Убиецът на шведските фенове се криел от затвор в Тунис


Н. Гавазов

Убиецът на шведските фенове се криел от затвор в Тунис

Въоръженият ислямист, който застреля двама шведски футболни фенове в Брюксел, е избягал от дългосрочен затвор в Тунис, което накара тунизийските власти да поискат екстрадирането му от Белгия.

Белгийските власти са получили искане за екстрадиране на престъпника през август 2022 г., но то така и не било разгледано. Затова министърът на правосъдието Винсент ван Куикънборн подаде оставка в петък, наричайки инцидента "монументална грешка".

В неделя главният прокурор на белгийската столица Тим Де Волф обясни, че причината да не бъде разгледано искането е липса на персонал в прокуратурата в Брюксел.

Де Волф каза, че досието за екстрадиция е получено през септември миналата година, но по-нататъшната му съдба е неизвестна.

 "Никой от замесените колеги не си спомня какво се е случило с този конкретен файл преди година. Няма признаци, че е бил обработен", заяви Де Волф.

Нападателят, 45-годишният Абдесалем Ласуед, бе осъден на повече от 26 години затвор в Тунис през 2005 г., но избяга от затвора през януари 2011 г. Това бе потвърдено от прокурора.

Според Де Волф тунизийските власти са съобщили за случая на 1 юли 2022 г. чрез Интерпол. Според него тогава в документа се говорило само за "бягство от затвора“.

Документът бе последван от "поредица от прикачени файлове" шест седмици по-късно, но досието бе изгубено от прокуратурата.

Министърът на вътрешните работи Аналис Верлинден каза в събота, че липсата на подробности в първата червена бележка от Интерпол означава, че досието не е било разгледано веднага.

Прокурорът не спомена в неделя защо тунизиецът е вкаран в затвора, но белгийските медии съобщиха, че той е извършил няколко убийства.

Убийството на двама шведски фенове на 16 октомври, точно преди началото на международния футболен мач Белгия-Швеция, поднови дебата в Белгия относно съдебни и административни пропуски при наблюдението на радикализирани лица.

Официални документи показват, че Ласуеде е подал молба за убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия. Той остана нелегално в Белгия, след като молбата му за убежище бе отхвърлена през 2020 г. През март 2021 г. е издадена заповед за арестуването му, но тя така и не е изпълнена.

Напомняме, че полицията застреля и уби Ласуеда.

  Сподели
232