Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (04.05 - 10.05)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (04.05 - 10.05)

Наближава краят на сезона в големите европейски първенства, като в някои от тях вече станаха известни шампионите, а в други лидерите си обезпечиха титлата и само математически могат да бъдат застигнати. Общо взето, нещата около първите места са ясни, но борбата за останалите призови позиции продължава да се води с пълна сила. Тук трябва да се добави, че не по-малко жестока е тя и между тимовете, борещи се за своето оцеляване. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 4.05. - 10.05. Тактическата постройка е 3-4-2.

 

ВРАТАР

Себастиян Шабер (Монако)

Никой до сега не беше чувал името на 32-годишният вратар на Монако. Но е много вероятно феновете на ПСЖ да не го забравят повече. Особено в края на първенството, когато може би малко няма да достигне на парижани за класиране в Шампионската лига. Защото Шабер игра повече от прекрасно и спасяваше удар след удар на своите противници. В крайна сметка, домакините успяха да избегнат загубата, спечелвайки точка, толкова им необходима за оцеляването в елита. Поради това, не бива да се учудваме, че вратарят на Монако бе избран от L'Equipe за герой на мача и най-добър страж на кръга.

Подгласници: Кабалеро (Малага), Едвин ван дер Саар (Маначестър Юнайтед), Ханданович (Удинезе).

 


ЗАЩИТА

Жуан (Рома)

Защитникът на Рома беше повече от прекрасен срещу Милан и навярно изигра своя най-добър мач от началото на сезона. Разбира се, на „росонерите" им бе достатъчна и точката, за да станат шампиони, но мечтата на Алегри бе да спечели в столицата на Италия. Жуан обаче не мислеше по този начин и не позволи на звездното нападение на росонерите да направи кой знае какво. Според статистиката от мача, бразилецът не загуби нито едно противоборство в двубоя!


Микаел Силвестър (Вердер)

Централният защитник на „бременските музиканти" имаше някои лоши изпълнения по-рано през годината, но очевидно е, че в края на сезона французинът намира своята форма. Въпреки, че шампионите от Дортмунд не играха толкова мотивирано, ветеранът не даде пиле да прехвръкне през зоната си, а за оказаното му доверие от треньора Шааф, се отблагодари с гол.


Неманя Видич (Манчестър Юнайтед)

Юнайтед успя да победи Челси с 2:1 и окончателно да снеме всякакви въпросителни около това, кой заслужава да бъде шампион на Висшата лига на Англия. Това го направи не с категоричен резултат, който можеше да бъде разгромяващ за „сините" от Лондон, а по-скоро с отлична игра и добро взаимодействие във всичките си линии. Отделно от това, хората на Анчелоти нямаха кой знае какви шансове за отбелязване на гол и несъмнено е, че заслугата за това е в голяма степен на отбраната на „червените дяволи", където Видич игра като истински капитан. На всичкото отгоре отбеляза и втория гол в мача, с което отчая напълно Тери и компания, а по-късно се оказа, че това попадение е и победното.

Подгласници: Перкис (Сошо), Силва (Милан), Марчена (Виляреал).

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Байерн Мюнхен изигра по вълшебен начин мача си срещу Санкт Паули и заслужено спечели трите точки, побеждавайки своя съперник с повече от категоричното 8:1. При това като гост! Несъмнено, основната заслуга за това е на двигателя в баварската машина Ариен Робен, който се отчете с два гола и три асистенции. Коментариите са излишни!


Макси Родригес (Ливърпул)

Макси оформи втори хеттрик за своя отбор, с което донесе победата с 5:2 на „мърсисайдци" при гостуването им на Фулъм. Още в първата минута Родригес откри резултата, след като проби мощно в наказателното поле. Малко след това, аржентинецът оформи и дубъл, след асистенция на Джонсън - важен гол, който даде основание на Марк Хюз да заяви след мача, че точно тогава е приключила срещата. Тежката си дума Родригес каза 20 минути преди края, когато се справи с няколко противникови играча и направи отново безпомощен вратаря Шварц. С играта си, аржентинският футболист сне всякакви съмнения относно това дали заслужава място в нашия отбор.

 

Антонио Валенсия (Манчестър Юнайтед)

Валенсия не вкара гол и дори не участва в головите атаки на своя отбор. Но еквадореца проведе блестящ мач и то срещу основния конкурент за титлата, с което помогна на съотборниците си да откажат Челси от по-нататъшни мераци за титлата. Южноамериканецът не даде минутка спокойствие на защитата на лондончани и почти всички атаки преминаваха през него. Дори два пъти след негова игра в наказателното поле Уеб имаше основание да отсъди наказателен удар, но както вече стана традиция, трудно някой рефер отсъжда 11-метрови удари срещу отбора на Анчелоти. Всички издания на Острова избраха Валенсия за играч на мача, а FUTBOL TV е напълно съгласен с това тяхно мнение и поради това Валенсия заслужено намери място в нашия отбор.


Джи-Сунг Парк (Манчестър Юнайтед)

С изключение може би на Джон о'Шей, всички футболисти в отбора на Юнайтед заслужават да бъдат поздравени за блестящата си игра, която показаха срещу Челси. Парк обаче се отличи от останалите си съотборници с блестящ като по конец пас към Ернандес, който от своя страна препарира стража на лондончани, а от ранния гол „сините" не успяха да се възстановят цяло първо полувреме. Южнокореецът показа завидна енергия и много себераздаване, продължи през целия мач да атакува застрашително и не даде миг спокойствие на своите противници.


Подгласници: Рибери (Байрен), Хименес (Чезена), Иниеста (Барселона), Йозил (Реал Мадрид).

 

НАПАДАТЕЛИ


Антонио Ди Натале (Удинезе)

Удинезе продължава отчаяно да се сражава за място в четворката, даващо право на участие в Шампионската лига. В 36 кръг на Серия А фриулци посрещнаха своя пряк конкурент Лацио и постигнаха резултат 2:1 - победа, която има двойна тежест. При това, Ди Натале отбеляза и двата гола за своя отбор, а освен това игра по начин, по който трябва да играе винаги един капитан. В крайна сметка, два кръга преди края Удинезе е на четвърто място с две точки пред своите конкуренти и с огромни шансове да играе в най-престижния европейски клубен турнир.


Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Отдавна Роналдо не беше попадал в нашия сборен отбор, но благодарение на играта си, с която помогна на „белите" да отнесат Севиля с 6:2, напълно заслужи мястото си. Португалецът отбеляза четири гола за разгрома на домакините и вече има на сметката си изумителните 46 попадения във всички състезания през сезона. Освен това, португалецът отбеляза късно снощи и хеттрик във вратата на Хетафе, в мач от 36 кръг на първенството. Така Роналдо надмина рекорда на Пушкаш по отбелязани голове в един сезон! Отново без коментар!


Марио Гомес (Байерн Мюнхен)

Както е известно, Байерн Мюнхен разгроми при гостуването си Санкт Паули с 8:1 и своя принос за унизителния за домакините резултат даде и нападателят на баварците Марио Гомес. Именно той постави началото на кошмара за отбора на Станиславски, а в началото на второто полувреме оформи дъбъл, с който на всички присъстващи на „Милемтор" стана ясно, че победител в този мач ще бъдат гостите от Мюнхен. Байерн продължи да си прави каквото си иска и четири минути преди края Гомес отбеляза своя трети гол в мача, с което на сметката му има вече 38 попадения от 44 мача! Ако някой се съмнява в качествата на нашия герой, само да припомним, че той вече има 100 гола за Байерн, но забележителното е, че ги постигна в по-малко срещи от легендата Карл-Хакнц Румениге.

Подгласници: Суарес (Ливърпул), Ето'о (Интер), Адриан (Депортиво)

 

Старши-треньор

Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

В дербито на Англия, което на практика се оказа и дербито на Европа, което от своя страна напълно засенчи дългия маратон „Ел Класико", Юнайтед излезе на „Олд Трафорд" и с играта си, която показа срещу Челси, сне всякакви въпросителни около това, кой трябва да бъде шампион на Висшата лига на Англия. „Червените дяволи" се оказаха по-силни от своите съперници, показаха повече желание за победата, а в действията си имаха повече страст. Излишно е да говорим, че само един човек е в състояние да мотивира тази плеяда от футболисти и да сглоби от тях една машина, която да постига своите цели. И режисьорът е известен - Сър Алекс. Ние няма да изпадаме в подробности какви са заслугите на шотландският специалист. Но на практика, той показа, че е в състояние да управлява успешно отбора си не само от резервната скамейка, а и от трибуните. Показа, че е майстор на ротациите, на откриването на таланти и на смяната на поколенията. С една дума - целият футбол е един театър, но само един е режисьора!

 

  Сподели
163