ТВ канал платил на ФИФА 100 млн. за избора на Катар за домакин на Мондиал 2022


Н. Гавазов

ТВ канал платил на ФИФА 100 млн. за избора на Катар за домакин на Мондиал 2022

Катарският държавен телевизионен канал beIN Sports е платил на ФИФА 100 милиона долара за това страната да бъде избрана за домакин на Мондиал 2022. Информацията се появи в Mail on Sunday, на основата на данни, публикувани в книгата на австралийския футболен и писател Бонита Мерсиадес, който провел интервю с бившия президент на ФИФА Йозеф Блатер.

Бившият швейцарски функционер разказал, че през 2010 година няколко месеца преди изборите за определяне на страната-домакин на Мондиал 2022 beIN Sports обещал да плати на ФИФА 100 милиона долара, ако катарците спечелят. Когато това се случило, тази сума наистина е била платена. В пресслужбата на катарския канал са потвърдили пред Mail on Sunday, че ФИФА е получила 100 милиона долара, но от канала определили това като "производствена такса".

Също така Блатер съобщил, че е искал Катар да бъде лишен от правото за провеждане на турнира, но в крайна сметка се е договорил с емира на Катар да не избухва конфликт, а в замяна да получи гаранции, че бившият член на изпълкома на ФИФА Мохамед бин Хамам да не участва в изборите за глава на ФИФА.

Освен това, бившият президент на ФИФА е разказал, че Франц Бекенбауер е получил подкуп от Австралия, за да подкрепи заявката на тази страна при изборите на стана-домакин на финалите на Мондиал 2022.

 

  Сподели
99