замени Клоп начело на Ливърпул?

Мнозина фенове на Ливърпул, а и на футбола въобще, все още не могат да приемат новината за оттеглянето на Юрген Клоп. Германският треньор обяви, че си тръгва след края на сезона и нищо няма да промени решението му, дори и евентуалното спечелване на първенството на Англия. Индикации за труса не се забелязаха на повърхността, защото мърсисайдци се справят добре с конкуренцията в Англия и са в борбата за титлата. За почти 9 години, обясни Клоп, се е натрупало огромно напрежение в него, а стремежът към върха е отнел цялата му енергия. За Ливърпул това значи, че трябва да намери нов мениджър, с когото да преследва високите си цели и топ нивото, което задоволява феновете. Кой може да бъде този човек?

Чаби Алонсо - големият фаворит

Любопитно е, че привържениците на отбора избират испанския специалист Чаби Алонсо. Като бивш играч на клуба и настоящ перспективен мениджър в Бундеслигата, той е предпочетен от 63% от феновете, участвали в специално допитване. Далеч за него в анкетата е Стивън Джерард с 18%, а едва 8% гласуват доверие на Пеп Линдерс, асистента на Клоп. Колкото до Алонсо, той в момента води Байер Леверкузен и се справя повече от добре. “Аспирините" са първи в таблицата и водят с 5 точки на хегемона Байерн Мюнхен. Това вдига всички залози на живо и обещава оспорвана битка до последния кръг. Именно това е напрежението, с което Алонсо трябва да се справя постоянно, ако в крайна сметка се премести край река Мърси. 


Самият Клоп определи Алонсо като “ изключителен" треньор от нова генерация специалисти, които ще определят тактиката и развитието на играта занапред. В английските медии плъзнаха слухове, че испанецът вече преговаря с представители на Ливърпул. Германски журналисти пък разкриха, че той държи коз в ръцете си - специална клауза за предсрочно прекратяване на договора, която може да се активира, само ако той поеме  към Реал Мадрид, Байерн Мюнхен или Ливърпул. Баварците може да се намесят в преговорите, изкушавайки бившия полузащитник с оферта да замени Томас Тухел, ако футболистите му не оправдаят очакванията в края на сезона или стъпят накриво в Шампионската лига.

Стивън Джерард - любимото момче

Джерард до последно ще е част от залаганията, просто защото е един от легендарните капитани на мърсисайдци. Минавайки на треньорската скамейка, той изведе Глазгоу Рейнджърс до титлата в Шотландия, но след това престоят му в Астън Вила не беше никак успешен. Той приключи с уволнение, а резултатите говорят сами - едва 13 победи от 40 мача. В последствие Стиви Джи се включи в голямото футболно преселение към Саудитска Арабия, където застана начело на Ал-Етифак и разполага с бюджет за звезди като Джорджино Вайналдум и Муса Дембеле. Дори наскоро се заговори, че той може да направи рязък завой към Балканите и Олимпиакос, както и към ПСЖ.

Де Зерби, Мота и Луис Енрике

Наследникът на Клоп може бъде някой измежду сегашните мениджъри във Висшата лига. Тук изпъква треньорът на Брайтън - италианецът Роберто де Зерби. През миналия сезон 44-годишният специалист впечатли с тактическата си гъвкавост, включително с победи над тима на Клоп в лигата и за Купата на Англия. Де Зебри изведе “чайките" до шестата позиция за миналия сезон, оттам и до исторически излаз към европейските турнири. В Ливърпул обаче тактикът Де Зерби може разгърне потенциала си. Продължават спекулациите и за бразилеца с италиански паспорт Тиаго Мота. Неговото име се спряга също за евентуален заместник на Шави в Барселона. Изненада може да дойде и от Франция, ако Луис Енрике не успее да спечели мечтаната и дългоочаквана титла от Шампионската лига за ПСЖ.

Диего Симеоне и Зидан - малък шанс или пък не

Английските медии въртят и две по-невероятни възможности - Зинедин Зидан и Диего Симеоне. Зизу пренаписа историята с Реал Мадрид, но до момента не е съвсем ясно дали би се върнал на клубно ниво. Все пак, отдавна се говори, че целта му е националният отбор на Франция - и нови купи с него. Колкото до Симеоне, той определено ще пасне като темперамент на Ливърпул, но прагматичният му стил по-скоро не отива на отбор с атакуващ стил на игра и висока преса.

Единственото сигурно е, че край река Мърси ще се постараят да намерят най-добрия и подготвен мениджър, който да владее положението на терена и в съблекалнята. Решението ще бъде взето чрез анализ на статистически данни, тактически прийоми, личностни качества и още много детайли. Все пак, Клоп спечели всички възможни големи трофеи за девет години. Защо да в Ливърпул да се задоволяват с по-малки цели?

  Сподели
1171