Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.08 - 23.08)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.08 - 23.08)

FUTBOL TV продължава с традицията от последните две години да определя сборен отбор за изминалата седмица, като в него участват най-изявилите се футболисти от ТОП-5 на европейските първенства: Висшата Лига на Англия, италианската Серия А, немската Бундеслига, френската Лига 1 и испанската Ла Лига. По разбираеми причини, в нашият първи брой за сезон 2011/12 сме включили участници само от Англия, Германия и Франция, но с нетърпение ще очакваме старта на първенствата в Италия и Испания.


ВРАТАР

Батист Рейне (Дижон)

Дижон допусна седем гола в предишните си два мача в Лига 1 и сърцата на феновете бяха свити при домакинството срещу Лориен - ще успеят ли бургундците да вземат нещо срещу отбора, който все още нямаше загуба в първенството? Само да поясним: гостите от Бретан владееха инициативата през цялото време на мача, 67 срещу 33 процента бе контролът им върху топката, отправиха 24 удара срещу само 6 на домакините. Резултатът обаче бе шокиращ: 2:0 за Дижон. Основна заслуга за него обаче принадлежи на 21-годишният страж на бургундците, който с невероятните си спасявания буквално отчая нападателите на Лориен.


Подгласници: Бегович (Стоук Сити), Трап (Кайзерслаутерн).

 

 

ЗАЩИТА


Мартин Кели (Ливърпул)

Младият защитник на „червените" направи блестящ мач срещу Арсенал на „Емирейтс" и има голям принос за победата на своите в Лондон. Всъщност, за разлика от нападателите и полузащитата, които не направиха почти нищо интересно в мача, основната заслуга за победата спокойно може да припишем на отбраната на Ливърпул, която се справи по категоричен с противниковите нападатели. Отляво Енрике обезличи напълно Уолкът, а отдясно Кели се саморазправи Аршавин, който получи най-ниска оценка от 22-та. Кой казва, че Карагър е стълбът в отбраната на „мърсисайдците"?


Хосе Енрике (Ливърпул)

Казаното по-горе за младия Мартин Кели важи в пълна степен и за неговия колега в защита Хосе Енрике. Бившият играч на Нюкасъл Юнайтед буквално се саморазправи с прехваления Уолкът и забележете: испанецът няма загубено нито едно единоборство срещу играча на Арсенал! Е, как тогава отборът ти може да победи, ако нападателите ти не могат да изпълнят задълженията си?

Лукаш Пишчек (Борусия Дортмунд)

Десният бек на шампионите с основание бе избран за играч на мача. Има защо - той не само неутрализира Айглер, който преди срещата се бе заканил да отбележи гол, но също така във всяка една атака подкрепяше активно Гьотце и Левандовски, а когато топката попаднеше в противника, полякът бързо се завръщаше в зоната, за която отговаряше. Отличен мач за Лукаш!


Даниел Ван Буйтен (Байерн Мюнхен)

Ван Буйтен откри резултата в 13-та минута на мача срещу Хамбургер - Ариен Робен центрира топката в наказателното поле и 33-годишният белгиец се извиси в небето, за да изпрати коженото кълбо във вратата на Дробня. Основната задача пред Даниел обаче бе да играе добре в защита и той се справи блестящо със своите задължения. Заедно с Рибери получи най-висока оценка от съотборниците си.

Подгласници: Еванс (Манчестър Юнайтед), Колочини (Нюкасъл), Бедимо (Монпелие)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Андерсон (Манчестър Юнайтед)

Андерсон в този мач игра в опорната зона на Юнайтед - пред Джоунс и Евра и зад Йънг. С действията си, младият бразилец внесе много високо темпо в халфовата линия на шампионите, показа отлично партньорство с Клевърли, отбеляза чудесен гол и демонстрира блестящо взаимодействие с Уелбек. С основание, за представянето си в мача получи от ВВС най-добра оценка след тази на Уелбек.


Давид Силва (Манчестър Сити)

При гостуването на Болтън, атакуващият полузащитник на „гражданите" Давид Силва игра на практика като нападател вляво от Джеко. Испанецът внесе много острота в атаката на своите, постоянно създаваше проблеми на Стейсън и Кейхил, успя да изненада и Яскилайнен в 26-та минута, с което резултата бе открит.

Юнес Белханда (Монпелие)

Французинът от марокански произход направи поредния си добър мач за своя отбор. Срещу Рен, 21-годишният полузащитник пое отговорността да играе в зоната зад тримата нападатели и пред Сахи и Естрада, и можем да кажем, че се справи блестящо със своите задължения - не само внесе креативност в атаката на домакините, но на няколко пъти спечели единоборствата с Фере и Монтаньо, поради което атаките на гостите се проваляха още в зародиш. А най-любопитното се случи в 31-та минута, когато младият французин пое отговорността да изпълни 11-метров наказателен удар, с който бе открит резултата. Вглеждайки се в играта на Белханда, не бива да ни учудва, че Монпелие е лидер в класирането на Лига 1 - единствен с пълен актив от точки, както и отбора с най-много отбелязани голове.


Марко Ройс (Борусия Мьонхенгладбах)

Колебанията ни за четвъртия полузащитник в нашия отбор бяха огромни - нямаше как да пренебрегнем добрата игра на Джеймс Милнър и двете му асистенции срещу Болтън, от друга страна не искахме да омаловажим ролята на Робен за разгрома на Хамбургер, а защо не и действията на Фарфан за победата на неговия Шалке 04 при гостуването на Майнц 05 или пасовете като по конец, които раздаваше Беноа Педрети от Лил. Какво да кажем пък за Клевърли, който с играта си напомни Пол Скоулс и Рой Кийн?

В крайна сметка, нашият избор падна върху един малко познат футболист, който може би направи един от най-големите мачове в своята професионална кариера - атакуващият полузащитник на Борусия Марко Ройс. Ще оставим настрана факта, че 22-годишният бивш футболист на Рот Вайс бе избран за играч на мача. По-важното е защо? Марко игра на десния фланг и подсигуряваше нападателя Ханке. Със сигурност защитниците на Волфсбург Шафер и Рус са сънували кошмари след този мач и едва ли си спомнят с добро за Ройс, който освен с уменията, които демонстрира, отбеляза два гола и асистира за друг от общо четири. Или на „съвестта" му лежат ¾ от попаденията във вратата на „вълците"!

Подгласници: Милнър (Манчестър Сити), Робен (Байерн Мюнхен), Фарфан (Шалке 04), Педрети (Лил)


НАПАДЕНИЕ

Дани Уелбек (Манчестър Юнайтед)

В един друг двубой, но на Острова, поредният млад футболист се превърна в герой на мача. Въпреки, че не показва много зрелост в тактическо отношение, както това направи Ройс, Дани Уелбек отбеляза гол и асистира по прекрасен начин на Андерсон в мача срещу Тотнъм в понеделник вечер. С една дума - 20-годишният футболист се оказа замесен в 2/3 при головете на шампионите. В крайна сметка, от един нападател се иска най-вече да вкарва. Е, срещу един от кандидатите за топ 4 Дани го направи блестящо и съвсем заслужено намери място в символичния отбор на FUTBOL TV.

Габриел Агбонлахор (Астън Вила)

За вторият нападател в нашия отбор ние също имахме големи колебания, тъй като трябваше да избираме само един футболист измежду половин дузина играчи, които впечатлиха с изявите си през уикенда - Един Джеко, Луис Суарес, Раул Бобадила, Сюлейман Камара, а защо не и Кейслинг, който донесе победата за своя Байер Леверкузен?

Изборът ни падна обаче върху 24-годишният нападател на Астън Вила Агбонлахор. За 46 минути на терена, английският национал отбеляза гол във вратата на Блекбърн и записа асистенция. Какво ли щеше да се случи, ако бе играл 90 минути?

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

Ще оставим настрана приказките за спечелената рекордна 19-та титла или тези, че Сър Алекс е най-великия треньор в историята на футбола. Разбира се, това не е абсолютна истина, но истина е, че шотландският специалист с нестандартните си решения продължава да впечатлява - така, както обърна мача за Суперкупата с рокада на защитници.

Нестандартно и рисковано според мнозина подходи Сър Фъргюсън и в мача срещу Тотнъм, в навечерието на който шпорите бяха отнесли с 5:0 шотландския Хартс и имаха твърдото намерение да си тръгнат поне с точка от „Олд Трафорд".

Кое е впечатляващото в действията на Сър Алекс в този двубой? Както се казва - не много, но достатъчно. Мениджърът на шампионите не се поколеба да се довери на младите надежди и не сгреши. В защита смело заложи на млади играчи, които бранеха всяка педя от терена, а на всичкото отгоре, пред тях - в опорната зона постави Клевърли и Андерсон и така ги нахъса, че двамата постоянно притискаха нападателите си да атакуват. А начело на атаката, в два поредни мача пусна като титуляр футболист, който до скоро разкарваше по другите отбори, но твърдо отказваше да продаде - кой казва, че шотландецът няма усет за таланти?

Честно казано, снощи беше много странно да се наблюдава, как такива опитни играчи каквито има в редиците си  Тотнъм, отстъпиха на младежите на Юнайтед.

Ето защо избрахме за треньор на нашия отбор мениджърът на "червените дяволи". Въпреки годините си, въпреки призивите да се оттегли от най-великия спорт на земята, този човек успява по някакъв начин да мотивира своите възпитаници, умело да съчетае опит с младост и няма защо да се учудваме на успехите, които постоянно жъне.

 

  Сподели
211