Кинофестивалът продължава


Н. Гавазов

Кинофестивалът продължава

Новият сезон в Испания най-сетне стартира - стачката на футболистите го забави само с една седмица, която играчите ще си „отработят" по Коледа. Дойде време да получим отговор обаче на останалите въпроси: ще успее ли Гуардиола и водения от него отбор за четвърти път да спечелят титлата, Жозе Моуриньо ще се пребори ли със сегашния си „зъл враг" не само на пресконференциите, а и на футболния терен, как ще се противопоставят останалите отбори на двата коня в испанския футбол? Отговорът - във FUTBOL TV.


ФАВОРИТИТЕ

Действащият шампион на Испания получи солидно подкрепление в лицето на Фабрегас и Санчес - не, че имаше толкова голяма нужда от тях. Но сега скамейката на Гуардиола става по-дълга, което беше основната слабост на тима през миналия сезон. Едва ли с нещо ще бъде променен стилът и манталитета на отбора, поради което е глупаво да очакваме нещо ново. Единствено, че подсилването на резервната скамейка ще облекчи задачата пред лидерите и може да доведе до набиране на повече точки.

Проектите на Моуриньо по принцип дават своите резултати на втората година. Това се вижда именно сега - Реал стана още по-обигран, по-уверен в себе си и прибави към картите си няколко силни коза. По-важното е, ще реши ли най-сетне Специалния главната задача пред себе си - да свали Барселона от престола? 36 подготвителни мача и само два решаващи - именно в тях Жозе ще хвърли всички сили. Рано или късно хегемонията на „блауграна" ще приключи. Дали не през тази година?

 

ОЧАКВАНИТЕ ИЗНЕНАДИ

Малага е най-обещаващия испански проект в момента - един Манчестър Сити на Пиринеите. Начело с опитен специалист какъвто е Пелегрини, който цяло лято лично ръководеше процеса на подсилване на отбора. Укрепи защитата с Матайсен и Монреал, сред атакуващите полузащитници се появиха Касорла, Хоакин и Дуду, а интересно ще бъде да видим, какво ще направи в нападение Ван Нистелрой. На фона на пустинните пясъци, които са погълнали останалите клубове, Малага изглежда като оазис, който си е поставил определени цели - попадане в Шампионска лига след три години и реална конкуренция на Барселона и Реал Мадрид след пет. Бих казал, че още тази година тима би могъл да се класира за участие в най-престижния европейски клубен турнир. В Лига Европа със сигурност.

Атлетико Билбао продължава да бъде един уникален клуб, където се работи основно с местни изпълнители. Хоакин Капарос сглоби един боеспособен отбор, който научи да играе технично, но напускането му предвещава нова ера за тима. Въпросът е, ще се справи ли новият наставник Биелса с предизвикателството да води европейски клуб? Как ще се впише аржентинецът сред консервативните баски? Ще успее ли да задържи в тима младите, бързо прогресиращи играчи - Йоренте и Мартинес? Задачата пред клуба е да се утвърди в зона „Европа". С известния гуру на тактическите прийоми нов треньор, това не бива да ни изненадва, както и това, че тази зона може да бъде напусната.

ВТОРИЯТ ЕШЕЛОН

Не ме разбирайте погрешно - не става дума за Сегунда. В тази група попадат потенциалните кандидати за класиране в Лига Европа. Валенсия вече не е онзи отбор, който беше - със заминаването на Мата, левантийците сега ще трябва да разчитат единствено на собствените си играчи. А тежкото финансово състояние на тима внася допълнителни съмнения, че „прилепите" ще успеят да се преборят тази година за участие в Шампионска лига. Най-вероятно те ще загубят мястото си, но със сигурност ще успеят да се преборят без проблеми с конкурентите си за участие в зона „Европа".

Виляреал се представи впечатляващо в Испания и Европа през миналия сезон, но тежкото финансово състояние ще си каже думата. Освен това, тимът не разполага с качествен резерв, а борбата на два фронта може да се окаже не само непосилна, а и да коства позициите във вътрешното първенство.

Атлетико Мадрид загуби някои важни играчи - Агуеро и Форлан, но се подсили с Фалкао. Новият наставник Мансано получи доверието на шефовете, както и уверението, че тима е обезпечен финансово. Но ще се справи ли специалистът с основната слабост от миналата година - да не губи точки от аутсайдери? Нестабилността се явява бич за „дюшекчиите" и ако Мансано се справи с него - столичани ще се класират за Шампионска лига и дори могат да претендират за нещо повече.


КАНДИДАТИТЕ ЗА ОТПАДАНЕ

 

Райо Валекано на практика няма никакви шансове да оцелее в елита на испанския футбол - финансовата криза удари сериозно клуба, а 70% съкращение на заплатите едва ли ще мотивира играчите. През лятото трансферната кампания бе твърде слаба - тръгна си лидера Коке, а на негово място на практика не дойде никой. Единственото предимство е, че треньор на тима е Хосе Сандовал.

Гранада и Расинг Сантандер са останалите отбори, които почти сигурно ще загубят елитния си статут. Провалът за първия може да дойде от липсата на опит, а при калабрийците нещата са по-сложни защото те се оказаха, че са жертва на своите индийски собственици - в крайна сметка оттук си тръгнаха Дос Сантос, Розенберг и Енрике. Пари за нови играчи няма и единственият, който може да помогне, това е Ектор Купът. Отдавна обаче специалистът не твори чудеса.


ОСТАНАЛИТЕ

Останалите отбори ще се лутат между зона „Лига Европа" и зоната на изпадащите. Тук всичко може да се случи и в голяма степен класирането ще зависи от състоянието на останалите конкуренти и кой какъв играч ще вземе през зимната пауза. Сарагоса две поредни години преполовяваше сезона, озовавайки се в зоната на изпадащите, но с умело подсилване откъм играчи под наем оцеляваше. Лошото е, че ядрото на тима го няма - през лятото си тръгнаха Ярошик, Ерера, Габи и Едмилсон. Парадоксалното е, че бе привлечен Хименес - когато не ти стигат парите, не може да си позволиш да си купуваш лъскави неща. Най-вероятно Сарагоса ще прекара по-голямата част от времето си, намирайки се близо до зоната на изпадащите.

Реал Сосиедад - баските изглеждат най-стабилни от всички тимове в тази зона. Съхраниха играчите си и дори се подсилиха с Вела от Арсенал. Отборът показа добър футбол миналия сезон и бе негостоприемен домакин за повече отбори. Така и не успя обаче да се превърне в средняк. Най-вероятно ще го стори сега.

Бетис, от всички нови членове на Ла Лига, изглежда тима, който има най-големи шансове да запази мястото си. Интересно ще бъде да видим Кастро и Молина какво ще направят в Примера - тези момчета се представиха невероятно в Сегунда, но дали ще прогресират на по-високия етаж в испанския футбол.

Леванте бе възмутителят на спокойствието през миналия сезон, през настоящия сезон обаче това няма да се случи. Кайседо напусна, а заедно с него и някои други футболисти. Отборът се опита да изтегли кредит, но получи отказ, а оттам и не успя да се подсили. Трагичното финансово положение не предполага чудеса и отборът5 е изправен пред борба за оцеляването си.


ПЕТ НАЙ-ДОБРИ ЛЕТНИ ТРАНСФЕРА

На фона на бягството на Агуеро, Мата и Де Хеа, не може да не отбележим, че се намериха играчи, които не се смутиха от стачката на колегите си и от административната анархия в Ла Лига.

Сеск Фабрегас (Арсенал - Барселона)

Завърши една от най-сърцераздирателните трансферни саги през последното десетилетие. Бившият капитан на Арсенал избяга от Венгер и веднага спечели два трофея. Колко игрови минути ще има обаче Сеск в каталунския отбор?

Фалкао (Порто - Атлетико)

Губейки Агуеро и Форлан, „дюшекчиите" реагираха отлично - подсилиха се не само със звезда, а с настоящ нападател-убиец, който ще бъде новото лице на червено-бялата атака.


Начо Монреал (Осасуна - Малага)

Трансферната деятелност на андалусците е достойна да бъде описана в отделен материал. Сега Начо вече не е талантливото момче от защитата на Осасуна, а част от звездите на Малага, които ще се борят за място в Шампионска лига

Фабио Коентрао (Бенфика - Реал Мадрид)

Истинска ракета, която ще внесе много скорост по левия фланг на атаката на „белите". Отличен удар на Жозе.


Андер Ерера (Сарагоса - Атлетико)

Отчитайки спецификата на лятната селекция на Атлетико, техничният младеж си истинско бижу, а стила му на игра съвпада с философията, която изповядва наставника на баските Марсело Биелса.

 


Като цяло, какво да очакваме от сезона в Примера? За „Ел Класико" няма смисъл да говорим - противопоставянето между двата гранда ще е още по-жестоко, а напълно вероятно е хитреца Моуриньо да детронира Барселона. Още повече, че португалеца е единственият треньор през последните години, който открито показва съдийските подпирания спрямо историческият си съперник. Да не забравяме обаче и авантите през миналата година спрямо „белите". Поне три отбора ще завършат със смяна на треньори. Възможно е един - два клуба да сменят собствениците си, което ще облекчи финансовото им положение. Очертават се интересни гостувания на грандовете в Малага. Посещаемостта по стадионите ще продължи да пада - показа го вчерашния двубой на Валенсия при откриването на сезона - „Местая" бе запълнена само на 58 %!

И последно - Барселона и Реал Мадрид ще продължат да доминират в испанския футбол и срещите на двата гранда с останалите отбори ще бъдат по-скоро за загрявка за „Ел Класико". В друга моя статия сравних Ла Лига с кинофестивал - каквито и събития да има в най-голямата страна на Пиринеите, единствено двата най-големи мача на сезона са най-интересни за останалия свят. Двата „Ел Класико" и срещите на грандовете с останалите отбори са нещо подобно, като кинофестивала в Кан и този в София (София Филм Фест) - единия се следи с интерес от целия свят, където двата двубоя са плацдарм за самореализация на най-добрите от най-добрите, а при вторият случай интересът е само от страна на хора, които са дълбоко потопени в киното.

Бих казал съвсем спокойно - кинофестивалът продължава.

 

  Сподели
309