Сираков: Имаме инвестиционна програма за „Георги Аспарухов”


Н. Гавазов

Сираков: Имаме инвестиционна програма за „Георги Аспарухов”

Собственикът на Левски Наско Сираков даде интервю за "Капитал", в което говори по актуални футболни теми, свързани с клуба и по-конкретно за плановете за изграждане на стадион "Георги Аспарухов".

"В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов“, ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване.

ПФК "Левски“ винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на "Левски“, а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност.

Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове.

В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение "Левски“ да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион "Георги Аспарухов“ дългосрочно", заяви Сираков.

Собственикът на "сините“ коментира и как ще бъдат осигурени инвестициите за клубен стадион на Левски: "Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион, преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока, сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса "Левски“ да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени.

През изминалите близо осем месеца, беше постигната важна стъпка напред, в разплитане на възела, наречен "концесия“, която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион "Георги Аспарухов“ от т.нар. "концесионен списък“ и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението. Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на "Левски“ в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики“.

  Сподели
179