Федерацията на Украйна ще обжалва наказанието на Харлан


Н. Гавазов

Федерацията на Украйна ще обжалва наказанието на Харлан

Националната федерация по фехтовка на Украйна направи изявление относно дисквалификацията на Олга Харлан от Световното първенство през 2023 г. в Милано заради отказа да се ръкува с представител на терористичната държава Русия.

"Федерацията по фехтовка на Украйна подкрепя олимпийската шампионка Олга Харлан и е дълбоко възмутена от действията на Международната федерация по фехтовка (FIE), която лиши нашия водещ състезател по фехтовка, лидер на националния отбор, от възможността да продължи да се бори за награди на Световното първенство в Милано", се казва в изявление на Федерацията на Украйна.

Днес, 27 юли, по време на индивидуалното състезание на сабя за жени украинката Олга Харлан честно и убедително спечели битката си срещу Анна Смирнова (15:7). Но Олга бе дисквалифицирана след провокацията на рускинята, която близо час остана на пътеката в очакване да получи ръкостискане.

Най-циничното е, че е съществувала договорка между украинката и Международната федерация по фехтовкам на която е било договорено отсъствието на ръкостискане.

Специалисти напомниха, между арабски и израелски фехтовачи няма ръкостискане, а то е заменено само с допиране на шпагите - каквото се опита да направи Харлан.

  Сподели
123