Венгер поиска повече квоти за Африка на Световните първенства


Н. Гавазов

Венгер поиска повече квоти за Африка на Световните първенства

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер даде обширно интервю а официалния сайт на клуба, в което заяви, че в най-скоро време ФИФА трябва да разреши наболелите въпроси, стоящи пред Организацията.

"ФИФА трябва да се заеме с принципните въпроси сега или никога. Вие виждате, че европейското първенство бе разширено до 24 отбора. Отчитайки по какъв начин е организирана системата, аз съм убеден, че за да стане нов президент на ФИФА кандидатът трябва да включи в своята програма разширение на тимовете-участници на Световни първенства до 40 отбора. Защо? Защото сега Африка е представена от 5 тима, а Европа от 13. Тази система повече не може да работи", заяви Венгер.

"Трябват ти гласовете от Африка, ако искаш да станеш президент на ФИФА, а за това е нужно да дадеш повече на Африка. Ето защо в следващите Световни трябва да участват 40 отбора", каза още французинът.

"Сблъскваме се и със ситуация, при която играчите нямат възможност да проведат сезона и да почиват. Това създава напрежение между клубния футбол и националните отбори, което може да повлече разкол. В един момент клубовете могат да заявят: "Ние плащаме огромни пари за своите най-добри играчи, така че ще ги оставим при нас и сами ще си организираме състезанията". Важното е докато има възможност това да се внесе за обсъждане", допълва Венгер.

 

  Сподели
155