Ливърпул, Ман Юнайтед и още 8 клуба са заплашени с глоба от 300 млн.


Н. Гавазов

 Ливърпул, Ман Юнайтед и още 8 клуба са заплашени с глоба от 300  млн.

Основателите на Европейската Суперлига, които по-късно се отказаха да участват в турнира, са изправени пред тежки глоби.

Напомняме, че на 21 декември Европейският съд обяви за незаконни правилата на УЕФА, изискващи предварително одобрение на Суперлигата. На практика това означава край на монопола на УЕФА и ФИФА върху футбола - най-малко в рамките на Европейския съюз.

Според Sport, Реал Мадрид и Барселона са доволни от тези новини, още повече, че ще получат бонуси за лоялност на стойност един милиард евро.

Преди това инвеститорите бяха обещали общо около 15 милиарда, а групата A22 - която инициира създаването на новия турнир - се свърза с повече от 60 клуба, за да обсъди тяхното възможно участие.

Останалите отбори, които първоначално се съгласиха да участват в турнира, а след това под обществен натиск се отказаха, са изправени пред тежки глоби. Става въпрос за Атлетико Мадрид, Милан, Интер, Ювентус и шест отбора от Висшата лига - Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси. Съгласно подписаните договори, всеки от тях ще трябва да плати по 300 милиона евро обезщетение на основателите на Суперлигата, ако не се върнат в нейния състав.

  Сподели
390