УЕФА започна разследване на уговорени мачове


.

УЕФА започна разследване на уговорени мачове

Европейската футболна централа УЕФА е започнала голямо разследване на 40 мача от Шампионската лига и Лига Европа, за които има съмнения за уговорка. В случаите са замесени предимно клубове от Източна Европа, съобщава AP.

Съмненията на УЕФА са за нереално високи залози за единия от двата отбора в съответните мачове. Периодът на разследването е 2005-2009 година и обхваща по-ранните етапи на евротурнирите.

"Отборите, за които имаме съмнения, че са уговаряли мачове, са предимно от Източна Европа. В случаите, те са знаели, че няма да продължат напред и явно са решили: да направят печалба. В мачовете, които разследваме, сме се натъкнали на манипулация както на резултата, така и за първото полувреме, и за крайния изход на срещите", заяви председателят на дисциплинарната комисия на УЕФА Петер Лимахер пред АП.

Според него, ще трябва да мине известно време, преди да се докажат манипулациите и замесените клубове да бъдат наказани. Преди време това се случи с македонския Победа от Македония, а наскоро стана ясно, че още три македонски клуба са разследвани и по всяка вероятност ще бъдат наказани.

"В доста случаи замесените клубове работят с организирани групи хора, които им помагат да правят залози в азиатски букмейкърски къщи. Докато в Европа има някакви лимити на залога, в Азия няма абсолютно никакви и затова са изкусителни за криминалните организации. Чрез тях могат да изперат много пари, което и всъщност е направено", добави Лимахер.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
196