Венгер: Коул е най-добрият ляв бек в историята


Н. Гавазов

Венгер: Коул е най-добрият ляв бек в историята

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер определи Ашли Коул за най-добрия ляв бек, играл някога във Висшата лига.

"Дойдох през 1996 г., когато Ашли Коул бе на 16. Пат Райс бе треньор на младежкия отбор преди да дойда и той каза: "Той има характер. Той е боец. Обърнете му внимание".

Една от силните страни на Ашли е неговият характер, неговата увереност. Той е тих човек и не идва в офиса ви и не казва: "Защо не играя?“. Той просто вярва в силните си страни. Той не се колебае.

Когато изигра първия си мач, веднага можеше да се почувства, че е създаден за това ниво. Веднага си мислиш: "За мен ще бъде проблем да го извадя от състава“. Това е, което искаш от играчите. При него го имаше.

Винаги е трудно да построиш йерархия, но той определено е най-добрият.

Трябва да кажа, че имах голям късмет, защото имах страхотни леви бекове, когато пристигнах. Найджъл Уинтърбърн бе изключителен.

Смешно е, защото нашите леви бекове никога не са били големи. Уинтърбърн, Силвиньо, Ашли Коул и Гаел Клиши, който дойде след Ашли Коул. Всички те са с еднакъв размер, но всички имат много характер и това показва, че размерът не е толкова важен за защитата, особено по фланговете.

Това, което прави разликата, е мобилността, техническото оборудване, разбирането на играта. И характерът, защото всички те са малки, но здрави играчи.

Винаги съм казвал, че той е един от малкото играчи, които продължават да се развиват, след като напусна, и това показва изключителна интелигентност и изключителна последователност.

Вижте какво е постигнал на клубно ниво, броят мачове, които е записал – над 100 за Англия – това показва изключителна последователност. Това винаги е белегът на страхотен играч.

Днес той е треньор. Наистина не го очаквах от него, но чух от други хора, че е много добър треньор и това го описва. Той не говори много, но когато прави нещо, опитва се да бъде възможно най-добър и това си личи“, заяви Венгер.

  Сподели
105