Хаген: През 2006 година разбрахме, че изходът на мача с ЦСКА е предрешен


Н. Гавазов

Хаген: През 2006 година разбрахме, че изходът на мача с ЦСКА е предрешен

Бившият защитник на Зенит Ерик Хаген разказа, как в срещата с ЦСКА Москва е бил решен въпроса с титлата на Русия през 2006 година. В началото на седмица норвежецът даде интервю, в което разкри скандални факти за манипулиране на резултатите от футболните срещи в първенството на руската Висша лига и Купата на УЕФА.

"Борехме се с ЦСКА за титлата през 2006 година и в края на първенството трябваше да се състои решаваща среща с нас. Както винаги, имаше много слухове, че са получени подкупи и мачът е договорен. Президентите на двата клуба излязоха пред медиите, обвинявайки се един друг в опит да подредят нещата в своя полза", заяви Хаген.

"В началото на мача арбитърът отсъди засада, макар че нашият играч бе на пет метра по-далече от чуждата врата. Тогава разбрахме, че всичко е предрешено. След това игра на ЦСКА падна в нашето наказателно поле след корнер, без някой да го докосне, и реферът веднага даде дузпа. Тогава ЦСКА спечели мача, а с това и титлата", допълва норвежецът.

По-късно след въпросната среща главният съдия в мача Владимир Петай бе отстранен от работа във Висшата лига на Русия. Две години по-късно обаче скандалният рефер бе върнат в руския елит, а случаят така и не бе разследван от футболните власти. Нещо повече, през 2007 година Зенит спечели титлата във Висшата лига и тогава също останаха съмнения, че триумфът на петербургци е съмнителен.

"Един от играчите бе приятел с рефера. Това само по себе си изглеждаше съмнително. Имахме добри бонуси за евротурнирите - по 12 000 долара за победа. Преди мача този играч ни каза, че всички трябва да съберем по 3 000 за рефера. Аз станах и заявих, че няма смисъл да го правим, тъй като и без това сме силни. Въпреки това, останалите се съгласиха и събраха парите. Зенит вкара четири гола след странни решения на рефера, съперникът изпадна в ярост, аз също. В съблекалнята след мача разбих вратата и счупих две стъкла. Последните десет мача от първенството? Господи... всички решения на съдията бяха в наша полза", спомня си Хаген пък за участието на Зенит в Купата на УЕФА през сезон 2005/06.

 

  Сподели
151