Мондиал 2022. Катар


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Катар

От 20 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар ще се проведе финалният етап от двадесет и второто Световно първенство по футбол. Това Световно първенство ще бъде първото в историята не само за самия Катар, но и за Близкия изток.

Поради силните летни горещини в страната домакин, турнирът ще се състои от края на ноември до средата на декември, което го прави и първият Мондиал, който се провежда във време, различно от лятото. И последно, турнирът е предвиден да се проведе в по-кратък срок – за 29 дни.

FUTBOL TV, по стара традиция, представя отборите, които ще участват на Световното първенство.

 

Група А

 

КАТАР (№50 в класацията на ФИФА)

(Кестенявите)

 

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Катар ще участва на Мондиал 2022 благодарение на статута си на организатор на турнира, което пък автоматично го постави в първа урна.

 

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Като част от подготовката Катар проведе четири мача - срещу Гватемала (2:0), Хондурас (1:0), Панама (2:1) и Албания (1:0)

 

Треньор: Феликс Санчес (Испания)

46-годишният специалист започва треньорската си кариера на 20-годишна възраст в академията на Барселона. В продължение на десет години Санчес работи с каталунските младежки отбори, след което се премества в Катар, за да развива местния футбол. От 2014 година ръководи почти всички национални младежки тимове на страната. През 2019 г. той успя да спечели Купата на Азия. Този трофей стана първият в историята на националния отбор на Катар.

 

Главна звезда: Акрам Афиф (Ал-Сад)

Той успя да попадне в Севиля и Виляреал, въпреки че не изигра нито един мач за тези отбори. От 2016 до 2017 г. той записа девет мача за Хихон Спортинг. В момента той успешно играе за Ал-Сад и заради качествата си е с най-голям авторитет в съблекалнята.

 

Капитан: Хасан ал-Хайдос

Дебютира за Катар през 2008 г. и оттогава е изиграл повече от 160 мача за националния отбор. Той е и четвъртият голмайстор в Катар.

 

Млада надежда:-

Като се има предвид, че националният отбор на Катар не е възрастова група от най-високо ниво, е много трудно да се отдели футболист, който може да бъде приписан към тази категория. Включваме Осама Ал Таири единствено поради това, че е най-младият играч на националния отбор на Катар.

След като Катар получи правото да организира Световното първенство през 2022 г. в края на 2010 г., Футболната асоциация на страната одобри 12-годишен план за достигане до осминафиналите. Но нека бъдем честни, превръщането на такава амбициозна цел в реалност ще бъде много трудно, предвид силата на съперниците в груповата фаза.

Националният отбор на Катар има трима футболисти, изиграли повече от 100 мача за националния отбор -  Абделкарим Хасан (117 мача, 15 гола), Карим Будиаф (104, 5) и Хасан Ал-Хайдос (161, 33). Нито един от другите отбори участници на Мондиал 2022 не може да се похвали с такъв опит. Въпреки това понятията опит и умения не трябва да се приравняват.

Но това, което определено ще играе в полза на националния отбор на Катар е статутът на домакините на турнира.

От 2010 г. националният отбор на Катар се издигна от 113-то място в класацията на ФИФА до 42-ро място благодарение на някои впечатляващи резултати, включително първата им титла в Купата на Азия през 2019 г. и достигане до полуфиналите на Златната купа на КОНКАКАФ, където играха като поканена нация. 26-годишният нападател Алмоез Али спечели "Златната обувка" и в двата турнира.

Може би една победа за Катар в такава трудна група би била страхотен резултат в този турнир.

Предварителен състав: Саад Ал-Шиб (Ал Сад) - Абделкарим Хасан (Ал Сад), Басам Ал-Рауи (Ал Духайл), Буалем Хухи (Ал Сад), Тарек Салман (Ал Сад), Педро Мигел (Ал Сад) - Абдулазиз Хатем (Ал Раян), Карим Будиаф (Ал Дихайл), Али Асадала (Ал Сад) - Алмоез Али (Ал Духайл), Акрам Афиф (Ал Сад).

 

Прогноза на FUTBOL TV: 3-то място.

 

Програма на мачовете от група А:           

Кръг 1

20 ноември

18:00 Катар – Еквадор

21 ноември

18:00 Сенегал - Нидерландия

Кръг 2

25 ноември

15:00 Катар - Сенегал

18:00 Нидерландия - Еквадор

Кръг 3

29 ноември

17:00 Еквадор - Сенегал

17:00 Нидерландия – Катар

  Сподели
783