Няма вариант стадион "Българска армия" да не бъде построен


FUTBOL-TV

Няма вариант стадион

Няма вариант стадион "Българска армия" да не бъде построен. Процесът по реконструкцията е необратим, феновете няма за какво да се притесняват, увери членът на Управителния съвет на "Спортни имоти Българска армия" Даниел Димов.

Демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" започна днес, като специална машина, една от петте такива в целия свят, стартира рушенето пред погледите на изпълнителните директори на ЦСКА Филип Филипов и Стоян Орманджиев, медии и представители на фирмата изпълнител.

Няма вариант да не се построи стадионът, процесът е необратим. Всеки ден имаме оперативки, обсъждат се и най-малките детайли, включително тавани, обшивка на съблекалнята, интериора. Демонтажът струва малко над милион лева, евтино е. За сравнение наскоро беше подписан договор за събаряне на две мижави сгради на стойност 3,5 милиона", каза Даниел Димов.

Той потвърди, че капацитетът на новото съоръжение ще бъде за 16-18 хиляди зрители.

"Капацитетът е болезнена тема за всички, но се съобразяваме с дадености. Стадионът е в паркова среда. Няма как да е 40 000, трябва да се мисли и за поддръжката. Имам опит със спортни съоръжения и съм се убедил с годините, че е по-лесно е да го построиш, отколкото да го поддържаш. От 16 до 18 хиляди ще е капацитетът. Това няма да е само стадион, а ивент център и ще приема различен тип събития, не само футболни мачове", каза Димов.

Представителят на фирмата изпълнител по демонтажа "Ростер" - Николай Николов, заяви, че събарянето на козирката ще бъде извършено на етапи с цел опазване на околната среда.

"Това е началният етап на събарянето на козирката с една уникална разрушителна машина за България, произведени само пет бройки в света, една в Австралия, Канада и две в Германия, може да достигне височина на работа от 38 метра. Основната причина да изберем този метод на събаряне е максимално запазване на безопасността на персонала, както и най-малко въздействие на околната среда. Не се допуска смесване на строителни отпадъци. Демонтажът се извършва контролирано на малки парчета", каза Николов.

Техническият ръководител на обекта Юксел Караахмед добави, че при демонтажа се набляга на екологията.

"Машините преработват отпадъците и ги събират разделно, набляга се на екологията, да запазим природата чиста. Има дървета, които са в непосредствена близост до сградата и сме направили защита да ги запазим. Демонтажът става бавно, за да избегнем замърсяване на въздуха. Всичко върви по план, няма изненади на този етап. От земните насипи почти всичко остава, основно се маха стоманобетоните. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани накрая с цел безопасност", каза Караахмед. 

  Сподели
57