На футболния Олимп


Н. Гавазов

На футболния Олимп

В събота стартира новият сезон във Висшата лига на Англия. В предишния, отборите ни подариха знаменити битки за титлата, за оставане в елита и за място под слънцето. Станахме свидетели на това как, великият Сър Алекс Фъргюсън удържа на думата си, която даде преди 25 години, а един българин влезе в историята на най-силното първенство на планетата. Не по-малко вълнуващ ще бъде и сезон 2011/12. Кои са кандидатите за отпадане и кои са фаворитите за титлата - на тези въпроси се опита да отговори FUTBOL TV, запознавайки своите читатели с действащите лица във Висшата лига на Англия .

 

Манчестър Сити

Основан: 01.01.1880 г.

Стадион: „Етихад Стейдиъм" (47 726)

Брой играчи: 29

Средна възраст: 26,2

Трансферна стойност: 390 000 000 паунда

 

Независимо от огромното количество недоброжелатели, Манчестър Сити успя през миналия сезон да завоюва Купата на Англия и да се класира за Шампионската лига. По този начин, крачка по крачка, благодарение на парите на арабите и творческия стил на Роберто Манчини, отборът се приближава към своите цели. В Манчестър има втори гранд, който е създаден не само да печели шампионата на Англия, но и достойно да представлява Манчестър и Обединените Арабски Емирства в Европа. Излишно е да говорим, но прогреса на „гражданите" е огромен и ако не бяха проблемите в съблекалнята, както и неумението на Роберто Манчини да се занимава и психологически в работата си като треньор, още в миналия сезон тима можеше да постигне повече.

През лятото Сити продължи да харчи пари и то в две основни направления: ако привличането на Насри е действително необходимо, то пристигането на Клиши си е чист опит да бъде отслабен конкурента, след като тук вече са Сабалета и Коларов. Иначе идването на Агуеро си е трансферен удар и „гражданите" би трябвало да са станали далеч по-силни. Друг е въпроса, дали италианският мениджър ще извлече необходимите ползи от звездите си.

Прогноза: Ако няма някакви сътресения в отбора, то Манчестър Сити ще изглежда по съвсем друг начин през следващия сезон. Но едно са думите, а други делата. Сити бе напълно надигран от Юнайтед и загуби Суперкупата на страната, водейки с 2:0. Има над какво още да работят „гражданите" и според мен, по-вероятно е да завършат втори, отколкото да спечелят титлата.


Челси

Основан: 01.09.1905 г.

Стадион: „Стамфорд Бридж" (42 055)

Брой играчи: 31

Средна възраст: 26,1

Трансферна стойност: 350 000 000 паунда

 


Вглеждайки се в 30-годишния Джон Тери, 33-годишния Лампард, 31-годишния Малуда, 32-годишния Анелка, 31-годишния Бенаюн и 33-годишния Дрогба, ръководството на Челси размисли и си направи нужните изводи: трябва да бъде подмладен треньорския щаб. Шегата настрана, но нещата в „сините" и Анчелоти миналата година бяха предопределени от организационния и психологически провал, който се случи в средата на сезона: започна с уволнението на помощника на Карло и завърши с привличането на Торес, чиято игра продължава да весели противниците на отбора. Интересно, ако спадът във формата на възрастния отбор би могъл да се предвиди, то как да си обясним уволненията на Уилкинс и Арнесен или кадровите размествания по отношение на Еменало? Но провалът си е провал, а годината няма как да бъде върната.

Трансферната кампания на Челси започна малко по-късно, поради търсенето на нов мениджър. Идването на Вилаш-Боаш феновете на отбора свързват със сериозни надежди и се предполага, че португалецът ще повтори успехите на Жозе Моуриньо. До този момент Андре показа, че може да работи с тима, а предсезонната подготовка премина уверено. Но всичко това беше през лятото. Какво ще се случи в истинските битки, ще разберем скоро. Най-много обаче изненадва истинската пасивност на „аристократите" на трансферния пазар - Ромеу и Куртуа наистина вече се намират на „Стамфорд Бридж", но те са играчи на бъдещето, докато Лукаку може напълно да стане част от основния състав, ако разбира се намери там място.

Прогноза: Докато Лампард намира сили да достига до противниковото наказателно поле и Дрогба да се конкурира с Торес, целите са ясни - напред към титлата. А силният дух в стареещото тяло на отбора трябва да влее Вилаш - Боаш - вундеркиндът на Европа, който обаче никога не е играл на ниво, каквото е това на Висшата лига на Англия. И има ли опит португалецът да се справи с тим, който не е способен да изиграе цял сезон без спадове? Най-големия проблем обаче ще бъде средната линия - ако Челси не успее да усили полузащитата си с играч от класата на Модрич и Насри, то, отчитайки травмата на Есиен, на „сините" няма да им бъде никак леко. Всичко това ме кара да не виждам лондончани фаворит за титлата. Да - място в тройката и добри европейски перспективи, но не и титлата в Англия. Ако все пак, не се случи нещо до края на август.


Манчестър Юнайтед

Основан: 01.01.1878 г.

Стадион: „Олд Трафорд" (76 212)

Брой играчи: 28

Средна възраст: 25,8

Трансферна стойност: 355 000 000 паунда

 

Манчестър Юнайтед, въпреки проблемите си през миналата година ( които показа на финала в Шампионската лига), успя да спечели рекордната 19-та титла благодарение на грешките на останалите конкуренти, но най-вече на шампионския си характер и умелата работа на Сър Алекс с футболистите си. Каквото и да говорят недоброжелателите на отбора - „червените дяволи" бяха най-достойни за титлата. Това, че отборът му не е идеален, Сър Фъргюсън го знаеше прекрасно и поради това, шотландският специалист извърши такива ротации вътре в състава, които зашеметиха противниците му, но и убедиха всички, че мениджъра контролира ситуацията.

За първи път от шест години обаче, наставникът на Юнайтед ще започне без Едвин ван дер Сар и за първи път от 17 без Сколси и Невил. Това всъщност накара шампионите да бъдат по-активни от обичайното през това лято и ако някой твърди, че най-много се подсили Ливърпул, то не виждам с какво по-назад останаха на „Олд Трафорд". На практика, всички линии бяха укрепени, освен тази на нападението където нещата изглеждат, че са повече от добри.

Прогноза: След великолепната победа на „червените дяволи" над Манчестър Сити в мача за Суперкупата на страната, отпаднаха всякакви съмнения: Юнайтед е фаворит за титлата. Не искам да разсъждавам през очилата на пристрастен фен и ще оставя настрана приказките за мощта на отбора, както и за шампионския характер на „червените дяволи" ( демонстриран съвсем скоро). Но нека погледнем към конкурентите: локалните проблеми в Юнайтед изглеждат толкова незначителни и на практика се губят на фона на стихийното бедствие, което сполетя Арсенал, проблемите на Челси в търсенето и реализирането на „идеалната жена" ( епитета не е мой, а на Саймън Джонсън от Standard), както и гостоприемната отбрана на Ливърпул. За Сити няма да говорим - отдавна отборът на Манчини не се поддава на никаква логика.

Да, по силата на сегашните обстоятелства във Висшата лига, отборът на Юнайтед изглежда, че е фаворит за титлата и ако Сър Алекс реши да я спечели, ще го направи. Друг е въпросът, че не винаги побеждава този, който има най-малко проблеми и това всъщност прави футбола толкова привлекателен. Освен това, съществуват подозрения, че честолюбивият шотландец ще хвърли всички сили в посока където е неговия конкурент - Каталуния, за да си отмъсти на Гуардиола и в крайна сметка, Шампионската лига може да се окаже основен приоритет на финала на сезона. Може дори да кажем - основен.

 

  Сподели
166