В подножието на върха


Н. Гавазов

В подножието на върха

В събота стартира новият сезон във Висшата лига на Англия. В предишния, отборите ни подариха знаменити битки за титлата, за оставане в елита и за място под слънцето. Станахме свидетели на това как, великият Сър Алекс Фъргюсън удържа на думата си, която даде преди 25 години, а един българин влезе в историята на най-силното първенство на планетата. Не по-малко вълнуващ ще бъде и сезон 2011/12. Кои са кандидатите за отпадане и кои са фаворитите за титлата - на тези въпроси се опита да отговори FUTBOL TV , запознавайки своите читатели с действащите лица във Висшата лига на Англия .

 

Ливърпул

Основан : 15.03.1892 г.

Стадион: „Анфийлд" (45 362)

Брой играчи: 32

Средна възраст: 26,5

Трансферна стойност: 260 000 000 паунда

 

Много лесно се пишеше за Ливърпул през миналия сезон, а представянето на отбора до идването на Кени Далглиш бе повече от трагично за славния някога клуб. Ако трябва да кажем с няколко думи каква бе годината на „Анфийлд" - тъмни времена, смяна на собственици, смяна на треньори, завръщане на Крал Кени, приказката за уругвайския вълшебник, активна трансферна политика и надежди, че „червените" са по-близо до старата си слава. На практика, през миналогодишния непредсказуем сезон във Висшата лига на Англия, Ливърпул бе един от неудачниците, а този факт не може да бъде отречен и от най-върлите фенове на „мърсисайдци", за които най-голяма мъка не беше изпадането от Голяма четворка, а това, че Манчестър Юнайтед ги задмина по титли.

През лятото обаче, клубът от „Анфийлд" показа заедно със Съндърланд най-голяма трансферна активност, но също и така най-много се подсили откъм качествени играчи. И тук привържениците на тима трябва да благодарят не само на Джон Хенри, но и на политиката на Далглиш, както и натрупаното през годините умение да преговаря и убеждава. Шотландецът просто реши да има под ръка една дузина класни изпълнители и започвайки с трансферите на Керъл и Суарес, продължи тенденцията и през лятото. С привличането на Даунинг, „червените" решиха проблемите си в лявата част на полузащитата, а Хендерсън е истинско бижу - според статистиката, това е полузащитника с най-голям точни пасове във Висшата лига на Англия. За майстора на статични положения Адам няма да говорим, чиято стихия са също така прецизно изпълнени корнери и 11-метрови наказателни удари. В петък на „Анфийлд" дойде и Хосе Енрике, което от своя страна трябва да притесни Инсуа и да го накара да се бори за титулярното си място. С една дума - спокойно можем да поздравим Крал Кени за работата, която свърши до този момент, защото наливайки британска кръв в отбора си и залагайки на възпитаници от школата на „червените", шотландецът изгради един наистина боеспособен отбор.
Всичко казано по-горе обаче, може да доведе до проблем - в момента „червените" имат 12 полузащитника и не е съвсем ясно как ще се справи с пренасищането Далглиш - експериментите на шотландеца през лятото доведоха до допускане на много голове.

Прогноза: Илюзия е да се мисли за титла, но със сигурност ще бъде избегнат миналогодишният позор. Идвайки на „Анфийлд", Джон Хенри обеща да върне старата слава на отбора и го прави успешно. Атмосферата в момента на „Анфийлд" е повече от добра - собственикът се радва на любовта на феновете, Далглиш също, а всичко това ще даде допълнителна енергия на играчите. Допълнителен плюс е неучастието в евротурнирите и спокойно бихме казали, че „червените" са фаворит за завръщане в Голямата четворка - не толкова, че се подсилиха сериозно, а най-вече, защото основният конкурент Арсенал изглежда отслабен - откъм кадри и морал.

 

Тотнъм

Основан: 01.01.1882 г.

Стадион: „Уайт Харт Лейн" (36 240)

Брой играчи: 30

Средна възраст: 27,5

Трансферна стойност: 255 000 000 паунда

 


Отборът воден от Хари Реднап не успя през миналата година да издържи на напрежението да играе на два фронта и записа серия от домакински мачове, в които не успя да вземе трите точки срещу отбори, с които на пръв поглед не би трябвало да има проблеми. Това всъщност костваше на „шпорите" и отпадането им от Голямата четворка за сметка на Манчестър Сити, а само преди година мениджърът на тима се бе заел сериозно със задачата да заеме за постоянно освободената от Ливърпул ниша. В момента, обстановката в Лондон е взривоопасна, но същото бихме казали и за атмосферата в Тотнъм. Играчите почти се разбунтуваха, не успявайки да се класират в Шампионска лига, а в главен бунтар се превърна Лука Модрич, който втори месец се предлага на Челси, но шефовете му така и не желаят да го направят.

Хари Реднап притежава голям опит и добре знае, че за да бъде боеспособен неговия колектив, ще трябва да усили нападението. За съжаление, всички слухове за привличането на един или друг класен изпълнител се оказаха ... слухове (последният е свързан с Хълк). Дойде обаче Фридъл, което лично за мен си е подсилване на отбора. Едва ли само на феновете на отбора, но и на мен ми омръзна да гледам как Гомес с непостоянната си игра весели публиката и хвърля в униние съотборниците си. Най-малкото, „шпорите" не загубиха нищо от подписване с американския ветеран, който много рядко е обвиняван за пораженията на отборите където игра.

Прогноза: Реалностите са такива, че двата манчестърски отбора и Челси едва ли ще излетят от Голямата четворка. Също така, колкото и враговете на Арсенал да протриват доволно ръце, „артилеристите" си остават фаворит за Топ 4. Ливърпул се опитва да си върне старата слава и за Тотнъм остава шестото място в класирането. За него едва ли някой би конкурирал „шпорите", но ако хората на Реднап се изкачат по-нагоре - това ще бъде наистина голям успех.

 

Арсенал

Основан: 01.12.1886 г.

Стадион: „Емирейтс" (60 355)

Брой играчи: 32

Средна възраст: 24,2

Трансферна стойност: 295 000 000 паунда

 


Ако трябва да съм искрен - не ми се пише за Арсенал. Не само заради това, че мястото на тима не е в настоящия материал, а там където са фаворитите за титлата. Но реалността в момента е такава, че няма как..... „Артилеристите" проведоха един противоречив сезон - започнаха добре и през по-голяма част от кампанията си бяха основната заплаха за Юнайтед. Историята я знаем, причините - неизвестни ( за мен нестабилност, контузии и психологическа неустойчивост), но едно нещо се вижда с просто око - планът на Венгер се проваля. Това всъщност интересува феновете. Френският специалист постоянно говори за подмладяване , за светло бъдеще и титли, но очевидно е, че неговият проект е пред провал, което ако се случи - твърдо можем да кажем, че последните шест години са истинско безвремие за тима. А кадровите решения на Арсен не само усилиха отбраната, а я отслабиха и на всичкото отгоре, някои от възпитаниците му толкова зле се представиха, че защитаващият винаги питомците си французин се разочарова от тях.

Благодарение на икономическия гении на Венгер, Арсенал си спечели уважението във футболните кръгове, но също така и много насмешка. Следователно, никой отдавна не се надява на трансфери от рода на Агуеро или Тевес, но все пак, феновете не очакваха и да дойде младеж от Сатхямптън или звезда от Чарлтън - добри са момчетата, но с Окслед и Дженкинсън титла не може да бъде спечелена. А не се знае доколко Жервиньо би се справил с предизвикателствата на английския футбол, поне през първата си година на Острова. Но не бива да ни удивява упоритостта на французина да купува уж талантливи футболисти - упоритост, която няма граници (12 милиона за Окслед!). Резултата го виждаме - Венгер загубие доверие в Бендтнер, Клиши, Ебуе, Денилсон...И ако никой няма да плаче за Бендтнер, какво да кажем за Фабрегас? Въпреки, че според мен е по-добре Сеск и Самир да бъдат продадени - те просто нямат вече нужната мотивация да играят за Арсенал.

Прогноза: „Аз съм уверен, че Арсенал през новия сезон ще се представи още по-добре от предишния", заяви наскоро Венгер. Според думите на французина, отборът трябва да се бори за титлата и за други отличия. Ако разсъждаваме обаче над това, което се случва на „Емирейтс" (за много специалисти кадрова революция )- времето за нея е неподходящо. Защото дори в оптимален състав, с раздаващи се Фабрегас и Насри, „артилеристите" биха излетели от Топ 4. Поради тези причини, лично за мен, ако Арсенал завърши отново в Голяма четворка, това ще бъде истински успех за отбора на Венгер.

 

  Сподели
209