История на едно противопоставяне


Н. Гавазов

История на едно противопоставяне

Когато Саутхемптън приеме Манчестър Юнайтед в понеделник вечер в мач от Висшата лига на Англия, това няма да бъде просто борба за третото място в класирането. Няма и да бъде първата среща между Луис ван Гаал и Роналд Куман. Двамата холандци са влизали в битка помежду си и по-рано, така че е много любопитно да видим и мениджърския дуел между двама стари познати.


Кой е главният?

Двамата специалисти се събират още в Барселона, където Ван Гаал е старши-треньор, а Куман е негов асистент. След това те отново се срещат на територията на холандския Аякс. На пръв поглед изглежда, че задълженията са ясно разпределени: Ван Гаал отговаря за административната част, а Куман с футболната. Това означава, че Роналд трябва да се занимава с всички неща около състава на отбора, както се прави от останалите треньори, докато Ван Гаал трябва да взаимодейства със скаути и да търси нови играчи. Куман просто трябва да се съсредоточи върху мачовете, без да мисли за договорености и преговори по трансфери. Всичко е просто, не е ли така?

Но не и за Ван Гаал. Сегашният мениджър на Манчестър Юнайтед се слави със своята потребност за тотален контрол и пребиваването му в Аякс за пореден път доказва тази негова особеност. Почти веднага Ван Гаал започва да се меси в работата на Куман и да си навира носа в работите на отбора. Тези намеси много бързо започнали да дразнят треньора.

Както обяснява Куман в своята автобиография, на всяка тренировка Ван Гаал изнасял стол от своя офис и се разполагал край тренировъчното игрище. Сключването на сделки по трансфери и договарянето с Борда на директорите влизало в непосредствените задължения на Ван Гаал, но не и навирането на нос в методите, които Куман използвал на тренировките.

Това все още не е всичко. Ситуацията се влошила, когато Ван Гаал започнал да вика Куман на съвещания за обсъждане на изпозлваната тактика. Куман започва да чувства, че Ван Гаал недооценява неговия авторитет. Защо Ван Гаал се опитва да му налага своето мнение? Сякаш Куман не е треньор и именно Луис трябва да дава указания когато става дума за използването на тактически прийоми.


Продажбата на Златан

А след това идва и историята със Златан Ибрахимович. Звездният нападател, когото клубът привлича благодарение на предшественика на Ван Гаал, си спечелва слава, помитайки защитите на всички клубове от холандския елит. Да не говорим за впечатлението, което шведът произвел в Европа, участвайки в Шампионска лига в състава на Аякс. Било очевидно, че през лятото на 2004 година големите клубове правят опити да получат Златан. Но Куман искал да запази Ибрахимович в свое разположение.

Съвсем различно мисли Ван Гаал, който в деня на затварянето на трансферния прозорец приема предложението на Ювентус. Златан заминал, а Куман няма време да подпише с някой на негово място.

Роналд озверява от ярост. Разбира се, трансферите са работа на Ван Гаал, но да продадеш звездата си в последния ден и да не се посъветваш с треньора? С кого може да бъде заменен Златан? Кой сега ще вкарва голове вместо него? Как Куман може да развива Аякс, щом отборът губи най-добрия си играч?

 

Или той, или аз!

Съперничеството между Куман и Ван Гаал достига точката на кипене, когато последният публично заявява, че отборът вече не играе в стила на Аякс. В амстердамския клуб, където постоянно се чувства мощния натиск от страна на феновете и на легендата Йохан Кройф, където трябва да се придържаш към философията на атакуващия тотален футбол, подобно изявление било страхотен удар за Куман. В гнева си той поискал от Борда да повлияе върху ситуацията.

И те повлияли. Бордът изслушал доводите на Куман и уволнил Ван Гаал. Може би конфликтът сериозно повлиял и на треньора, защото след заминаването на Луис резултатите на Аякс започнали стремително да се влошават. През февруари 2005 година Бордът се принудил да освободи и Куман. Внезапно Аякс се оказал без Ван Гаал, Куман и Златан. Касапницата не пощадила никого.

От конфликта си в Аякс Куман и Ван Гаал така и не сключват примирие и в понеделник вечер, когато Юнайтед и Саутхемптън ще се срещнат, двамата мениджъри ще направят всичко възможно, за да докажат на света кой е прав и кой е крив.

И тук не става дума толкова за футбол. Нещата са много лични.

 

По материали на FoutFourTwo

  Сподели
277