Харлан получи лиценз за участие на Олимпиадата


Н. Гавазов

Харлан получи лиценз за участие на Олимпиадата

Президентът на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Гутцайт съобщи, че Международният олимпийски комитет е уведомил за предоставянето на лиценз на състезателката по сабя Олга Харлан за участие в Олимпийските игри през 2024 г.

"Олга Харлан бе квалифицирана от МОК за участие в Олимпиадата.

Въпреки цялата омраза, която аз лично и моят екип изпитахме през тези 24 часа, работейки здраво за украинските спортисти и не реагирайки на това, вече има първи резултат.

Продължава работата за премахване на "черната карта" за по-нататъшни състезания на Олга и за предотвратяване на подобни ситуации в други спортове.

Слава на Украйна!“, написа във Фейсбук Вадим Гутцайт.

Напомняме, че вчера, 27 юли, по време на индивидуалното състезание на сабя за жени украинката Олга Харлан честно и убедително спечели битката си срещу Анна Смирнова (15:7). Но Олга бе дисквалифицирана след провокацията на рускинята, която близо час остана на пътеката в очакване да получи ръкостискане.

Най-циничното е, че е съществувала договорка между украинката и Международната федерация по фехтовкам на която е било договорено отсъствието на ръкостискане.

Специалисти напомниха, между арабски и израелски фехтовачи няма ръкостискане, а то е заменено само с допиране на шпагите - каквото се опита да направи Харлан.

  Сподели
183