Харлан: Руските спортисти не са жертви


Н. Гавазов

Харлан: Руските спортисти не са жертви

Украинската състезателка по сабя Олга Харлан си спомни битката си с рускинята Анна Смирнова на Световното първенство по фехтовка.

"Мисля, че искаха да използват ръкостискането като знак за мир – че спортът не е политически и подобни неща. За тях бе много важно да направят снимки и видеоклипове, за да докажат, че Русия и Украйна са заедно. Но всичко не вървеше по техния план, защото дори не обмислях такива варианти. Никой не може да ме принуди.

Бях готова да се състезавам, предложих да действам в съответствие с COVID протокола, исках да го направя. Казах й, че няма да се ръкувам: нищо лошо не бе казано, всичко бе много професионално и ясно. Знаех, че моментът на ръкостискането ще дойде, така че, разбира се, се подготвих - но не можах да се подготвя за нейната реакция и всичко, което последва.

Видях рефера на моя двубой, а той бе бял като чаршаф, почти плачеше. В този момент разбрах какво ще се случи. Тя го молеше да не прави това, но знаеше, че това не е негово решение. Той не би направил това, ако бе решил сам. С този черен картон те унищожиха всички: съдията, мен, моята федерация, моята страна, всичко.

МОК и националните федерации трябва да обърнат максимално внимание на правилната проверка на неутралността. Тези спортисти изобщо не са жертви. Разбира се, държавата им ги натисна да кажат, че това е несправедливо спрямо тях, че в ситуация, в която съм директно провокирана, аз съм лош човек. Но живеят със затворени очи. Надявам се, че случилото се с мен ще промени нещо в световния спорт“, заяви Харлан за The Guardian.

  Сподели
201