Тотнъм обяви смъртта на легенда


Н. Гавазов

 Тотнъм обяви смъртта на легенда

Тотнъм обяви смъртта на бившия нападател Тери Медуин на 91 години.

Роденото в Суонзи крило формира част от легендарния отбор през 1960-61 г., когато грандът от Северен Лондон спечели титлата в Първа дивизия и короната на ФА Къп.

Дубълът представляваше две от шестте големи отличия, които Медуин спечели по време на престоя си в Спърс, триумфирайки също в Купата на ФА през 1962 г., Купата на носителите на купи на УЕФА от 1962–63 г. и два Къмюнити Шийлд.

Медуин отбеляза 72 гола в 215 мача за Тотнъм във всички състезания и прекара седем години в Северен Лондон от 1956 до 1963 г., след като премина първите стъпки във футбола в родния клуб Суонзи Сити.

Уелски национал с 30 мача, Медуин отбеляза шест гола за своята нация, включително при победата с 2:1 в плейофите за Световното първенство през 1958 г. над Унгария, която изпрати "драконите" до четвъртфинал с Бразилия.

Бившият играч на Тотнъм изигра пълните 90 минути от този сблъсък със "селесао" на дясното крило, след като Уелс отстъпи при загуба с 1:0 благодарение на гол на покойния Пеле .

"Клубът е дълбоко натъжен да научи за кончината на Тери Медуин, член на известния ни отбор от 1960/61, който почина тази сутрин (сряда, 1 май). Той беше на 91“, се казва в изявление на Тотнъм.

"Универсален нападател, който можеше да играе на всички позиции в предната линия, Тери се присъедини към нас от Суонзи Таун през април 1956 г. и продължи да прави 215 мача във всички състезания за нас, отбелязвайки 72 гола. Нашите мисли са със семейството и приятелите на Тери в този невероятно тъжен момент", допълва пресслужбата на "шпорите".

След 14 години като професионален играч, кариерата на Медуин беше помрачена от счупен крак - получен в мач от турнето срещу Южна Африка през 1963 г. - в продължение на две години, преди да окачи обувките си през 1965 г.

Впоследствие националът на Уелс опита ръката си като треньор, като за кратко пое Чешънт за една година, помагайки на Амбърс да спечели промоция в първа дивизия на регионалната лига.

Престой като треньор в Кардиф Сити, Фулъм и Норич Сити последва Медуин, който също прекара три години като помощник-мениджър в Суонзи Сити от 1978 до 1981 г., действайки като дясна ръка на Джон Тошак

Внукът на Медуин Камерън Медуин също е играл професионално в Канада, представяйки отбори като Лондон Сити, Йорк Регион Шутърс, Вон Шутърс, Торонто Линкс и Брамптън Юнайтед.

  Сподели
187