Милан ще пречупи Рома


Н. Гавазов

Милан ще пречупи Рома

Милан - Рома

Стадион: "Сан Сиро", Милано

Дата: 14.01.2024 г.

Час: 21:45 ч.

Съдия: Марко Гуида

Милан и Рома ще потърсят незабавен отговор на отпадането си от Купата на Италия в средата на седмицата, когато се изправят един срещу друг на "Сан Сиро" в неделя вечер.

"Росонерите" водят на своите конкуренти от столицата с десет точки, но и двата тима желаят да попаднат в топ 4 на италианския елит, така че имаме всички основания да очакваме здрава битка.

След като победиха Каляри с 4:1 в Купата на Италия, Милан започна 2024 г. с четвърта поредна победа у дома, а успехът над Емполи миналата седмица им подсказа, че те могат да стигнат до полуфиналите за Купата в сряда.

"Росонерите" постигнаха комфортен успех с 3:0 на Стадио Карло Кастелани, като новобранецът нападател Чака Траоре оформи крайния резултат в срещата, след точни удари на на Рубен Лофтъс-Чийк и Оливие Жиру, а това не само, че помогна на миланци да се утвърдят на трета позиция в таблицата за класиране, но и даде надежда за успешно домакинство на Аталанта в четвъртфинал на Купата.

Въпреки че Рафаел Леао изведе Милан напред малко преди полувремето, съперниците им от Ломбардия отговориха почти веднага чрез Теун Купмайнерс, който след това реализира дузпа през второто полувреме, за да изпрати бергамци напред.

Хората на Стефано Пиоли обаче нямат никакво време да ближат рани и да се бавят за поредното разочароващо поражение, тъй като изостават с 12 точки от лидера в лигата Интер Милано.

През последните седем мача от Серия А, Милан събра 16 точки и запази четири чисти мрежи - само Интер и Ювентус се представиха по-добре - така че може да са уверени, че ще победят следващите си гости и ще запазят натиска върху първите двама.

Непобедени в пет домакински срещи с Рома, включително равенство 2-2 през миналия сезон, последната загуба на "росонерите" в лигата от столичния клуб на "Сан Сиро" се случи преди повече от шест години.

Като цяло Рома няма победа в последните си осем мача от Серия А срещу Милан, като претърпя пет поражения след победата с 2-1 през октомври 2019 г.

Последните резултати означават, че малцина биха ги подкрепили, за да прекратят тази поредица в неделя, тъй като обещаващата серия от ноември до началото на декември бе спряна от поредица от неуспехи: "джалоросите" бяха победени от Болоня и Ювентус в лигата и след това изпаднаха от Купата на Италия по-рано тази седмица.

Единственият "гостуващ“ отбор на хартия, Рома се сблъска с вечния си съперник Лацио на Стадио Олимпико в сряда вечерта, когато точен удар на Матиа Закани през второто полувреме раздели страните в техния общ дом във Вечния град.

Сблъсък с лош нрав, помрачен от удара на Едоардо Бове от бирена бутилка, хвърлена от трибуните и расистки скандирания към Ромелу Лукаку, завърши с изгонвания на Сардар Азмун и резервния капитан Джанлука Манчини, а Педро от Лацио също бе изгонен срещу бившия си клуб.

Поредното поражение в Derby della Capitale оставя Лига Европа като единствената надежда на Рома, тъй като столичани са осми в Серия А, като изглежда ще пропуснат отново квалификацията за Шампионска лига.

Често крехък навън, Рома загуби и двата си последни два мача като гост в Серия А, без да отбележи гол, и с отсъствието на Жозе Моуриньо , докато изтърпява последното си наказание, "вълците" са изправени пред трудна задача да победят Милан.

Докато триото централни защитници Пиер Калулу, Малик Тиау и Фикайо Томори остават отсъстващи поради контузия, кризата в отбраната на Милан не се е задълбочила още повече, тъй като Матео Габия ще се възстанови от грозния сблъсък с Мартен Де Рун от Аталанта , който го накара да бъде заменен в средата на седмицата.

Томазо Побега обаче отново е аут, докато Алесандро Флоренци е под съмнение, че ще се изправи срещу бившия си клуб; Исмаел Бенасер и Саму Чуквуезе участват на Купата на Африканските нации.

По-добра новина за Стефано Пиоли е, че швейцарският нападател Ноа Окафор се завръща и може да участва на резервната скамейка, като "Играч на месеца в Серия А“ за декември Кристиан Пулишич се присъединява към Рафаел Леао и Оливие Жиру.

Докато Жиру се нуждае от един гол, за да стане първият играч на Милан, достигащ двуцифрен резултат в три поредни сезона в Серия А след Александре Пато (2008-09 до 2010-11), Ромелу Лукаку от Рома също ще се стреми да влезе в класацията, след като отбеляза и в четирите мачове в лигата, които той започна срещу "росонерите".

Бившият нападател на Интер може да бъде партньор на Стефан Ел Шаарауи или Андреа Белоти при завръщането си на "Сан Сиро", тъй като Пауло Дибала получи нова мускулна контузия в римското дерби.

Другата атакуваща опция на Жозе Моуриньо, Сардар Азмун, замина за Купата на Азия в Катар: иранският национал е изправен пред наказание от два мача заради червения си картон срещу Лацио, докато Джанлука Манчини трябва да изтърпи наказание от три мача, но тези санкции се прилагат само за Купата на Италия догодина.

Подобно на Пиоли, Моуриньо също има проблеми в отбраната, тъй като Еван Ндика представлява домакините Кот д'Ивоар в Купата на Африка, а Крис Смолинг остава извън терена. Манчини и Диего Йоренте се борят с леки контузии, но все пак са на разположение.

Предполага се, че срещата ще бъде много оспорвана и равностойна, като вероятно гостите ще са прибрани и ще контраатакуват. Домакините са фаворит, но именно тактиката на столичани може да изненада миланци. Все пак, ако трябва да посочим победител, това са "росонерите".

Прогноза: Милан - Рома 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Рома (Жозе Моуриньо)
 
Патрисио
   
Манчини
Кристанте
Йоренте
Кристенсен
Пелегрини
Паредес
Бове
Залевски
Белоти
Лукаку
Жиру
Леао
Лофтъс - Чийк
Пулишич
Адли
Рейндърс
Хименес
Ернандес
Кяер
Калабриа
   
Менян
 
Милан (Стефано Пиоли)

Обоснована прогноза: Милан - Рома 2:1

  Сподели
239