Фърдинанд: Рууни е най-добрият, с който съм играл


И. Ангелов

Фърдинанд: Рууни е най-добрият, с който съм играл

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед и Англия Рио Фърдинанд сподели послание в социалните мрежи по отношение на бившия капитан на "червените дяволи" Уейн Рууни, който вчера завърши прехода си към младежкия си отбор Евертън. Фърдинанд сподели в съобщение, адресирано до Рууни във Фейсбук:

"Уейн Рууни.

'Аз току що видях това хлапе да прави двама опитни английски защитници да изглеждат като аматьори, след което с цялото спокойствие на света той копна топката над вратаря и с лека походка той се върна назад сякаш това беше нормално разиграване на площадката пред блока.'

"Това стана по време на тренировка на Англия и беше първият път когато видях това хлапе на име Рууни. По това време се говореше много за него, а той не разочарова изобщо!

"Аз видях семейството на Уейн тази седмица след срещата на Англия с Турция и им казах да осигурят възможно най-скоро преминаването му на "Олд Трафорд". Такова голямо влияние имаше той върху мен от първия момент. Аз исках този изключителен талант до мен за много години, всеки ден.

"Случи се, Уейн подписа с Манчестър Юнайтед - аз бях на седмото небе. Въодушевих се защото това момче не само плашеше защитата на противника, но целия отбор насреща се страхуваше до смърт, и да - той подписа с нас. Като фен, всички останали от нас, играчите, нямаха търпение да го видят. Защо?

"Поради няколко причини: 
1. Дали той щеше да играе така в големите срещи за Ман Юнайтед?
2. Можеше ли той да поеме цялото това напрежение с цената си от 30 милиона лири и цялото внимание?
3. Не е ли прекалено млад?
4. Дали може да се владее?

"Всичко това бяха резонни въпроси за 18-годишен феномен. Той отговори на всички тях по експлозивен начин с хетрик в дебюта си срещу Фенербахче - той доказа още тогава, че е роден за това!

"Аз съм виждал много таланти в академията на Уест Хем, като Джо Коул, Карик, Лампард, Дефоу, и много други от последните години в Юнайтед като Погба, Равел Морисън, Лингард и други. Никой от тях обаче не може да се сравни с Уейн по отношение на физическата подготовка (от 10-годишен той изглежда като боксьор средна категория), но и по игра с топка в крака - усещане, решения, намиране на пространства, работна етика, която заразява останалите.

"Дори когато Юнайтед закупи за 12 милиона един португалски магьосник на същата възраст на име Кристиано Роналдо, Уейн все още беше по-възмъжалият от двамата. Кристиано се интересуваше повече от това да демонстрира умения, докато Уейн правеше всичко за да повлияе на срещата и беше напълно отдаден на отбора.

"Очевидно Роналдо се справи с проблема и се промени скоро. Но това, което искам да кажа е, че постоянно виждаме талантливи младежи, но винаги има едно "но", дали са достатъчно големи, силни, бързи, могат ли да подават, да вкарат. Уейн Рууни постави отметка зад всички тези питания на 18 години и правеше разликата. Той беше мъж на 18, който беше готов да играе срещу целия свят на терена!

"Не ме разбирайте погрешно, не беше перфектен. Имаше темперамент, който трябваше да сдържа на терена и извън него, но той имаше перфектен мениджър за това. В клуба нямахме съмнения, че това момче от Ливърпул ще стане велико в Манчестър Юнайтед. Имаше толкова много моменти, в които той спря дъха ми - както когато със задната ножица срещу Манчестър Сити, светкавичната атака на Олд Трафорд с Роналдо срещу Болтън, волето срещу Нюкасъл от далеч, мога да продължавам вечно.

"Но над всички тези велики моменти, които той създаде, той остана смирен, продължи да се жертва за отбора, да играе на различни позиции, ляво крило, дясно, защото мениджърът искаше това. 

"Голяма част от играта му беше високата интензивност и работна етика, как поставяше отборите под напрежение и манталитета му, който беше винаги за отбора на първо място. Истинска щедрост като футболист. Той работеше без умора след тренировките върху ударите си, тренираше със скоростта на футболен мач, никога на ниска скорост. За да може да действа правилно по време на мач той тренираше сякаш е в игра за разлика от всички останали. Той работеше върху ударите от статично положение и ударите изобщо. Никой от тези рекорди, които покори, нямаше да бъде факт без той да го заслужава и да беше тренирал за това.

"Уейн направи всичко по свой начин и той счупи рекордите за клуба и родината си като без съмнение един от най-добрите играчи, носил цветовете на Манчестър Юнайтед и Англия. Той беше най-добрият централен нападател, с който съм играл, а аз съм играл с някои величия! 

"Страхотен играч, страхотен човек и страхотно семейство, но ужасен певец!

"253 гола за Манчестър Юнайтед. 53 гола за Англия. Наслади се на следващата глава в Евертън, приятелю. Ти си легенда!"

  Сподели
151