Бизнесът е похарчил за споносрски контракти 4.5 милиарда долара


Н. Гавазов

Бизнесът е похарчил за споносрски контракти 4.5 милиарда долара

Футболът привлича все повече спонсорски пари, отколкото всеки друг спорт. Това става ясно от доклада на The World Sponsorship Monitor, който твърди, че през 2012 година в света са похарчени 4.5 милиарда долара за спонсориране на футболните клубове.. През 2012 година най-големият спонсорски контракт в историята на спорта сключи Манчестър Юнайтед. Тяхното седемгодишно съглашение с General Motors е на стойност 659 милиона долара и няма аналог в света.

Освен това, Юнайтед получава средства и от застрахователната група Aon - само за правото за използване на бренда на тренировъчната база и по време на задграничните турнета, Aon ще плаща на Юнайтед по 30 милиона долара на сезон.

Също така, за да може дадена компания да влезе в кръга на партньорите на Шампионска лига, тя трябва да заплати сума в размер от 36 до 45 милиона долара. Последният член на този кръг стана Газпром. Heineken например ежегодно харчи за спортни мероприятия около 60 милиона долара, от тях около 40 милиона се дават във футбола.

Кога ще бъде сложена точка на този ръст и ще доведе ли до прегряване на пазара? Отговор дава Джули Кларк от PwC.

"Все още има нови пазари и има място за растеж. Спортното спонсорство все още не е достигнало своя пик", заяви Кларк.

 

  Сподели
85