Лацио и Рома няма да се победят


Н. Гавазов

Лацио и Рома няма да се победят

Лацио - Рома

Стадион: "Олимпико", Рим

Дата: 12.11.2023 г.

Час: 19:00 ч.

Съдия: Давиде Маса

Лацио и Рома се изправят един срещу друг в 159-то дерби на Вечния град и евентуална загуба на някой от съперниците ще е огромен удар по амбициите на загубилия за попадане в топ 4. Впрочем, най-важното нещо в Дерби дела Капитале е победата над противника и всичко друго е на заден план, защото до следващото дерби господарят на столицата  ще е един.

Въпреки че победиха Фейенорд в средата на седмицата, когато гол 200 на Чиро Имобиле за клуба раздели страните в група Е на Шампионска лига, вътрешната кампания на Лацио оставя много от желаната.

След обрат с 1:0 срещу Болоня миналия уикенд, "бианкочелести" загубиха пет пъти в Серия А този сезон и ако загубят отново в Дерби дела Капитале тази седмица, те ще изравнят най-лошия си резултат от точки след 12 мача от средата на 90-те години на миналия век.

Един от шестте отбора, които все още не са спечелили точки от губеща позиция този сезон, Лацио се оказва неспособен да възпроизведе стабилната си форма от 2022-23 г., когато головете на Имобиле, внушителното присъствие на Сергей Милинкович-Савич и поредица чисти мрежи им помогнаха да завършат като подгласници на безспорния шампион Наполи.

Въпреки това, две седмици след като претърпяха загуба с 3:1 от Фейенорд в "Де Куйп", хората на Маурицио Сари поеха отговорността за собствената си съдба в континенталното състезание и сега имат шанса да преодолеят пасив от своите вечни съперници в класирането на Серия А.

Изоставайки от старите си врагове с една точка пред грандиозния повод в неделя, Лацио спечели и двете дербита миналия сезон и запази две чисти мрежи; последният път, когато спечелиха три мача в лигата срещу Рома, се случи през 2012 г. - но никога не са правили такъв хеттрик, без да допуснат гол.

"Бианкочелести" също така са непобедени в последните си шест "домакински“ мача от Серия А срещу своите опоненти.

Рома започна кампанията си в лигата почти толкова мрачно, колкото Лацио, но до голяма степен благодарение на приноса на нападателя под наем Ромелу Лукаку сега те успяха да си проправят път обратно в таблицата и да се доближат до топ четири.

Включвайки драматичната победа с 2-1 над Лече миналата седмица, когато Лукаку и Сардар Азмун отбелязаха по време на добавеното време, за да обърнат мача с главата надолу, статистиката на Рома би била достатъчно добра за третото място в класирането през последните осем кръга; техният резултат от 16 точки през това време е по-малък само от Ювентус и Интер (и двата по 19).

Поради това Жозе Моуриньо отхвърли въпросите за близкото си бъдеще - въпреки че по-дългосрочната перспектива остава несигурна - и сега той ще се изправи срещу свой колега. Португалският специалист загуби три от четири мача, когато се изправи срещу Маурицио Сари в Серия А, а напрежението между двамата бивши наставници на Челси се засили, когато Моуриньо наскоро сравни личните си 25 трофея с по-скромната автобиография на Сари и се позова на неговия " манталитет'.

След като Рома загуби като гост от Славия Прага в четвъртък - два дни след като Лацио победи Фейенорд в Рим - колективният манталитет на "джалоросите" е този, който ще бъде изпитан докрай в столичното дерби.

Голмайсторът на победния гол на Лацио, когато тези отбори се срещнаха през март, Матиа Закани може да пропусне сблъсъка тази седмица, след като бе принуден да напусне поради контузия на коляното срещу Фейенорд във вторник.

Маурицио Сари очаква по-добри новини по отношение на Луис Алберто и Адам Марушич, а двата допълнителни дни почивка на Лацио в сравнение с Рома биха могли да помогнат на надеждите им да имат на разположение двама редовни титуляри, особено на фона, че Николо Казале няма да се завърне преди международната пауза.

Рома има по-малко време за възстановяване, след като вицешампионът на Лига Европа от миналия сезон загуби перфектната си статистика в състезанието от този сезон в четвъртък. В резултат на това Жозе Моуриньо трябва да направи някои промени в стартовите си 11 за дербито.

"Джалоросите" очакват капитана Лоренцо Пелегрини, който бе в продължение на няколко седмици, и след като участва в пълна тренировка.

Леонардо Спинацола също се завръща в състезанието този уикенд, но Крис Смолинг все още е изключен поради продължаващ проблем с коляното; междувременно Леандро Паредес трябва да започне в средата на терена, след като изтърпя наказание при обрата срещу Лече миналата седмица.

Такива дербита са непредсказуеми и нищо не е приключило докато не прозвучи последният съдийски сигнал. По-смелите могат да заложат на точен резултат 1:1, а под 2.5 гола в срещата е отлична опция.

Прогноза: Лацио - Рома 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
210