Арсенал може да се откаже от схемата с трима защитника


Н. Гавазов

Арсенал може да се откаже от схемата с трима защитника

Арсенал може да се откаже от 3-4-2-1 и да се върне към старата проверена схема с четирима защитника след напускането на Алекс Окслейд-Чембърлейн. Напомняме, че "артилеристите" играят по схема с трима защитника от април. Мениджърът Арсен Венгер винаги е говорил за това тактическо изменение като временна мярка, позволяваща стабилизирането на играта в защита.

На старта на новия сезон обаче Арсенал е вторият най-пропусклив отбор във Висшата лига, а Окслекд-Чембърлейн, който постигна най-голям прогрес в играта си, ярко проявявайки се като десен краен защитник, сега замина за Ливърпул.

Според британски източници, сега се очаква Венгер отново да започне да играе с четирима защитника. Evening Standard обаче очаква, че това може да създаде проблеми за "артилеристите". Ако смяната на схемата бе полезна за Окслейд-Чембърлейн, то това едва ли се отнася за другите - например, Сеад Колашинац и Ектор Белерин се чувстват по-уверени като крайни защитници, отколкото като уинбекове.

Изданието отбелязва, че в дадения случай Венгер трябва да се поучи от тактическата гъвкавост на своя колега Маурисио Почетино, чийто Тотнъм е способен да мени схемата не само в зависимост от съперника, но и в хода на мачовете, което прави от Маурисио един от най-креативните мениджъри в Лигата.

 

  Сподели
377