Депутат внесе предложение срещу отнемането на точки на Евертън


Н. Гавазов

Депутат внесе предложение срещу отнемането на точки на Евертън

Лейбъристкият депутат от Уест Дерби Иън Бърн внесе предложение в Камарата на общините относно отнемането на 10 точки на Евертън , наложено им от Висшата лига.

Кметът на Ливърпул Стив Ротеръм също писа до Висшата лига, за да изрази недоволството си от решението на футболните власти да накажат Евертън по такъв начин.

Висшата лига обяви в петък, че на Евертън трябва незабавно да бъдат отнети 10 точки, след като независима комисия призна "карамелите" за виновни в нарушаване на правилата за рентабилност и устойчивост на лигата.

Санкцията оставя нивото на Евертън по точки с Бърнли в долната част на таблицата, което връща тима обратно в борбата за изпадане.

Четири победи в последните им седем мача в лигата оставиха отбора на Шон Дайк само на една точка от горната половина, но вниманието отново ще се насочи към зоната, която е  близо до дъното.

В масата за движение от MP Byrne той поиска "преустановяване на всички процедури и санкции, направени от Комисията, докато регулаторът не вземе свое собствено решение“, добавяйки:

"Тази камара осъжда крайно несправедливото отнемане на точки, наложено на футболен клуб Евертън от Висшата лига.

(Искането) заявява, че спортните санкции несправедливо наказват привържениците и забелязва неправилното отхвърляне на извънредни смекчаващи обстоятелства, посочени от Евертън", се казва в предложението на Бърн.

Кметът Ротерам искаше да посочи в писмо до Ричард Мастърс , главен изпълнителен директор на Висшата лига, че наказанието, дадено на Евертън, не отговаря на престъплението.

Въпреки че признава необходимостта от строга регулация за поддържане на спортния интегритет на лигата, Ротеръм даде да се разбере, че вижда наказанието като "напълно непропорционално".

Ротеръм написа: "Въпреки че разбирам и наистина подкрепям значението на поддържането на дисциплината и поддържането на целостта на спорта, от решаващо значение е да се гарантира, че всички наказателни мерки са пропорционални и справедливи. Не вярвам, че това наказание отговаря на престъплението.

Напълно подкрепям призива на клуба и бих ви призовал да възприемете по-мек подход и да обмислите алтернативни форми на наказание, които не наказват несправедливо играчите и привържениците на клуба"..

Правителството на Обединеното кралство въведе планове за назначаване на независим регулатор, който да наблюдава защитата на футболните клубове в бъдеще.

Бърн вярва, че събитията от последните няколко дни означават, че този регулатор трябва да бъде създаден незабавно.

Каролайн Диненидж от Министерството на културата, медиите и спорта каза след решението в петък, че е "дълбоко разочароващо за феновете на Евертън и за всички, които искат да видят как английската игра процъфтява по честен и устойчив начин“.

"Ясно е, че статуквото не може да продължи и затова повтарям призива си към правителството спешно да представи законопроекта за управлението на футбола, както бе обявено в речта на краля, за да се даде възможност на задължителен независим регулатор да бъде въведен възможно най-скоро", съобщи Диненидж.

Евертън се завръща в игра след международната пауза с домакински сблъсък с Манчестър Юнайтед в неделя вечерта.

  Сподели
359