50 хървати задържани в Прага


.

50 хървати задържани в Прага

През нощта на сряда срещу четвъртък около 50 хърватски футболни запалянковци предизвикаха инциденти в центъра на Прага преди срещата-реванш от първия кръг на турнира за купата на УЕФА Спарта (Прага) - Динамо (Загреб).
     
Инцидентът е станал на централния площад "Вацлавске намести", който е център на нощния живот на чешката столица. В ранните утринни часове хърватските запалянковци, видимо пияни, са започнали да се събират на "Вацлавске намести", като по пътя си към площада са замервали с камъни подранилите пражани. Хулиганските действия на хърватските запалянковци са били пресечени от пражката полиция, но това е довело до инциденти и към една от полицейските коли са полетели павета, празни бутилки и петарди.
    
Един полицай е бил ранен при инцидентите, но местната полиция не е извършила нито един арест, съобщи говорителят на пражката полиция Ева Брожова.
    
"Това е мач с висок риск", съобщи от своя страна говорителят на Славия (Прага) Якуб Отава за днешния двубой, който започва в 20,15 часа местно време.    Конфликтът между запалянковците на Спарта  и Динамо  започна, когато "ултраси" на Спарта открито обявиха своята подкрепа на бившия лидер на сърбите в Босна и Херцеговина Радован Караджич и на генерал Ратко Младич, обвинени във военни престъпления срещу хървати.
   
 "Р. Младич, Р. Караджич, дръжте се! Никой не може да разедини славяните! Смърт на Европейски съюз!" - това бе написано на плакат, който запалянковците на Спарта  издигнаха в началото на месец август в мач от чешкия футболен шампионат.
    
Преди първия мач между Динамо  и Спарта, завършил 0:0, в хърватската столица част от делегацията  на  Спарта бе нападната от неизвестни.

БТА

  Сподели
182