Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.05 - 24.05)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.05 - 24.05)

През изминалия уикенд завършиха още три от топ 5 на първенствата на Европа, като трилърът, който сътвориха отборите от Висшата лига на Англия за пореден път показва защо това е най-популярното първенство на планетата. В последния кръг Юнайтед не прости на Блекпул и изпрати „мандарините" обратно в Чемпиъншип, а Евертън връчи оставката на Анчелоти, побеждавайки Челси. Драмата обаче бе между отборите в дъното на таблицата и в крайна сметка, Бирмингам последва съдбата на Уест Хем и Блекпул. В Италия основно битката беше за четвъртото място, което за последна година даваше право на участие в Шампионската лига. Лацио си взе своето при гостуването на „вълците" от Лече, но всичко зависеше от двубоя в Удине, където Ди Натале и компания успяха да вземат точката срещу шампиона и по такъв начин да узаконят класирането си в топ 4. В Испания Роналдо вкара два гола на изпадналия Алмерия и би всякакви възможни голмайсторски рекорди, а Депортиво пред собствена публика пое към по-долната дивизия. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 18.05 - 24.05. Тактическата схема е 3-5-2.

 

ВРАТАР

Марко Амелия (Милан)

Забележителен мач на Амелия! Удинезе не искаше да рискува мястото си в Шампионската лига и от самото начало на срещата се опитваше да вкара гол на шампионите. От своя страна, стражът на „росонерите" нямаше никакво намерение да допусне попадение и отрази страхотни удари на Санчес, Инлер и Пинци, а 17 минути преди края на редовното време Амелия спаси 11-метровия наказателен удар в изпълнение на голмайстора на фриулци Ди Натале.

Подгласници: Варас (Севиля)

 


ЗАЩИТА

Лейтън Бейнс (Евертън)

В последния мач от сезона, който вече беше без значение за Челси, Карло Анчелоти пусна в игра основният си състав срещу Евертън, което не вещаеше нищо добро за отбраната на „карамелите". Но ето, че Лейтън Бейнс заедно със своите партньори в отбрана се справи блестящо с опазването на нападателите на „сините" и в крайна сметка Торес, Анелка и Малуда не успяха да застрашат вратата на Хауърд. А Евертън използва своя момент и успя да победи Челси.


Ричард Дън (Астън Вила)

Ливърпул пристигна в Бирмингам с мисълта, че трябва да победи, за да запази някакви шансове за класиране на петото място. Възпитаниците на Далглиш обаче не успяха да сторят това и основната причина да не могат „мърсисайдци" да осъществят плановете си е безкомпромисната игра на защитниците на Вила, които се справиха блестящо със Суарес и компания. Основната роля в ариегарда на домакините изигра именно нашия герой, който обезличи напълно Суарес и не даде никакви шансове за изява на уругвайския национал.


Тиаго Силва (Милан)

За пореден път Силва показа своята класа и се оказа единственият играч на терена, който успя да се справи със Санчес. Всички опити на фриулци да атакуват през бразилеца се оказаха безуспешни, а освен това, бранителят се включваше активно напред, с което подпомагаше действията на своите в атака. Напълно заслужено бе избран за играч на мача.

Подгласници: Нагатомо (Интер), Сето (Тулуза), Кинг (Тотнъм)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Четири минути трябваха на Роналдо в двубоя срещу Алмерия, за да подобри рекорда на Уго Санчес по отбелязани голове в един сезон. През второто полувреме португалецът отбеляза още едно попадения, за да оформи на сметката си общо 40 гола в 34 мача. Феноменално!


Хоакин (Валенсия)

Хоакин и компания бяха безмилостни при гостуването си в Ла Коруня и отправиха бившия шампион на Испания Депортиво в Сегунда Дивисион. В 4-та минута той асистира на Адурис, който изведе „прилепите" напред в резултата. Домакините се вдигнаха на щурм, но намеренията им да застрашат по някакъв начин вратата на своите противници се оказаха неуспешни, особено през второто полувреме, когато Хоакин се премести в средата на терена и осуетяваше всякакви опити за атака на играчите на Депортиво. А минута преди края на редовното време, нашият герой изведе Солдадо на голова позиция, за да бъде оформено крайното 2:0 и домакините да поемат към втория ешелон на испанския футбол.


Сомен Чой (УБА)

Нюкасъл и УБА излязоха един срещу друг в последен мач от сезона във Висшата лига, като много преди това бяха решили задачите относно оставането си в елита. Гостите обаче може да завършат позорно кампанията си, защото в 47-та минута „свраките" вече водеха с 3:0. И тук Чой се превърна в човекът гол за своя отбор. Отначало той се възползва от грешка на Симпсън и от близко разстояние намали разликата. Десет минути по-късно оформи дубъл, а в 90-та минута изравни резултата и благодарение на головете на нашия герой, УБА завърши достойно сезона.


Алберто Акуилани (Ювентус)

На фона на слабото представяне на Ювентус, Акуилани се представя много силно, а в двубоя срещу Наполи, той може би направи своя най-добър мач през сезона. Не е случайно, че Ливърпул го оценява на 12 милиона за него, като същевременно Далглиш го покани отново на „Анфийлд". Акуилани беше навсякъде по терена, взе участие в абсолютно всички атаки и чудесно допълваше Дел Пиеро. Асистира за гола на Матри и бе избран за играч на мача, а ние отдадохме нужното уважение на италианския национал.


Габриел Аренас (Реал Сарагоса)

Реал Сарагоса успя в последният кръг на Примера Дивисион да запази мястото си в елита. Преди гостуването си на Леванте, възпитаниците на Хавиер Агуире се намираха в зоната на изпадащите и шанса да променят своята съдба бе нищожен, предвид на това, че техните домакини също се нуждаеха от точки. Равенството също не устройваше гостите и те се хвърлиха от самото начало напред, но усилията на Уче и Лафита за гол се оказаха неуспешни. И тогава дойде часът на Аренас, по-популярен с името Габи, който в 39-та минута надигра сам половината защита на валенсианците, за да направи безпомощен Мунуа. Двадесет минути преди края, полузащитникът отбеляза и втория си гол в срещата, с което обезпечи мястото на Сарагоса в елита.


Подгласници: Писаро (Рома), Обраняк (Лил), Парк (Манчестър Юнайтед), Чарли Адам (Блекпул).

 

 

НАПАДАТЕЛИ


Емануел Адебайор (Реал Мадрид)

Все още не е известно, мачът срещу Алмерия не се превърна в последен за Адебайор за Кралския клуб, но в едно можем да бъдем сигурни - тогоаският футболист изигра двубоя прекрасно. Отбеляза три попадения, помогна на Бензема да оформи дубъл и бе постоянна заплаха за злощастните защитници на Алмерия. След 90-те минути игра, на светлинното табло резултата сочеше 8:1 в полза на „белите" и основната заслуга това да се случи, бе именно на Адебайор.


Серхио Агуеро (Атлетико Мадрид)

Агуеро завърши сезона по чудесен начин. Неговите три попадения във вратата на Майорка донесоха победата на Атлетико Мадрид на Балеарските острови с 4:3. Наистина жалко, че тази победа не успя да помогне на „дюшекчиите" по пътя им към Европа, но класните изпълнения на аржентинския национал ще се запомнят. Агуеро вече обяви, че напуска отбора, но днес неговия президент обяви, че аржентинеца не се продава. Интересно ще бъде да видим какво развитие ще претърпи ситуацията около зетя на Марадона, но без него Атлетико няма да е същия.

Подгласници: Павлюченко (Тотнъм), Грандолфо (Бари)

 


Старши-треньор

 

Сър Алекс Фъргюсън ( Манчестър Юнайтед)

Никога няма да сгрешим, ако поставим шотландският специалист начело на нашия отбор. В конкретния случай бяхме затруднени в избора си, който трябваше да бъде измежду Роберто Мартинес, чиито Уигън победи като гост Сток Сити и така си обезпечи оставането в елита на Англия. Колебания имахме и по отношение на наставника на Нанси Пабло Кореа, който мотивира играчите си и те победиха при гостуването си Рен с 2:0, с което запазиха мястото си в Лига 1 за сметка на Монако.

Ние обаче избрахме шотландският специалист, който противно на очакванията на футболната общественост не заложи на резервите в мача с Блекпул и зрителите на „Олд Трафорд" видяха на терена много от играчите, които ще играят следващата седмица с Барселона. Шотландският специалист обясни действията си и даде да се разбере, че е нямал никакво намерение воденият от него тим да губи дори нищо не значещ мач, с което на практика Юнайтед не повлия по никакъв начин на класирането, а футболистите играха фейърплей. Както е известно, шампионите победиха симпатичния Блекпул с 4:2 и изпратиха „мандарините" обратно в Чемпиъншип. А Сър Алекс за пореден път доказа, че си остава ненадминат в създаването както на големи играчи, но и при ротациите вътре в отбора.

„Мисля, че сега, както никога досега аз мога да кажа, че ние сме най-силният отбор. Предполагам, че за следващият мач с Барселона ще разгледам 4-5 варианта на състава и съм уверен, че нито един от футболистите ми няма да ме подведе", заяви вчера мениджъра на Юнайтед. С какво ли е намислил в събота да изненада своя колега Гуардиола?

 

  Сподели
245