МОК отстрани ОК на Русия, заради окупирани украински територии


Н. Гавазов

МОК отстрани ОК на Русия, заради окупирани украински територии

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Руския олимпийски комитет поради включването на така наречените "спортни организации“, които се намират в окупирания Донбас, Луганска област, Херсонска област и Запорожие.

 "Едностранното решение, взето от Руския олимпийски комитет на 5 октомври 2023 г., за включване на регионални спортни организации, които са под юрисдикцията на Националния олимпийски комитет (НОК) на Украйна (а именно областите Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие) е нарушение на Олимпийската харта, тъй като нарушава териториалната цялост на НОК на Украйна, признат от Международния олимпийски комитет (МОК) в съответствие с Олимпийската харта", се казва в съобщение на МОК.

Решението за премахване на руския ОК влиза в сила незабавно.

Спирането има следните последици: Руският олимпийски комитет вече няма право да действа като национален олимпийски комитет, както е определено в Олимпийската харта, и не може да получава никакво финансиране от олимпийското движение.

Въпреки това МОК си запазва правото да вземе решение относно участието на отделни неутрални спортисти с руски паспорт в Олимпийските игри в Париж 2024 г. и Зимните олимпийски игри в Милано-Кортина 2026 г. в подходящ момент.

"Изпълнителният съвет на МОК също така си запазва правото да предприеме по-нататъшни решения или действия в зависимост от развитието на тази ситуация“, се казва още в изявлението.

  Сподели
104