Превю на сезона в Бундеслигата


А. Павлов

Превю на сезона в Бундеслигата

Този петък се слага началото на юбилейния 50-и сезон в Бундеслигата. По традиция кампанията в немския елит се открива с двубой, в който участва шампионът на страната. И този път това ще бъде така, като немският първенец Дортмунд посреща Вердер на старта на сезона в Бундеслигата. Мачът ще се проведе в петък от 21:45 часа българско време на "Сигнал Идуна Парк". Останалите осем срещи от първия кръг на немския шампионат са Гладбах - Хофенхайм, Фрайбург - Майнц, Аугсбург - Фортуна Дюселдорф, Хамбургер - Нюрнберг, Гройтер Фюрт - Байерн, Айнтрахт - Леверкузен, Щутгарт - Волфсбург и Хановер - Шалке.

Със сигурност феновете на футбола в Германия очакват с нетърпение началото на новата кампания в Бундеслигата след дългата и мъчителна лятна пауза. В последните години немският шампионат е без съмнение един от най-атрактивните в Европа. Отборите практикуват агресивен и динамичен футбол, който им носи сериозни успехи както на местно, така и на международно ниво. От миналия сезон Бундеслигата има четири квоти за Шампионската лига, след като немските клубове изместиха Серия A от третото място в ранглистата на УЕФА. Разбира се, сега това постижение трябва да бъде затвърдено, защото тимовете от калчото са доста сериозна конкуренция и ще направят всичко по силите си, за да си върнат изгубената квота и признание сред футболната общественост на Стария континент.

През последната кампания оценката за представянето на немските отбори в евротурнирите бе повече от добра. Бундеслигата излъчи два четвъртфиналиста в Лига Европа и един финалист в Шампионската лига. Достигането на Байерн до финала в най-добрия евротурнир за втори път в последните три години е най-ясният знак, че немският клубен футбол прогресира силно. Нека само си спомним резултатите на "баварците" в Шампионската лига преди пет-шест години, когато таванът им бе участие на четвъртфиналите. Тази неприятна тенденция за немския рекордьор по титли обаче бе спряна благодарение на добрата работа, която бе свършена в Мюнхен, и благодарение на по-силната съпротива, която няколко години вече "червените" срещат на домашната сцена.

За справка, Байерн завърши на трета и втора позиция през изминалите две кампании в Бундеслигата. Причината за това обаче не бяха слабите игри на "баварците", а изключителното представяне на останалите тимове в немския елит и най-вече на Дортмунд, който през тази пролет защити титлата си в Бундеслигата. Хората на Юрген Клоп успяха дори да спечелят и Купата на Германия, завоювайки по този начин първия дубъл в историята си. "Жълто-черните" заслужават огромно уважение за постигнатото, защото и на двата фронта надделяха над прекия си конкурент Байерн. В двата сблъсъка за първенство дортмундци записаха две победи с по 1:0, а на финала за купата бяха просто безапелационни, печелейки с резултат 5:2.

Все пак немският шампионат не е състезание между два коня и отбори като Шалке и Леверкузен също биха могли да се намесят в борбата за сребърната салатиера. Не по-малко вълнуваща ще бъде и битката за местата, даващи право на участие в Лига Европа. Гладбах, Щутгарт, Хановер, Волфсбург и Вердер най-вероятно ще си оспорват двете квоти за втория по сила евротурнир, но към този списък с клубове можем да добавим още Хофенхайм и Хамбургер. Най-интересна обаче изглежда ситуацията с евентуалните кандидати за изпадане след драматичните и непредсказуеми събития в предишните два сезона. Мнозина биха определили трите новака Гройтер Фюрт, Айнтрахт и Фортуна Дюселдорф като най-застрашени от отпадане, но Фрайбург, Майнц и Аугсбург и също могат да се озоват във втория ешелон. За да придобият тези разсъждения по-голяма конкретика, от Futbol TV ще Ви запознаем с най-важното, което се случи през лятото в 18-те члена на Бундеслигата.

 Football club logo

Треньор: Юрген Клоп
Капитан: Себастиан Кел
Най-добро попълнение: Марко Ройс (Гладбах, 17,1 милиона евро)
Най-голяма загуба: Шинджи Кагава (Манчестър Юнайтед, 16 милиона евро)
Сезон 2011/12: 1-о място в Бундеслигата

Дортмунд влиза в новия сезон като основен фаворит за спечелването на салатиерата. Момчетата на Клоп дублираха титлата си през последния сезон, след като събраха 81 точки. Така тимът изпревари с осем пункта втория Байерн и със 17 третия Шалке. "Жълто-черните" запазиха формулата си за успех, играейки директно и комбинативно и осланяйки се повече на колективни, отколкото на индивидуални прояви. От тази гледна точка продажбата на Шинджи Кагава в Манчестър Юнайтед надали ще се отрази толкова силно върху представянето на Дортмунд, още повече че мястото на японеца ще бъде заето не от кого да е, а от един ярък талант като Марио Гьотце. В отбора пък дойде и звездата на Гладбах Марко Ройс, за когото дортмундци платиха 17,1 милиона евро. 23-годишният немски национал ще действа отляво на атаката на тима и ще трябва да носи заплаха за противниковите защитници. Такава се очаква да носи и Юлиан Шийбер, когото Дортмунд купи за 5,5 милиона евро от Щутгарт. Шийбер е много остър, подвижен футболист, който, освен в центъра, може да играе и по фланговете на нападението. Другите нови попълнения в редиците на дортмундци са Леонардо Битенкур, дошъл от Енерги срещу сумата от 2,7 милиона евро, Оливер Кирх, взет за 350 хиляди евро от Кайзерслаутерн, Корай Гюнтер и Марвин Дукш, които се присъединиха към първия отбор на немския шампион от юношите на Дортмунд, и Златан Аломерович, пристигнал в състава на Юрген Клоп от дублиращия тим на "жълто-черните". Освен това на "Сигнал Идуна Парк" акостираха Мустафа Амини и Марк Хорншу, след като двамата играчи бяха преотстъпени съответно на австралийския Сентрал Коуст и на Инголщадт. В обратната посока пък поеха споменатият вече Кагава, Йоханес Фохер, Димитър Рангелов, Марко Щиперман, Лукас Бариос, Флориан Кринге и Антонио да Силва. Трима футболисти бяха дадени под наем на други отбори. През следващия сезон Даниел Гинчек ще защитава цветовете на Санкт Паули, Ласе Собиех на Гройтер Фюрт, а Юлиан Кох тези на Дуисбург. Съставът на Дортмунд изглежда добре окомплектован и футболистите са готови за изпитанието, което ще им предложи юбилейният 50-и сезон в немския елит.

Цел за сезона: Голямата цел на "жълто-черните" и тази година ще бъде първото място в крайното подреждане. Основният конкурент на Дортмунд отново ще бъде Байерн, който е зажаднял за титлата след два неуспешни сезона.

Лидер на отбора:
Матс Хумелс изпъква като личност в колектива, ръководен от Юрген Клоп. 23-годишният бранител показва завидна зрялост за възрастта си и той определено е човек, който внася сигурност и спокойствие в играта на дортмундци.

Тактика: Клоп ще продължи да ползва познатата схема 4-2-3-1. Единствената разлика в сравнение с миналата година ще бъде преминаването на Марио Гьотце в центъра, зад Роберт Левандовски, докато Марко Ройс ще играе вляво на нападението.

Прогноза: 2-о място

  Football club logo

Треньор: Юп Хайнкес
Капитан: Филип Лам
Най-добро попълнение: Джердан Шакири (Базел, 11,5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Ивица Олич (Волфсбург, свободен агент)
Сезон 2011/12: 2-о място в Бундеслигата

Байерн не успя да спечели нито едно отличие през последните две години, на което мюнхенци реагираха адекватно. В клуба бе нает на работа Матиас Замер, който се справи чудесно в ролята си на технически директор на немския национален отбор. Именно от Замер се очаква да запълни малките пукнатини, заради които "баварците" не можаха да триумфират в нито един турнир през изминалите две кампании. В състава на Байерн пристигнаха и девет нови състезатели, сред които най-голямо внимание предизвикват Джердан Шакири и Марио Манджукич. За двамата футболисти Байерн плати общо 24,5 милиона евро, а още 5,5 милиона бяха похарчени за закупуването на Данте и Митчел Вайзер. Клаудио Писаро, Лукас Редер и Том Щарке преминаха на "Алианц Арена" като свободни агенти. Емре Чан пък дойде от втория отбор на Байерн, докато Патрик Вайраух бе присъединен към първия тим на "баварците" от юношите на немския рекордьор по титли.

От друга страна, шестима играчи напуснаха Байерн, като най-голяма бе загубата на Ивица Олич. 32-годишният хърватин не продължи договора си с "баварците" и отиде със свободен трансфер във Волфсбург. Даниел Пранич пък също си тръгна от Байерн като свободен агент и на 13 юли бе официално представен като футболист на Спортинг Лисабон. Ханс-Йорг Бут прекрати кариерата си, а Такаши Усами бе върнат на Гамба Осака, след като изтече срокът за преотстъпването на японеца. Междувременно Гамба Осака прати Усами под наем в Хофенхайм. Брено и Рувен Зателмайер също бяха освободени от мюнхенци, но засега и двамата остават без клубове, като неотдавна бразилецът дори бе осъден на три години и девет месеца затвор заради умишлен палеж.

В Байерн поне през този сезон няма да играе и Нилс Петерсен, който бе даден под наем на Вердер.

Лятната селекция на "Зебенер Щрасе" обаче още не е окончателно приключила. Управата на Байерн продължава да се опитва да привлече Хави Мартинес от Атлетик Билбао, но дори и да не се стигне до трансфера на испанеца, съставът на Байерн е доста силен, широк и способен да издържи на натоварването на три фронта.

Цел за сезона: Байерн ще гони на всяка цена спечелването на сребърната салатиера, защото евентуална трета поредна титла за Дортмунд вече леко ще разклати позициите на "баварците" в немския футбол. Напрежението ще бъде огромно, но Байерн се справя най-добре именно при такива условия на работа.

Лидер на отбора:
Като такъв през миналия сезон се показа Мануел Нойер, който не се пречупи в най-тежките моменти. Нойер навлиза във втората си година в Мюнхен и неговото влияние ще се усеща все по-силно.

Тактика: Юп Хайнкес загатна ясно в контролите от предсезонната подготовка, че ще продължи да си служи със системата 4-2-3-1. В защитата на Байерн се очаква да бъдат поставени Филип Лам, Жером Боатенг, Холгер Бадщубер и Давид Алаба (от дясно на ляво), като опорни полузащитници би трябвало да действат Бастиан Швайнщайгер и Хави Мартинес, в случай че испанецът акостира на "Алианц Арена", тройката играчи пред централния нападател ще бъде съставена от Ариен Робен, Тони Кроос и Франк Рибери, а на върха на атаката ще бъде Марио Гомес. Независимо от това Джердан Шакири, Марио Манджукич и Томас Мюлер по всяко едно време ще бъдат варианти за титулярния състав, затова единайсеторката на Байерн, която посочваме, е малко или много условна.

Прогноза: 1-о място

Football club logo


Треньор: Хууб Стевенс
Капитан: Бенедикт Хьоведес
Най-добро попълнение: Чинеду Обаси (Хофенхайм, 5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Раул (Ал-Сад, свободен агент)
Сезон 2011/12: 3-о място в Бундеслигата

Шалке остави добър сезон зад гърба си, завършвайки на трета позиция в шампионата и стигайки до четвъртфиналите на Лига Европа. В един момент от кампанията "кралскосините" дори имаха шансове за титлата, но в крайна сметка не съумяха да издържат на темпото, задавано от Дортмунд и Байерн. Шалке остана на цели 17 точки зад "жълто-черните" и на девет зад "баварците". Затова през лятото за Шалке бе по-важно да задържи основните си единици, а не толкова да купува нови попълнения. Така в Гелзенкирхен се разделиха единствено с Раул и привлякоха трима нови играчи. Въпреки това испанският ветеран определено ще липсва на Шалке не само заради головата си успеваемост, а и заради вдъхновението, което носеше със себе си. Очаква се Раул да бъде заместен от Чинеду Обаси, който бе купен за пет милиона евро от Хофенхайм. В тима пристигнаха още двама качествени футболисти в лицето на Роман Нойщетер от Гладбах и на Транкило Барнета от Леверкузен. Част от първия отбор на "кралскосините" е вече и Сеад Колашинац, взет от юношите на Шалке. Василейос Плятсикас, Антъни Анан и Еду пък се върнаха в Гелзенкирхен, след като играха под наем респективно в Дуисбург, Витес и Бешикташ. Иначе, освен с Раул, Шалке се раздели също с Карлос Самбрано, Андреас Вийгел, Ханс Сарпай, Пеер Клуге, Чиприан Деак, Марио Гавранович, Ян Моравек, Матиас Шобер, Леван Кения и Александер Баумйохан. Филип Хофман пък бе изпратен под наем в Падерборн, а Тим Хоогланд - в Щутгарт. В крайна сметка, въпреки че цели 11 играчи напуснаха Шалке, в отбора на "кралскосините" все още има достатъчно футболисти, за да се гони добро представяне във всички надпревари. Просто Шалке прекрати съвместната си работа с почти целия куп играчи, които Феликс Магат бе привлякъл преди време в тима.

Цел за сезона: На теория Шалке има сили за титлата, но ако клубът успее отново да попадне в първата четворка, на "Фелтинс Арена" със сигурност няма да бъдат недоволни.

Лидер на отбора: След продажбата на Мануел Нойер през миналата година Бенедикт Хьоведес бе избран от тогавашния наставник Ралф Рангник за новия капитан на гелзенкирхенци. 24-годишният защитник успя да се превърне във водач на своя отбор и той ще бъде играчът, от когото ще се изисква повече в трудните ситуации.

Тактика: Хууб Стевенс надали ще се откаже от постройката 4-2-2-2, но съвсем друг е въпросът на кои изпълнители ще заложи треньорът. В защита може би няма да има промени и почти сигурно тя ще бъде в следния вид: Хьогер, Хьоведес, Пападопулос, Фукс (от дясно на ляво). В центъра на халфовата линия предимство като че ли имат Люис Холтби и Жоел Матип заради сполучливото си партньорство от предходния сезон, но Джърмейн Джоунс, Кристоф Мориц, Роман Нойщетер, Антъни Анан и Василейос Плятсикас са също опции за тази зона. Борбата за двете места по крилата пък се очаква да бъде крайно ожесточена. Джеферсън Фарфан, Хосе Мануел Хурадо, Юлиан Дракслер и Транкило Барнета ще спорят за двете позиции. Постът на централния нападател изглежда гарантиран за Клаас-Ян Хунтелаар, а като второ острие се очаква да действа Обаси, който може да играе и по фланговете на нападението.

Прогноза: 4-о място

 Football club logo

Треньор: Люсиен Фавр
Капитан: Филип Даемс
Най-добро попълнение: Гранит Джака (Базел, 8,5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Марко Ройс (Дортмунд, 17,1 милиона евро)
Сезон 2011/12: 4-о място в Бундеслигата

Досега през това лято Гладбах пръсна най-много пари от всички немски клубове за привличането на нови футболисти. "Кончетата" отделиха 30 милиона и 400 хиляди евро за трансферите на Гранит Джака, Пениел Млапа, Бранимир Хъргота, Алваро Домингеш и Лук де Йонг. Отборът даде 20,5 милиона евро само за Де Йонг и Джака, като швейцарецът изглежда най-впечатляващото попълнение на Гладбах. Към отбора се присъедини и Александер Билер от втория тим на "кончетата", а Лукас Руп се върна на "Борусия Парк" след престой под наем в Падерборн. Все пак голямата сума, която Гладбах похарчи за лятна селекция, бе до голяма степен възстановена. Клубът получи общо 22 милиона и 950 хиляди евро от продажба и преотстъпване на футболисти. 21 милиона и 800 хиляди евро постъпиха в касата на клуба от преминаването на Марко Ройс в Дортмунд и трансферът на Данте в Байерн. Още милион евро дойде от пласирането на Тобиас Левелс във Фортуна Дюселдорф и продажбата на Андерсон в Айнтрахт, а 150 хиляди евро бе сумата, която Гладбах взе за отдаването под наем на Матю Леки във Франкфурт и на Елиас Качунга в Херта. Роман Нойщетер пък напусна мьонхенгладбахци като свободен агент и се премести в Шалке, докато Логан Баи премина със свободен трансфер в белгийския Льовен. Гладбах се раздели с двама важни играчи като Ройс и Нойщетер, но на тяхно място привлече достойни заместници, които сега трябва да се интегрират в отбора.

Цел за сезона: Гладбах ще се стреми да се приближи в максимална степен до представянето си през миналата година и отделените средства за нови попълнения са нагледно доказателство за това.

Лидер на отбора: Филип Даемс, 33-годишният белгиец, е капитанът и лидерът на Гладбах. Постоянен в изявите си, със здрава психика, той е футболист, който има качествата да води своите съотборници напред.

Тактика:
Люсиен Фавр отново ще залага на схемата 4-2-2-2. В защита ще бъдат Янчке, Домингеш, Щранцъл и Даемс (от дясно на ляво), като дефанзивни халфове пък ще играят Хаварт Нортвайт и Гранит Джака. На дясното крило се очаква да бъде поставен Патрик Херман, а на лявото - Хуан Аранго. Като двойка нападатели най-вероятно ще гледаме Майк Ханке и Лук де Йонг. 

Прогноза: 5-о място

Football club logo


Треньор: Сами Хюпия
Капитан: Симон Ролфес
Най-добро попълнение: Даниел Карвахал (Реал Мадрид, 5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Ерен Дердиок (Хофенхайм, 5 милиона евро)
Сезон 2011/12: 5-о място в Бундеслигата

Леверкузен харчи пресметливо на трансферния пазар през настоящото лято. Клубът се раздели с 13 милиона и 600 хиляди евро, за да си осигури услугите на Даниел Карвахал, Филип Волщайд, Жуниор Фернандес и Карлиньос. Никлас Ломб, Самед Йесил и Доминик Кор пристигнаха при "аспирините" от юношите на Леверкузен, а Йенс Хегелер и Хаджиме Хосогай се завърнаха на "БайАрена", след като играха под наем съответно в Нюрнберг и Аугсбург. В същото време "заводският отбор" бе напуснат от девет футболисти в лицето на Михаел Балак, Лукаш, Бастиан Очипка, Фабиан Гийфер, Транкило Барнета, Танос Петсос, Рене Адлер, Ерен Дердиок и Ведран Чорлука. Звонко Памич пък бе преотстъпен на Дуисбург, а Николай Йоргенсен - на Копенхаген. Дани да Коста бе пратен под наем в Инголщадт, Костас Стафилидис в ПАОК и Майкъл Ортега в Бохум. Най-голямата загуба за Леверкузен безспорно е напускането на Ерен Дердиок, който ще трябва да бъде заменен от чилиеца Жуниор Фернандес. Все пак десетина дни преди затварянето на летния трансферен прозорец "аспирините" успяват да задържат останалите си водещи играчи, въпреки че вчера се появи информация, според която Челси обмисля нова оферта за Андре Шюрле. За Леверкузен ще бъде важно да не се разделя с Шюрле, защото той е футболист, който може да помогне много на отбора в хода на сезона. Неслучайно президентът на клуба Волфганг Холцхойзер загатна пред вестник "Билд", че Леверкузен не възнамерява да продава Шюрле.

Цел за сезона: Леверкузен има сили за място в четворката и именно това ще бъде целта пред клуба от "БайАрена". Ключови за отбора ще бъдат постоянните изяви, които липсваха през миналата кампания. Съумеят ли да играят редовно на едно и също равнище, леверкузенци при всички случаи ще попаднат в топ 4.

Лидер на отбора: Симон Ролфес има 193 мача и 33 гола за Леверкузен в Бундеслигата, откакто халфът се присъедини към отбора през 2005 година. 30-годишният полузащитник е човекът, по когото може да се съди за състоянието на "аспирините". Този факт свидетелства за това колко важни са изявите на Ролфес за Леверкузен.

Тактика: Сами Хюпия вероятно ще се довери на системата 4-1-3-2. В отбрана ще играят Швааб, Райнарц, Волшайд и Кадлец (от дясно на ляво), като опорен полузащитник пред защитната четворка ще действа капитанът Ролфес, а пред него Ларс Бендер, Ренато Аугусто и Андре Шюрле (от дясно на ляво). Нападателното дуо пък ще бъде оформено от Щефан Кислинг и Жуниор Фернандес.

Прогноза: 3-о място

 Football club logo


Треньор: Бруно Лабадия
Капитан: Сердар Тасчи
Най-добро попълнение: Тунай Торун (Херта, свободен агент)
Най-голяма загуба: Юлиан Шийбер (Дортмунд, 5,5 милиона евро)
Сезон 2011/12: 6-о място в Бундеслигата

До този момент от летния трансферен период Щутгарт е най-пестеливият отбор в Бундеслигата откъм закупуването на играчи. "Швабите" привлякоха Тунай Торун от Херта като свободен агент и взеха под наем за 300 хиляди евро Тим Хоогланд от Шалке. Останалите нови лица в състава на Щутгарт дойдоха от дублиращия тим на "швабите". Рафаел Холцхаузер, Антонио Рюдигер, Андре Вайс и Кевин Щьогер са играчите, които се присъединиха към представителния тим от втория отбор на Щутгарт, докато Даниел Дидави се върна на "Мерцедес-Бенц Арена", след като през последната година бе преотстъпен на Нюрнберг.

От друга страна, "швабите" бяха напуснати от Матьо Делпиер, Тимо Гебхарт, Халид Буларуз, Стефано Челоци и Юлиан Шийбер. Делпиер подсили Хофенхайм, Гебхарт премина в Нюнберг, а Буларуз реши да се премести в Португалия, подписвайки договор със Спортинг Лисабон. Челоци ще продължи кариерата си в Айнтрахт, а Шийбер - в Дортмунд, който купи стрелеца за сумата от 5,5 милиона евро.

Цел за сезона: Щутгарт отново ще преследва участие в Лига Европа и това изглежда върхът за този състав на "швабите", който не бе сериозно подсилен през това лято.

Лидер на отбора: Сердар Тасчи е продукт на школата на "швабите" и настоящият сезон ще бъде неговият седми с фланелката на Щутгарт. Тасчи притежава солиден опит за своите 25 години и той е футболист, който може да бъде лидер на тима.

Тактика: Бруно Лабадия ще ползва отново постройката 4-2-2-2. Ариегардът ще бъде изграден от Сакай, Тасчи, Маза и Молинаро (от дясно на ляво), като опорни полузащитници ще играят Вилиам Квист и Здравко Кузманович, а пред тях на двата фланга на полузащитата ще действат Кристиан Гентнер и Даниел Дидави. В нападение пък ще си партнират Ведад Ибишевич и Мартин Харник.

Прогноза:
9-о място

 Football club logo

Треньор: Мирко Сломка
Капитан: Стив Черундоло
Най-добро попълнение: Фелипе (Стандарт Лиеж, 2,5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Емануел Погатец (Волфсбург, 2,5 милиона евро)
Сезон 2011/12: 7-о място в Бундеслигата

През последния сезон Хановер затвърди доброто си представяне от по-предната кампания, когато финишира на четвърта позиция в Бундеслигата. Благодарение на онова свое постижение хановерци си осигуриха участие в Лига Европа, където стигнаха до четвъртфиналите. Подопечните на Мирко Сломка получиха възможност да играят в същия турнир и през тази година, след като през пролетта завършиха на седмо място в немското първенство. Тази седмица отборът ще изиграе първия си мач с полския шампион Шльонск Вроцлав от плейофния кръг на Лига Европа. През лятото Хановер привлече нужните играчи, като общата сума, която клубът отдели за нови попълнения, възлиза на пет милиона и петдесет хиляди евро. Отборът закупи Хироки Сакай от Кашива Рейсол за 1,2 милиона евро, Фелипе от Стандарт Лиеж за 2,5 милиона евро, Адриан Никчи от Цюрих за 600 хиляди евро и Шаболч Хусти от Зенит за 750 хиляди евро. Саша Шюнеман и Нико Гийселман пък бяха доведени в първия отбор на Хановер от дублиращия тим на "червените", а Яник Шулце дойде в състава на Мирко Сломка от юношите на Хановер. Вили Евсеев пък се завърна на "АВД Арена", след като изкара престой под наем във Вийнер Нойщат. След това обаче халфът бе изпратен в дублиращия отбор на Хановер. Същата съдба сполетя и Янис Плетчке. В обратната посока пък пое Емануел Погатец, чието преминаване във Волфсбург срещу сумата от 2,5 милиона евро е най-голямата загуба за Хановер през това лято. Ветеранът Алтин Лала пък премина със свободен трансфер във втория отбор на Байерн, Мориц Щопелкамп бе продаден на Мюнхен 1860 за 250 хиляди евро, а Ердал Акдари подписа като свободен агент с Кайзериспор. Португалското крило Карлитош пък бе освободен и засега не си е намерил клуб, докато Даниел Ройер и Кристофер Авевор бяха преотстъпени съответно на Кьолн и Санкт Паули.

Цел за сезона: Хановер ще гони трето поредно участие в евротурнирите, като отборът има много добри шансове да постигне тази цел.

Лидер на отбора: Стив Черундоло, който в професионалната си кариера се е състезавал само за Хановер, е лидерът на тима от Долна Саксония.

Тактика:
Хановер ще продължи да разчита на системата 4-2-2-2. В защита ще играят Черундоло, Фелипе, Кристиан Шулц и Константин Рауш (от дясно на ляво), като дефанзивни халфове ще действат Сержио Пинто и Мануел Шмийдебах, а пред тях по двете крила - Ян Шлаудраф и Шаболч Хусти. В атаката пък ще бъдат поставени Мохамед Абделауе и Маме Бирам Диуф.

Прогноза: 6-о място

Football club logo


Треньор: Феликс Магат
Капитан: Кристиан Треш
Най-добро попълнение: Бас Дост (Хееренвеен, 7 милиона евро)
Най-голяма загуба: Марио Манджукич (Байерн, 13 милиона евро)
Сезон 2011/12: 8-о място в Бундеслигата

През миналата кампания Волфсбург до последно се бореше за участие в Лига Европа, но в крайна сметка "вълците" останаха зад местния си съперник Хановер, който завърши на седмо място в класирането и грабна последната квота за втората по значимост евронадпревара. Голямата слабост на Волфсбург беше липсата на постоянство и именно върху този аспект трябва да работят на "Фолксваген Арена", ако искат тази година да си осигурят място в европейските турнири. Около десетина дни преди затварянето на летния трансферен прозорец Волфсбург привлече осем нови играчи срещу сумата от 19,1 милиона евро. Най-скъпото и най-доброто попълнение безспорно е голмайсторът на Ередивизие за изминалия сезон Бас Дост, за когото волфсбургци заплатиха седем милиона евро на Хееренвеен. В Долна Саксония пристигна и един от най-качествените централни бранители в Бундеслигата в лицето на Налдо. 29-годишният бразилец бе привлечен от Вердер за 4,8 милиона евро и парафира договор за четири години с Волфсбург. Наставникът Магат, който изпълнява и ролята на мениджър във Волфсбург, подсили допълнително защитата със закупуването на бразилеца Фагнер от Вашко да Гама и на австрийския национал Емануел Погатец от Хановер. За двамата бранители "вълците" дадоха общо 5,5 милиона евро. Волфсбург плати също така 1,5 милиона евро за привличането на чешкия национал Вацлав Пиларж от Храдец Кралове, но наскоро талантливият полузащитник скъса кръстни връзки и ще бъде аут от терените за поне шест месеца. Срещу скромната сума от 300 хиляди евро в клуба бе взет и опорният полузащитник на Ханза Кевин Паневиц. Хърватският нападател Ивица Олич пък пристигна в отбора като свободен агент, след като бе освободен от Байерн, като към първия тим на "вълците" се присъедини и стражът Патрик Древес, който пристигна от юношите на Волфсбург. Освен това шестима футболисти отново станаха част от състава на долносаксонците, след като играха под наем в различни тимове. Сотириос Кирякос, Сърджан Лакич, Томас Каленберг, Петер Пекарик, Диего и Симон Кяер се върнаха във Волфсбург. Седем състезатели в лицето на Марио Манджукич, чието напускане в посока Мюнхен е най-голямата загуба за Волфсбург, Кайуби, Крис, Томас Хицълшпергер, Хасан Салихамиджич, Андре Ленц и Тунджай Шанлъ си заминаха от "Фолксваген Арена", докато също толкова играчи бяха преотстъпени на други клубове. Джовани Сио бе изпратен под наем в Аугсбург, Акаки Гогия в Санкт Паули, а Ибрахим Сисоко в Панатинайкос. Насим Бен Калифа пък бе преотстъпен на Грасхопърс, Бярне Тоелке на Динамо Дрезден, Кевин Шайдхауер на Бохум и Себастиан Полтер на Нюрнберг. Както обикновено, в клубовете, където работи Феликс Магат, има голямо текучество на играчи и настоящият трансферен период не е изключение в това отношение. Голяма част от новите попълнения на "вълците" са дефанзивни футболисти, което е логичен ход от страна на Магат, след като отборът допусна 60 гола в миналото издание на Бундеслигата. Изобщо, ако новите играчи успеят бързо да привикнат към обстановката на "Фолксваген Арена", Волфсбург спокойно ще може да си спечели място в зона Лига Европа.

Цел за сезона: Целта пред "вълците" ще бъде място в първата шестица, като шансовете им за осъщестяването на това намерение не са никак лоши.

Лидер на отбора: Капитанът на Волфсбург е Кристиан Треш, но големият лидер на тима се очаква да бъде бразилецът Диего, който се върна в отбора след невероятен сезон под наем в Атлетико Мадрид. Кариоката е много класен футболист, а вече понатрупа и богат опит, така че би трябвало да се справи с по-големите си отговорности, които сега получава.

Тактика: Очаква се Магат да си служи със схемата 4-2-1-3. В отбрана ще бъдат поставени Фагнер, Налдо, Погатец и Родригес (от дясно на ляво), като опорни полузащитници ще бъдат използвани Кристиан Треш и Марсел Шефер, Диего пък ще играе зад нападателното трио Виериня - Дост - Олич.

Прогноза: 5-о място

Football club logo


Треньор: Томас Шааф
Капитан: Клеменс Фритц
Най-добро попълнение: Елжеро Елия (Ювентус, 5,5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Марко Марин (Челси, 8 милиона евро)
Сезон 2011/12: 9-о място в Бундеслигата

Почти до края на последния сезон Вердер заемаше позиция в класирането, която даваше право на участие в Лига Европа, но в заключителния етап от кампанията бременци се препънаха и слязоха чак до деветото място в крайното подреждане. Затова във Вердер решиха да поосвежат състава си през това лято, прибавяйки 10 нови футболисти към състава си и разделяйки се с 12 играчи. Клубът похарчи общо 11 милиона и 950 хиляди евро за привличането на Елжеро Елия, Сократис, Теодор Гебре Селасие, Рафаел Волф, Нилс Петерсен и Кевин де Бруйн. Трябва да уточним, че Петерсен бе взет под наем от Байерн за 500 хиляди евро, а Де Бруйн от Челси - за 450 хиляди евро. Като свободни агенти във Вердер дойдоха Асани Лукимя-Мулонготи от Фортуна Дюселдорф и Рихард Щребингер от дублиращия тим на Херта, докато Цимо Рьокер и Левент Айчичек се присъединиха към първия отбор на Вердер от юношите на бременци. Бившият холандски национал Елия е считан за най-доброто попълнение на Вердер, който дойде от Ювентус с трансфер за 5,5 милиона евро. В обратната посока пък поеха Марко Марин, който бе продаден на Челси за осем милиона евро и който е най-голямата загуба за "зелено-белите", и още 10 състезатели в лицето на Сандро Вагнер, Ленарт Тай, Себастиан Бьониш, Онур Аик, Налдо, Тим Боровски, Тим Вийзе, Микаел Силвестър, Клаудио Писаро, Маркус Розенберг и Франсоа Афолтер. Тимът на Вердер изглежда доста подмладен в сравнение с миналата година, което означава, че настоящият сезон ще бъде едно ново начало за клуба.

Цел за сезона: "Зелено-белите" ще се постараят максимално, за да се класират за Лига Европа, но конкурентите им са доста добри, така че Вердер едва ли ще успее да завовюва евровизи.

Лидер на отбора: И през тази година лидерът на тима ще бъде Клеменс Фритц, който е вече на 31 години, с 213 двубоя и шест гола в Бундеслигата.

Тактика: Томас Шааф ще ползва предимно постройката 4-2-3-1, която в зависимост от съперника може да бъде променяна и на 4-3-2-1. Защитната четворка ще бъде съставена от Гебре Селасие, Сократис, Прьодъл и Шмиц (от дясно на ляво), двойката дефанзивни халфове ще бъде Фритц - Юнузович, а пред тях ще действат Арнаутович, Екичи и Елия, докато на върха на атаката ще бъде Нилс Петерсен.

Прогноза: 8-о място

Football club logo


Треньор: Дитер Хекинг
Капитан: Рафаел Шефер
Най-добро попълнение: Тимо Гебхарт (Щутгарт, 1 милион евро)
Най-голяма загуба: Филип Волшайд (Леверкузен, 5 милиона евро)
Сезон 2011/12 : 10-о място в Бундеслигата

В предходните две кампании Нюрнберг се представи доста стабилно и остана извън битката за оцеляване. Следващата стъпка трябва да бъде включване в борбата за зона Лига Европа, но на този етап това би било по-скоро изненада, отколкото резултат от закономерно развитие. Отборът не притежава достатъчно солиден състав, който може да надделее над тимове като Гладбах, Хановер и Волфсбург, но с наличния потенциал и с новите попълнения, които клубът си осигури, предвиждаме поредния сезон, в който Нюрнберг няма да има проблеми да си осигури оставането в елита. През текущото лято на "Изи Кредит Щадион" акостираха Тимо Гебхарт от Щутгарт срещу сумата от един милион евро, който е най-доброто попълнение на Нюрнберг, Хироши Кийотаке от Серезо Осака също за 1 милион евро, Ноа Корчовски, Ръсел Нганкам и Маркош Антонио като свободни агенти съответно от юношите на Шалке, от юношите на Херта и от Рапид Букурещ. Нападателят на Волфсбург Себастиан Полтер пък бе привлечен за една година под наем срещу сумата от 200 хиляди евро. Фелисио Браун Форбес се завърна в клуба, след като бе преотстъпен на Оберхаузен. Девет футболисти пък си тръгнаха от Нюрнберг, като това бяха Кристиан Айглер, Алберт Буняку, Кристоф Заутер, Доминик Маро, Рубин Окотие, Юри Ют, Йенс Хегелер, Даниел Дидави и Филип Волшайд, който бе продаден на Леверкузен за пет милиона евро и който е най-голямата загуба за отбора на Дитер Хекинг. Мануел Цайц пък бе пратен под наем във втородивизионния Падерборн.

Цел за сезона: Нюрнберг ще се стреми да бъде далеч от опасната зона и като че ли играчите на Хекинг нямат сили за нещо повече.

Лидер на отбора:
33-годишният вратар Рафаел Шефер е най-влиятелната фигура в състава на Нюрнберг. Шефер кара своя втори престой в клуба, след като се завърна от Щутгарт през 2008 година.

Тактика: Дитер Хекинг ще разчита на системата 4-2-3-1. Защитната конструкция ще бъде изградена от Чандлър, Клозе, Маркош Антонио и Пинола (от дясно на ляво), Хано Балич и Тими Симонс ще бъдат двамата опорни полузащитници, пред които ще действат Франц, Гебхарт и Есвайн, а единственото острие ще бъде Себастиан Полтер.

Прогноза: 11-о място

Football club logo


Треньор: Маркус Бабел
Капитан: Андреас Бек
Най-добро попълнение: Ерен Дердиок (Леверкузен, 5 милиона евро)
Най-голяма загуба: Гилфи Сигурдсон (Тотнъм, 10 милиона евро)
Сезон 2011/12: 11-о място в Бундеслигата

Хофенхайм сякаш си е заплюл 11-ата позиция в таблицата, защото през изминалите три кампании отборът финишира тъкмо на това място. Този сезон ще бъде петият за клуба в Бундеслигата, откакто Хофенхайм влезе за първи път в елита през 2008 година. За тези четири години хофенхаймци успяха да се утвърдят в първия ешелон. Няколко пъти отборът дори бе близо до попадане в зоната, гарантираща квоти за Лига Европа, но липсата на късмет и достатъчно потенциал лишаваха Хофенхайм от този успех. Нерядко отборът се дънеше точно тогава, когато никой не очакваше това, като сценарият се повтори и на старта на тази кампания. Възпитаниците на Маркус Бабел отстъпиха с 0:4 на четвъртодивизиониня Берлинер в среща от първия кръг за Купата на Германия. Сега Хофенхайм трябва да си извлече нужните поуки от това крушение и да направи всичко възможно, за да започне новия сезон в Бундеслигата по добър начин. За тази цел Бабел ще трябва да помогне на своите играчи, в това число и на деветте нови попълнения, да покажат това, което могат. Като заговорихме за новите играчи в лагера на хофенхаймци, редно ще бъде да споменем кои са тези футболисти. На "Райн Некар Арена" бяха закупени Хоселу от втория отбор на Реал Мадрид (6 милиона евро), Ерен Дердиок от Леверкузен (5 милиона евро), който е най-доброто попълнение за Хофенхайм за този трансферен период, и Филип Малбашич от Рад Белград (750 хиляди евро). Такаши Усами пък бе взет под наем от Гамба Осака за 300 хиляди евро, докато Щефан Шрьок (Гройтер Фюрт), Тим Вийзе (Вердер), Матьо Делпиер (Щутгарт) и Крис (Волфсбург) се присъединиха към Хофенхайм със свободни трансфери. Жозеф-Клод Гиау и Ахмед Саси пък дойдоха в състава на Маркус Бабел от втория отбор на хофенхаймци, докато Йенс Грал, Михаел Грегорич и Кевин Фоланд се върнаха в Хофенхайм, след като бяха пратени под наем съответно в Падерборн, Капфенберг и Мюнхен 1860.

От друга страна, отборът се раздели с 13 футболисти и преотстъпи Нолидж Мусона на Аугсбург. Чинеду Обаси, Гилфи Сигурдсон, който отиде в Тотнъм и когото можем да определим като най-голямата загуба на тима от "Райн Некар Арена", Юка Райтала, Франко Дзукулини, Мануел Гулде, Пениел Млапа, Том Щарке, Даниел Хаас, Андреас Ибертсбергер, Доминик Кайзер, Уелингтон и Сърджан Лакич си тръгнаха от Хофенхайм.

Цел за сезона: Отборът ще се стреми всячески да не се окаже в борбата за оцеляване и по възможност, ако може да атакува участие в евротурнирите.

Тактика: Маркус Бабел е поредният наставник в Бундеслигата, който ще се опре на постройката 4-2-3-1. В защита ще действат Бек, Вестергаард, Делпиер и Тескер (от дясно на ляво), като двойка опорни полузащитници ще гледаме Себастиан Руди и Тобиас Вайс, а Вукчевич, Фоланд и Фирмино ще подкрепят единствения чист нападател Ерен Дердиок.

Прогноза: 10-о място

Football club logo

Треньор: Кристиан Щрайх
Капитан: Юлиан Шустер
Най-добро попълнение: Макс Крузе (Санкт Паули, 750 хиляди евро)
Най-голяма загуба: Щефан Райзингер (Фортуна Дюселдорф, 200 хиляди евро)
Сезон 2011/12: 12-о място в Бундеслигата

Около десетина кръга преди края на изминалата кампания Фрайбург бе почти изпаднал във Втора Бундеслига, но невероятният рейд на финала на сезона прати отбора чак до 12-ото място в крайното класиране на Бундеслигата. Така че, ако през тази година фрайбургци искат да се насладят на по-спокойна кампания, ще трябва да започнат сезона по начина, по който завършиха предишния. Тази мисия обаче няма да бъде никак лека за изпълнение, защото тимът не е играл официални мачове от почти три месеца, а и на "Маге Солар Щадион" не пристигнаха особено впечатляващи попълнения. От новите играчи най-много надежди се възлагат на Макс Крузе, който дойде от Санкт Паули срещу сумата от 750 хиляди евро, докато половин милион евро бяха дадени за норвежеца Вегар Еген Хегестад от Стабек. Марко Терацино пристигна за без пари от Карлсруе, а Езекиел Лавенте бе взет под наем от Бетис. Към представителния тим на Фрайбург се присъедини и Мунир Бузиан от дублиращия отбор на южняците, докато Кристиан Гюнтер бе добавен в състава на Кристиан Щрайх от юношите на Фрайбург. Същевременно фрайбургци се разделиха с Оливер Барт, Андреас Хинкел, Щефан Райзингер, който е може би най-голямата загуба за Фрайбург и който бе продаден на Фортуна Дюселдорф за 200 хиляди евро, и Михаел Лумб, който бе върнат на Зенит, след като му изтече срокът за преотстъпване. Симон Брандщетер и Ерих Заутнер пък бяха изпратени под наем съответно в Карлсруе и Халешер.

Цел за сезона: Отборът ще се бори да не изпадне, но по всички личи, че спасението няма да дойде лесно.

Тактика: Треньорът Кристиан Щрайх ще използва схемата 4-2-3-1. В защита ще играят Муйджа, Гинтер, Диане и Зорг (от дясно на ляво), Юлиан Шустер и Седрик Макиади ще бъдат двамата дефанзивни полузащитници, Джонатан Шмид, Ян Розентал и Макс Крузе пък ще действат зад хърватския стрелец Иван Сантини.

Прогноза: 15-о място

Football club logo

Треньор: Томас Тухел
Капитан: Николче Новески
Най-добро попълнение: Чинеду Еде (Унион Берлин, 1,2 милиона евро)
Най-голяма загуба: Мохамед Зидан (Банияс, свободен агент)
Сезон 2011/12: 13-о място в Бундеслигата

През миналия сезон Майнц се представи под очакванията, след като в по-предишния сезон финишира на пета позиция в таблицата. Действително състезателите на Томас Тухел не трепериха за своето оставане, но това изглеждаше твърде малко на фона на възможностите, с които разполагат Николче Новески и компания. Още повече че Майнц се премести на новия си стадион и това също някак си повиши очакванията към отбора. Хората на Тухел обаче надали мислят още за това, което стана през изтеклата кампания. Юбилейният 50-и сезон в Бундеслигата вече чука на вратата и време за повече анализи няма.

Какво обаче можем да очакваме от тима на Тухел през този сезон? На този въпрос можем да намерим ясен отговор. Клубът от "Кофас Арена" бе твърде пасивен откъм закупуване на играчи, а на всичкото отгоре се раздели и с няколко важни единици, тъй че в най-добрия случай Майнц може да повтори представянето си от последния сезон. В отбора от Ренания-Пфалц бяха привлечени само две попълнения в лицето на Жуниор Диас от Брюж и Чинеду Еде от Унион Берлин, като за двамата футболисти Майнц похарчи общо 1 милион и 280 хиляди евро. Шоун Паркър и Тобиас Шлик пък са другите нови лица в редиците на Майнц, които дойдоха от втория отбор.

От друга страна, клубът бе сериозно отслабен заради напускането на четирима футболисти, сред които бяха ключови фигури като Мохамед Зидан и Сами Алаги. Зидан премина като свободен агент в клуба от ОАЕ Банияс, докато Алаги бе пласиран в Херта, като Майнц получи от този трансфер 1,6 милиона евро. Още 900 хиляди евро в касата на клуба влязоха от продажбата на Золтан Щийбер в Гройтер Фюрт. От "Кофас Арена" си тръгна и Марио Гавранович, чийто договор за отдаване под наем от Шалке свърши. Фабиан Шьонхайм пък бе преотстъпен на Унион Берлин, Малик Фати на Кайзериспор, Дениз Йълмаз на Падерборн и Петър Слишкович на Динамо Дрезден.

Цел за сезона:
Целта пред Майнц ще бъде една - запазване на елитния статут.

Лидер на отбора: Николче Новески, 33-годишният македонец, който е футболист на Майнц от 2004 година, е капитанът и човекът, на когото играчите на Томас Тухел могат да се уповават, когато положението стане тежко.

Тактика: В Майнц също ще заложат на изпитаната схема 4-2-3-1. В отбрана ще бъдат поставени Бунгерт, Кирхоф, Новески и Калиджури (от дясно на ляво), двойката опорни халфове ще бъде съставена от Юлиан Баумгартлингер и Елкин Сото, пред тях пък ще действат Мюлер, Иваншиц и Чупо-Мотинг, а нападението ще бъде оглавявано от Адам Салай.

Прогноза: 14-о място

Football club logo


Треньор: Маркус Вайнцирл
Капитан: Пол Верхаег
Най-добро попълнение: Аристиде Бонзе (Ал-Ахли Дубай, 500 хиляди евро)
Най-голяма загуба: Марсел Ндженг (Херта, свободен агент)
Сезон 2011/12: 14-о място в Бундеслигата

Съдбата на Фрайбург и Аугсбург бе идентична през последната кампания. Около два месеца преди края на сезона не се виждаше как аугсбургци ще се спасят, но добрите резултати в последната третина от сезона им помогнаха да завършат на 14-о място в Бундеслигата и да избегнат изпадането във втория ешелон. През настоящото лято отборът е доста активен на трансферния пазар, след като си осигури девет нови футболисти, а освен това двама играчи се върнаха в тима след престои под наем в други тимове. Аугсбург се раздели с 2 милиона и 250 хиляди евро за покупката на Ян Моравек от Шалке, Кевин Фогт от Бохум, Аристиде Бонзе от Ал-Ахли Дубай, който е най-доброто попълнение за аугсбургци и който между 2008 и 2010 година отбеляза 27 гола за Майнц, Милан Петържела от Виктория Пилзен и Рагнар Клаван от АЗ Алкмаар. Допълнителни 200 хиляди евро аугсбургци отделиха за привличането под наем на Нолидж Мусона от Хофенхайм и на Джовани Сио от Волфсбург. Доминик Пайц пък отново е в редиците на Аугсбург, след като бе преотстъпен на Ханза. В обратната посока пък поеха 11 футболисти в лицето на Аксел Белингхаузен, Андрю Синкала, Едмонд Каплани, Даниел Бринкман, Нандо Рафаел, Патрик Майер, Марсел Ндженг, който премина в Херта и който е най-голямата загуба за Аугсбург, Йонас де Рук, Хаджиме Хосогай и Акаки Гогия.

Цел за сезона: Аугсбург ще преследва до дупка оставането си в Бундеслигата и не би било никак чудно, ако хората на Маркус Вайнцирл постигнат целта си по-лесно, отколкото са очаквали те самите.

Лидер на отбора: Лидерът на Аугсбург е един представител на холандската школа, Пол Верхаег, който е европейски шампион с младежите на "лалетата" и който вече има 56 мача и два гола за Аугсбург, откак пристигна от Витес през 2010 година.

Тактика: Вайнцирл ще се довери на системата 4-2-3-1. В защита ще действат Верхаег, Санко, Лангкамп и Остжолек (от дясно на ляво), Даниел Байер и Андреас Отъл ще подсигуряват отбраната в халфовата линия, а пред тях ще бъдат поставени Мусона, Хайн и Вернер, докато единственият стопроцентов нападател ще бъде Аристиде Бонзе.

Прогноза: 13-о място

Football club logo

Треньор: Торстен Финк
Капитан: Хайко Вестерман
Най-добро попълнение: Рене Адлер (Леверкузен, свободен агент)
Най-голяма загуба: Гьокхан Тьоре (Рубин Казан, 3 милиона евро)
Сезон 2011/12: 15-о място в Бундеслигата

Хамбургер пазарува разумно и през това лято на "Имтех Арена" акостираха общо петима нови играчи, за които клубът плати точно 10 милиона евро. Най-висока сума бе платена за плеймейкърът на Динамо Загреб Милан Бадел, който бе привлечен за четири милиона евро. Три милиона и 500 хиляди евро пък бяха дадени за нападателя на Лех Познан Артьомс Рудневс, а два милиона и 500 хиляди евро постъпиха в касата на Карлсруе от трансфера на Хакан Чалханоолу, който на първо време обаче ще бъде преотстъпен на Карлсруе. Най-доброто попълнение на "ротхозен" дойде като свободен агент. Бившият страж на Германия Рене Адлер не продължи договора си с Леверкузен и от новия сезон ще пази на вратата на Хамбургер. Паул Шарнер от Уест Бром пък е другият играч, който пристигна при хамбургци със свободен трансфер. Максимилиан Байстер пък се върна в Хамбургер, след като престоя под наем във Фортуна Дюселдорф. В същото време Хамбургер се раздели с една дузина футболисти. Кастелен, Тьоре, Гереро, Соуа, Кризантъс, Ингресо, Петрич, Наги, Щепанек, Бертрам, Таварес и Яролим.

Цел за сезона: Хамбургер ще се опита да се включи в борбата за зона Лига Европа, но на този етап възпитаниците на Торстен Финк не изглеждат готови за това предизвикателство.

Тактика: Торстен Финк е поредният привърженик на схемата 4-2-3-1. Защитната четворка ще бъде съставена от Лам Жи Гин, Брума, Мансиен и Аого (от дясно на ляво), дефанзивни халфове пък ще бъдат Хайко Вестерман и Пер Скелбред, пред тях ще действат Байстер, Сон и Янсен, а на върха на атаката ще се изявява Маркус Берг.

Прогноза: 12-о място

Football club logo

Треньор: Михаел Бюскенс
Капитан: Мергим Маврай
Най-добро попълнение: Тобиас Микелсен (Нордселанд, 500 хиляди евро)
Най-голяма загуба: Оливие Оксеан (Айнтрахт, 1,3 милиона евро)
Сезон 2011/12: 1-о място във Втора Бундеслига

След като няколко години Гройтер Фюрт бе близо до промоция в Бундеслигата, през тази пролет "детелините" най-накрая осъществиха голямата си мечта и се изкачиха в най-горното ниво на немския футбол за първи път в своята история. Момчетата на Михаел Бюскенс завършиха на първо място във втория ешелон с актив от 70 точки. По-трудното обаче тепърва предстои, защото задържането в елита ще бъде всичко друго, но не и лесно. Отборът се подсили с 12 играчи, които ще разширят състава, но и на които ще им трябва време, за да свикнат с новата среда. Илир Аземи от втория тим на "детелините", Тобиас Микелсен от Нордселанд, Иса Ндойе от Волин Луцк, Золтан Щийбер от Майнц, Баба Рахман от ганайския Дриймз, Ласе Собиех от Дортмунд, Танос Петсос от Леверкузен, Михаел Хефеле от Унтерхахинг, Волфганг Хезъл от Динамо Дрезден, Томас Пледъл от юношите на Мюнхен 1860, Джиби Фол от Локерен и Франк Охандза от тайландския Бурирам Юнайтед са новите лица на "Троли Арена". Най-доброто попълнение е Тобиас Микелсен, за когото бяха платени 500 хиляди евро на датския шампион Нордселанд. 23-годишният Микелсен е национал на Дания и бе част от състава на скандинавците за Евро 2012.

От друга страна, най-голямата загуба за "детелините" бе продажбата на Оливие Оксеан в Айнтрахт, за когото Гройтер Фюрт получи един милион и 300 хиляди евро. Новакът в Бундеслигата бе напуснат също така от Дани Шахин, Щефан Шрьок, Кристиан Дорда, Франко Флюкигер, Ясмин Фейзич, Асен Караславов и Кристиан, докато Фабиан Баумгертел бе пратен под наем в Алемания Аахен.

Цел за сезона: Целта е повече от ясна - спасяване от изпадане във Втора Бундеслига. За съжаление големият брой нови попълнения ще затрудни допълнително "детелините" и по всяка вероятност догодина те отново ще се подвизават във второто ниво на немския футбол.

Лидер на отбора: Най-важната фигура във Фюрт е албанецът Мергим Маврай, който вече има 63 изиграни срещи в Бундеслигата с фланелката на Бохум.

Тактика: Наставникът Михаел Бюскенс ще ползва системата 4-1-3-2. В защита ще действат Нерих, Клайне, Маврай и Приб (от дясно на ляво), като опорен халф ще играе Щефан Фюрстнер, пред него ще бъдат Сарарер, Тирала и Микелсен, а в предни позиции ще си партнират Жералд Асамоа и Кристофер Ньоте.

Прогноза: 17-о място

Football club logo

Треньор: Армин Фее
Капитан: Пирмин Швеглер
Най-добро попълнение: Оливие Оксеан (Гройтер Фюрт, 1,3 милиона евро)
Най-голяма загуба: Гордън Шилденфелд (Динамо Москва, 1,5 милиона евро)
Сезон 2011/12: 2-о място във Втора Бундеслига

"Орлите" успяха веднага да се върнат в първия ешелон след нелепото си изпадане през по-миналия сезон. Сега играчите на Армин Фее трябва да се представят така, че да останат в Бундеслигата, което обаче няма да бъде лесно за изпълнение. Действително франкфуртци се подсилиха сериозно и сред новите попълнения можем да открием няколко доста качествени изпълнители, но първо, броят на новодошлите е голям и ще трябва да мине известно време, докато те се аклиматизират към новия си тим, а и второ, конкуренцията на другите отбори, които ще се борят за оцеляване, ще бъде много голяма. На "Комерцбанк Арена" дойдоха 15 нови футболисти, като вратарят Кевин Трап от Кайзерслаутерн, голмайсторът на Втора Бундеслига за миналия сезон Оливие Оксеан от Гройтер Фюрт и бранителят Карлос Самбрано от Санкт Паули са трите най-важни покупки. Все пак най-много ще се разчита на Оксеан, защото отборът ще се нуждае силно от попадения в жестоката борба за спасение. От Франкфурт пък си заминаха 11 играчи, сред които може би най-много ще липсва централният бранител Гордън Шилденфелд. През последната година 27-годишният хърватски национал изнесе силен сезон с Айнтрахт, който след това бе последван и от добро представяне на европейското първенство, което в крайна сметка доведе да трансфера на Шилденфелд в Динамо Москва на стойност един милион и 500 хиляди евро.

Цел за сезона: Оставане в елита.

Лидер на отбора: 25-годишният швейцарски национал Пирмин Швеглер, който ще носи капитанската лента на Айнтрахт за втора поредна година.

Тактика: Армин Фее, който през 2007 година направи Щутгарт шампион, ще заложи на постройката 4-2-3-1. Отбраната ще бъде подредена в следния вид: Юнг, Демидов, Бутчер и Очипка (от дясно на ляво). В дефанзивната зона на полузащитата ще играят Себастиан Роде и Пирмин Швеглер, пред тях пък ще бъдат Айгнер, Майер и Инуи, а отпред в атака ще действа Оливие Оксеан.

Прогноза: 16-о място

Football club logo

Треньор: Норберт Майер
Капитан: Андреас Ламберц
Най-добро попълнение: Андрий Воронин (Динамо Москва, под наем за 500 хиляди евро)
Най-голяма загуба: Асани Лукимя-Мулонготи (Вердер, свободен агент)
Сезон 2011/12: 3-о място във Втора Бундеслига

Фортуна Дюселдорф се завърна в Бундеслигата след 15 години отсъствие, като между 2002 и 2004 година клубът дори бе част от четвъртия ешелон в немския футбол. Започващият утре 50-и юбилеен сезон в Бундеслигата ще бъде ключов за дюселдорфци, защото, ако те успеят да се спасят от изпадане, тогава ще натрупат самоувереност и биха могли да се утвърдят в шампионата. За да остане това обаче, хората на Норберт Майер ще трябва да хвърлят изключително големи усилия. Отборът ще се нуждае и от късмет, но най-лошото за Фортуна е, че няма опит, затова заедно с Гройтер Фюрт момчетата на Майер са най-големите кандидати за директно изпадане. Освен това Фортуна взе 19 нови играчи през това лято, което е почти един цял отбор. Едно от новите попълнения е украинецът Андрий Воронин, футболист със солидно реноме. Фактът, че много състезатели тепърва трябва да привикват към играта на отбора, ще се окаже плюс за съперниците на Фортуна, тъй като подопечните на Норберт Майер няма да могат веднага да постигнат синхрон помежду си.

От друга страна, Фортуна бе напуснат от 13 състезатели. Най-силно вероятно ще се усети раздялата с Асани Лукимя-Мулонготи, който премина като свободен агент във Вердер.

Цел за сезона: Запазване на елитния статут.

Лидер на отбора: 27-годишният Андреас Ламберц, който играе за Фортуна от 2002 година насам. Високият 175 сантиметра полузащитник се подвизава с дюселдорфци в оберлигите, записа общо 264 мача и 40 гола за отбора дотук и несъмнено е играч, който би дал всичко за успеха на Фортуна.

Тактика: Норберт Майер ще се опре на схемата 4-2-3-1. В защита ще бъдат поставени Левелс, Малезас, Лангенеке и Ван ден Берг, двойката опорни халфове ще бъде Оливер Финк - Андреас Ламберц, а пред тях ще играят Крус, Воронин и Белингхаузен, докато атаката ще бъде оглавявана от Щефан Райзингер.

Прогноза: 18-о място

  Сподели
236