Отнемат от Катар провеждането на Мондиал 2022?


Н. Гавазов

Отнемат от Катар провеждането на Мондиал 2022?

Федералният съд в Ню Йорк ще започне процедура по обявяване на избора на Катар за домакини на финалите на Световното първенство по футбол през 2022 година за нищожен. Както е известно, снощи швейцарската полиция арестува висши ръководители на ФИФА по подозрение за получаване на подкупи.

Заповедта е издадена от Федералния съд на Ню Йорк и е съгласувана с правителството на Швейцария. Тя е резултат от тригодишно разследване на различни корупциони схеми, включително и при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022.

Според CNN, арестуваните са 14, като повечето от тях са получили подкупи и са участвали в организирането на схеми за гласуване в полза на Катар при избора на страна -домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година.

Съобщава се също така, че сред свидетелите на обвинението има бивши и настоящи служители на ФИФА, както на Организационния комитет за подготовка и провеждане на Мондиал 2022.

Ако обвиненията се докажат, Федералният съд на Ню Йорк незабавно ще започне процедура по обявяване на изборите за домакин на Световното първенство по футбол за нищожни.

Това означава, че ФИФА ще трябва да проведе нова процедура по избор на страна-домакин на Мондиал 2022.

 

  Сподели
139