Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (11.05 - 17.05)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (11.05 - 17.05)

През изминалата седмица приключи първото от петте най-добри първенства в Европа. В Германия сега страстите са насочени към плейофните срещи за влизане в елита, както и около Нойер, който бе обвинен от феновете на Шалке 04, че е предател. В останалите шампионати нещата се развиха според очакванията - Юнайтед утвърди хегемонията си в английския футбол със спечелването на рекордната 19-та титла, в Ла Лига Барселона подари спасителна точка на Депортиво, а борбата за оцеляване ще водят до последно цели шест отбора. В Италия всичко обаче е ясно - новият шампион Милан не прости на Каляри, а Наполи и Интер се разбраха за точката. Единствено във Франция битката за титлата ще продължи и през тази седмица, като Лил се нуждае от точка, за да триумфира. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във Futbol TV.

Предстaвяме ви: Dream Team за периода 11.05 - 17.05. Тактическата постройка е 3-4-3.

 

 

ВРАТАР

Самир Ханданович (Удинезе)

Словенецът трябваше да внимава през цялото време, защото Киево въпреки, че запазиха мястото си в елита, не спря да поглежда към неговата врата, която задължително трябваше да остане суха, за да останат живи шансовете за класиране на четвъртото място. Ханданович прояви голямо майсторство, когато се хвърли в краката на Фернандес и спаси сигурен гол, а малко по-късно отрази страхотен удар на Москардели. В крайна сметка, Удинезе победи с 2:0 „летящите магарета", но ако не бяха добрите намеси на словенеца, едва ли фриулци щяха да се поздравят с успеха.

Подгласници: Марио (Расинг), Тебо (Кан)


ЗАЩИТА

Брад Хангеланд (Фулъм)

Фулъм победи като гост Бирмингам в среща от 37 кръг на Висшата лига на Англия и приближи „сините" към Чемпиъншип. В герой на мача не се превърна някой от нападателите на лондончани, а защитника Хингеланд, който игра отлично на своя пост, не позволявайки на никой от противниковите нападатели да застраши от неговата зона вратата на Шварцер. На всичкото отгоре, норвежецът отбеляза и двата гола за своя тим, с което напълно заслужено намери място в нашия отбор.


Хано Балич (Байер Леверкузен)

В последният кръг на Бундеслигата, Байер Леверкузен се бореше за място в груповата фаза на Шампионската лига. Едно е да се класираш директно за групите в най-престижния европейски клубен турнир, съвсем друго е да преминеш през ситото на квалификациите. Това означаваше едно - „аспирините" не биваше да загубят гостуването си на Фрайбург. Балич, като част от стабилната защита на гостите се справи блестящо със своите задължения, а в 45-та минута сне всякакви въпросителни около победителя в този мач. В резултат - Байерн Мюнхен ще играе квалификации за Шампионската лига, а Байер ще се готви повече и по-сериозно за новия сезон.


Алесандро Лукарели (Парма)

Ветеранът направи най-добрия си мач от началото на сезона и не даде никакви шансове на нападателите на Ювентус, които отчаяно търсеха начин как да се справят с твърдата защита на своя противник и по такъв начин да запазят живи шансовете си за участие в Лига Европа. Впрочем, статистиката от мача показва най-добре за какво става дума: Лукарели не загуби нито един двубой във въздуха и земята!

Подгласници: Нагатомо (Интер), Пепе (Реал Мадрид), Планус (Бордо), Касерас (Севиля).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Чарли Адам (Блекпул)

Поредната страхотна игра на Чарли Адам бе в основата на трудния успех на Блекпул срещу коравия тим на Болтън. „Мандарините" нямаха друга алтернатива пред себе си, освен победата, защото всеки друг резултат ги приближаваше към завръщане в Чемпиъншип. В края на първата част Адам подаде на Ди Джей Кемпбъл, който изведе домакините напред, а в средата на второто полувреме отбеляза гол, който се оказа победен за отбора му. Извън това, Адам раздаваше страхотни пасове и всички атаки минаваха през него, а шотландеца с право бе определен за мотора на отбора.


Шарл Н'зобия (Уигън)

Трилърът наречен Висша лига на Англия продължава с пълна сила. След като въпроса с титлата бе решен окончателно, ред е да бъдат определени и изпадащите отбори. Срещата Уигън - Уест Хем бе част поредицата мачове с инфарктен завършек и от огромно значение какво ще бъда класирането в дъното на таблицата. „Чуковте" не биваше в никакъв случай, а още по-малко „латиксите". Лондончани започнаха много силно и в 26-та минута с два гола на Ба вече водеха в резултата. През второто полувреме обаче Н'Зобия от пряк свободен удар разстреля Грийн, с което резултата бе намален. След десет минути домакините успяха и да изравнят, а в четвъртата минута на допълнителното време Н'Зобия нахлу отдясно на наказателното поле на своя противник и с мощен удар донесе победата за своя отбор, а с това обезпечи в следващата година дербито Уест Хем - Милуол.


Кристиан Ледесма (Лацио)

Лацио продължава да се бори отчаяно с Удинезе за последното място, даващо право на участие в Шампионската лига догодина. В 37 кръг на Серия А „орлите" приеха Дженоа и въпреки, че за „грифоните" двубоят беше без значение, генуезци не позволиха на своя противник да се отпусне. През цялото време Ледесма всичко от себе си в центъра на терена, където осуети почти всички атаки на гостите, а освен това, аржентинеца игра много силно в атака и от втора линия оказа страхотна помощ на нападателите на тима. В допълнение ще добавим, че на сметката си записа и две асистенции, а отличната му игра ни дава достатъчно основание да бъде включен в символичния отбор на FUTBOL TV.


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Барселона спечели титлата в Испания и докато каталунците вече запразниха, то Жозе Моуриньо продължава да мотивира своите футболисти да дават всичко в оставащите срещи на отбора. При гостуването си на Виляреал, „белите" показаха класа и закономерно потопиха „жълтата подводница". В същото време, Роналдо продължава да пише своята история, оформяйки дубъл в мача и с 38 отбелязани гола, оставяйки далеч зад себе си звездата на Барселона Лионел Меси, изравни рекорда на Телмо Сара от Атлетико Мадрид (1950/51) и Уго Санчес от Реал Мадрид (1989/90) по количество попадения в рамките на един сезон. Ще успее ли бившия играч на Манчестър Юнайтед да се разпише в последния кръг срещу Алмерия? Предстои ни да видим.

Подгласници: Ернанес (Лацио), Лафита (Сарагоса), Алкантре (Барселона).

 

 

НАПАДАТЕЛИ


Дарън Бент ( Астън Вила )

Арсенал продължава да разстройва своите поклонници. Този път „артилеристите" загубиха своя последен домакински мач от сезона, а огорчението дойде от Астън Вила. Главният „виновник" обаче това да се случи е нападателя на бирмингамци Дарън Бент, като при това, на него му бяха необходими само 15 минути, за да оформи дъубъл в мача и по този начин да се приближи на три гола до лидерите в класирането за голмайстор на Висшата лига на Англия - за наше щастие и това на Бербатов, до края остава само един кръг.


Марио Манджукич (Волфсбург)

В последният кръг на Бундеслигата трябваше да бъде решен окончателно въпроса с изпадащите отбори, както и това, кой ще играе бараж срещу третия от Първа Бундеслига Бохум. Волфсбург гостуваше на Хофенхайм, а Борусия Мьонхенгладбах на Хамбургер, като точките на двата отбора бяха равни. Нещата за „вълците" първоначално не се развиваха никак добре, след като получиха гол в 49-та минута, а в същото време противника на Хамбургер поведе. И ето, че дойде часът на Манджукич, който на практика спаси своя тим. Отначало, след подаване на Сисеро, хърватина без да се двоуми разстреля Щарк, с което изравни резултата. А в 73-та минута се възползва от корнера изпълнен от Диего, за да оформи дубъл в мача. Така, Волфсбург постигна много важна победа, благодарение на която успя да избегне плейофите за оставане в Бундеслигата.

 

Карлос Тевес (Манчестър Сити)

Аржентинецът напомни за себе си с гръм и трясък и си играта си, която показа срещу Сток Сити във вторник вечер, хвърли в недоумение специалистите предвид слуховете за неговото евентуално напускане. Още след мача обаче, Манчини призна, че Тевес е дошъл при него и му е казал, че остава в отбора. Не знаем дали това е причината аржентинеца да напомни за най-добрите си дни, но със сигурност изпълнението му на прекия свободен удар ще остане във футболната история. Аржентинецът оформи дубъл, благодарение на който Сити изпревари Арсенал, а Тевес се изравни по попадения с Димитър Бератов.

Подгласници: Робиньо (Милан), Кануте (Севиля), Тейлър (Блекпул).

 

Старши - треньор

Феликс Магат ( Волфсбург)

Отново изпитахме големи затруднения в нашия избор. Тук може би заслужаваше да бъде наставника на Лече Ди Канио, чиито отбор си обезпечи оставането в елита, побеждавайки като гост Бари с 2:0, а защо не и Хари Реднап, чийто отбор свали на земята възгорделите се възпитаници на Кени Далглиш и то на „Анфийлд".

Ние обаче се спряхме на наставника на Волфсбург поради две причини. Първата е, че той спази едно свое обещание. Когато на 17 март Магат отново застана начело на намиращия се на предпоследно място и изпаднал в безтегловност отбор, той каза: „Идвам тук, за да спася отбора си". Тогава никой не му повярва, защото „вълците" от мач на мач потъваха като воденичен камък и изгледите за успех бяха нищожни, след като в последните си седем мача бившият шампион на Германия записа шест загуби. Точно два месеца по-късно, Волфсбург финишира на 15-то място във Бундеслигата, записвайки толкова победи, колкото беше постигнал последните шест месеца преди идването на Магат.

Втората причина, поради която се спряхме на 57-годишният специалист известен с прякора си „Садам" заради твърдите си методи на обучение, с тежък акцент върху дисциплината и физическата подготовка е, че неговите футболисти просто"сдавиха" през второто полувреме своите противници от Хофенхайм и заслужено постигнаха важна победа, благодарение на която оцеляха. Магат заложи в атака на Графите и Манджукич, а в средата на терена, непосредствено зад двамата нападатели постави трима играчи близо един до друг. По такъв начин, използвайки активно и бековете, атаките на „вълците" се развиваха като на талази, а противника бе изтощен физически, за да преустанови всякаква съпротива през последните 20 минути, в които паднаха и победните голове за Волфсбург.

 

  Сподели
162